alamoudin

14/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Αμάλ Αλαμουντίν και οι δύο Βρετανοί δικηγόροι ήρθαν στην Αθήνα

Στο τραπέζι η νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων

Η γοητευτική Λιβανέζα και η ομάδα του διάσημου γραφείου Doughty Street Chambers αυτήν προτείνουν. Το ίδιο και ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η ελληνική πλευρά, όμως, δεν έχει ακόμα πεισθεί ότι είναι ο καλύτερος τρόπος προώθησης του αιτήματός μας. Το συνδέει κυρίως με την πολιτική βούληση.
      Pin It

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι τελευταίες φωτογραφίες της Αμάλ Αλαμουντίν ήταν με φόντο το Μεγάλο Κανάλι στη Βενετία στο πλευρό ή στην αγκαλιά του Τζορτζ Κλούνεϊ, κατά τη διάρκεια του γάμου τους. Οι πιο πρόσφατες, που θα κατακλύσουν τα διεθνή πρακτορεία, θα είναι από την Αθήνα. Προσγειώθηκε χθες το απόγευμα μαζί με τους διακεκριμένους Βρετανούς νομικούς Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον. Μας επισκέπτεται όχι ως κοσμική περσόνα που μπορεί να αποτελεί διεθνές πρότυπο για κορίτσια και ώριμες γυναίκες, αλλά ως νομικός. Η άφιξη των επισήμων, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, αφορά την παροχή νομικών πληροφοριών και επιλογών για την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

 

Η διάσημη ομάδα των νομικών θα καταλύσει έως τις 16 Οκτωβρίου στο «Μεγάλη Βρεταννία» και θα έχει σειρά επαγγελματικών επαφών με την ελληνική πλευρά. Την Τετάρτη θα τους δεχτεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την ίδια ημέρα θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης και σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, για τους Ελληνες και τους ξένους δημοσιογράφους που παρακολουθούν την υπόθεση.

 

Σήμερα το πρωί οι τρεις μεγαλοδικηγόροι αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Τασούλα, και ομάδα εργασίας Ελλήνων νομικών, εκπροσώπων των υπουργείων Πολιτισμού κι Εξωτερικών, παρουσία του αρχαιολόγου Ντέιβιντ Χιλ, δηλαδή του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων, ο οποίος έκανε και την επαφή ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία και το βρετανικό νομικό γραφείο (Doughty Street Chambers) από τον Φεβρουάριο του 2011. «Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις των Βρετανών. Είμαστε ανοιχτοί στο ανθρώπινο δυναμικό που μας υποστηρίζει στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων. Στο τέλος των συναντήσεων θα σταθμίσουμε τα δεδομένα και θα πάρουμε αποφάσεις», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, που θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ομάδα των Βρετανών.

 

«Η κ. Αμάλ Αλαμουντίν είναι μια εκ των νομικών του βρετανικού γραφείου. Και μπορεί να είναι το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, αλλά οι παλαιοί νομικοί σε αυτή την ιστορία είναι άλλοι», συνεχίζει ο κ. Τασούλας. Και μας θυμίζει ότι το 2011 το συγκεκριμένο βρετανικό γραφείο συνέταξε νομικό σημείωμα -το οποίο είχε δουλέψει και η Α. Αλαμουντίν- με τις προτάσεις του, οι οποίες ακολουθούν «τη μέθοδο της δικαστικής διεκδίκησης. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ενδιαφέρθηκε για αυτή τη νομική οδό», λέει ο υπουργός Πολιτισμού. Και υπογραμμίζει: «Αυτούς τους τέσσερις μήνες που είμαι στο υπουργείο έχω δεχθεί πολλές προτάσεις κι από άλλα γραφεία από την Ελλάδα, την Αμερική, τη Γαλλία… Στο τέλος των συναντήσεών μας με την ομάδα των Βρετανών νομικών θα έχουμε επίσημα δεδομένα» καταλήγει, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι οι προτάσεις τους μπορεί και να μη βρουν σύμφωνη την ελληνική πλευρά, όπως έγινε και πριν από τρία χρόνια. Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι η δικαστική οδός δεν ενδείκνυται αυτή τη στιγμή, καθώς, αν η ελληνική πλευρά χάσει την υπόθεση, βγαίνει από το παιχνίδι της διεκδίκησης. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει μακρύ δρόμο, που σαφώς περνάει πρώτα από την πολιτική βούληση και στη συνέχεια από τη νομική διεκδίκηση. Ο κ. Ντέιβιντ Χιλ, πάντως, μιλώντας πρόσφατα στον «Νέο Κόσμο» της Αυστραλίας, εξέφρασε κι αυτός την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει δικαστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Είπε χαρακτηριστικά «μπορεί και να μην έχει άλλη επιλογή».

 

Ο Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον (πρόκειται για τον εργοδότη της Α. Αλαμουντίν στο δικηγορικό γραφείο Doughy Street Chambers) και ο Νόρμαν Πάλμερ θεωρούνται ειδικοί νομικοί σε θέματα διεθνούς δικαίου και πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι’ αυτό απευθύνθηκε στους συγκεκριμένους ο Ντ. Χιλ, καθώς γνωριζόταν με τον Τζ. Ρόμπερτσον από τα φοιτητικά τους χρόνια.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού, η ελληνική πλευρά θα καλύψει το κόστος της επίσκεψης (ύψους 10.800 ευρώ, για εισιτήρια, διαμονή, διατροφή κ.ά.) χωρίς να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό στο βρετανικό γραφείο, αφού επισήμως δεν αναλαμβάνει την υπόθεση.

 

Χαρισματική προσωπικότητα και όμορφη γυναίκα, μειονότητα στη βρετανική κοινωνία, καθώς μετανάστευσε από τον Λίβανο με την οικογένειά της σε ηλικία δύο ετών, αλλά ενταγμένη στους ελίτ κύκλους και με γερό οπλοστάσιο σπουδών και γνώσεων στις αποσκευές της, η Αμάλ Αλαμουντίν έχει εμπλακεί μέχρι τώρα σε σοβαρές νομικές υποθέσεις διεθνούς ενδιαφέροντος. Τώρα, αν η φήμη της εκτοξεύτηκε μετά τον γάμο της με τον Τζορτζ Κλούνεϊ είναι μια σύμπτωση που στην προκειμένη περίπτωση μπορεί και να ευνοεί. Αρκεί η ελληνική πλευρά να μη μείνει στην επιφάνεια της επικοινωνιακής πολιτικής του θέματος, αλλά να αποσπάσει οτιδήποτε θετικό για τον επαναπατρισμό των μοναδικών Γλυπτών.

 

[email protected]

 

Scroll to top