15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτα… Γερμανός κι ύστερα όλα τ’ άλλα

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής πειθαρχείας δηλώνοντας ότι περισσότερα χρέη της Γερμανίας δεν θα φέρουν ανάπτυξη στον Νότο.
      Pin It

Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο η Γερμανία θα πρέπει να αλλάξει τις πολιτικές λιτότητας και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα φέρει ανάπτυξη σε χώρες όπως η Ελλάδα.

 

Υποστηρίζει –παράλληλα- τα σχέδια του νέου προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για επενδύσεις, ενώ για ακόμη μια φορά αναφέρει ότι χώρες με πολύ μεγάλη ανεργία δεν έχουν εκμεταλλευτεί τα κεφάλαια που προορίζονται για την καταπολέμησή της.

 

Επίσης, η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», σε χθεσινό της ρεπορτάζ, επικαλείται Γερμανό αξιωματούχο που λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται την προληπτική πιστωτική γραμμή, ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ ζητά από την καγκελάριο Μέρκελ να αλλάξει οικονομικές πολιτικές.

 

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «περισσότερα χρέη για τη Γερμανία δεν θα δημιουργήσουν ανάπτυξη στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Επομένως, η γερμανική κυβέρνηση παραμένει επικεντρωμένη στον στόχο της, για έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό δίχως χρέη».

 

Ο ίδιος πιστεύει πως η κάμψη της γερμανικής οικονομίας, που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα, οφείλεται στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη, η οποία είναι ο κύριος πελάτης των γερμανικών εξαγωγών. Γι΄ αυτό τον λόγο –σημειώνει- ο βασικός στόχος της πολιτικής του Βερολίνου είναι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και η έξοδος από την κρίση, έξοδος που, κατά τον Γκάμπριελ, θα επιτευχθεί με δομικές μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα. Η ανάπτυξη, λέει, δεν έρχεται με μεγαλύτερα χρέη.

 

Εξάλλου, ο Γκάμπριελ, λέει «ναι» στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που σχεδιάζει ο Γιούνκερ, ζητά ωστόσο και τη συμμετοχή τού ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, θεωρεί πως πρέπει να φορολογηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

 

Ο Γκάμπριελ έριξε και ένα καρφί προς την Ελλάδα, όταν σε σχετική ερώτηση Ελληνα δημοσιογράφου απάντησε ότι «τα χρήματα δεν είναι το παν. Σε πολλές υπό κρίση χώρες, υπάρχει δυσλειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Για παράδειγμα, από τα 6 δισ. που διατίθενται για την καταπολέμηση της ανεργίας, μόνον η Γαλλία έχει εκμεταλλευθεί το ποσόν που της αναλογεί. Το αντίθετο συμβαίνει με τις χώρες που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας μέσα στην Ε.Ε.».

 

Χθες, η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» ανέφερε πως Βερολίνο και Βρυξέλλες θέλουν να συνεχιστεί η εποπτεία της Ελλάδας και μετά το τέλος του προγράμματος, μέσω μιας πιστωτικής προληπτικής γραμμής.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος λέει στην εφημερίδα ότι «ο έλεγχος δύο φορές τον χρόνο μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος θα είναι πολύ λίγος και αναζητείται μια συμβιβαστική λύση που θα διασφαλίζει έναν λιγότερο εμφανή έλεγχο για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και έναν επαρκή έλεγχο για τους δανειστές. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάποτε θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας», λέει ο ίδιος αξιωματούχος.

 

Μια τέτοια λύση –υποστηρίζει η εφημερίδα- θα καθησυχάσει και τους επενδυτές, ενώ η Αθήνα έχει μεγάλο συμφέρον να χρηματοδοτείται με ανεκτούς όρους.

 

Εδώ να σημειωθεί ότι η ίδια πρόταση για προληπτική γραμμή πίστωσης είχε γίνει πριν από έναν περίπου χρόνο στην Ιρλανδία, όταν αυτή σχεδίαζε την έξοδό της από το Μνημόνιο, όμως η Ιρλανδία τελικά την αρνήθηκε.

 

Τέλος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ ζήτησε από την καγκελάριο να αλλάξει την πολιτική της, είπε ότι βλέπει την Ε.Ε. σε μεγάλη κρίση, τάχθηκε υπέρ των ευρω-ομολόγων, απέρριψε ωστόσο την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για διάσκεψη ανάλογη με αυτήν του Λονδίνου, το 1953, λέγοντας πως οι συνθήκες τότε ήταν διαφορετικές, ενώ υπεύθυνη τώρα για το ελληνικό χρέος είναι η Ε.Ε.

 

Scroll to top