15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεξιό κράτος… έτσι κι αλλιώς

Ο πρώην υπουργός Γ. Ραγκούσης καταγγέλλει το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο επειδή χτίζει έναν κομματικό κρατικό μηχανισμό που θα λειτουργεί εχθρικά σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Με σκληρούς πολιτικούς χαρακτηρισμούς επιτέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ζητώντας την παραίτησή της. Αφορμή, το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, το οποίο παρομοίασε με «νεοδεξιό παλαιοκομματισμό» και «πογκρόμ αναξιοκρατικής μεταχείρισης χιλιάδων ανθρώπων». Τα βέλη του εστίασαν και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία κάλεσε «έστω και τώρα, να σπάσουν την ομερτά».

 

«Αλλά και κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ οφείλουν να μιλήσουν, μολονότι μας είχαν αφήσει μόνους το 2010. Το δε Ποτάμι πρέπει τώρα να πάρει θέση», συμπλήρωσε ο κ. Ραγκούσης στη δήλωσή του, που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4275/2014 έχει χαρακτηριστεί ευνοιοκρατικός από πληθώρα επιστημόνων και τεχνοκρατών της δημόσιας διοίκησης. Εχουν προειδοποιήσει ότι οδηγεί στην πλήρη επαναφορά του κομματικού κράτους, καθώς θεωρείται «κομμένος και ραμμένος» ώστε να έχουν μακροπρόθεσμη ισχύ οι μεταβατικές του διατάξεις. Με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, ο οικείος υπουργός δύναται με μια απόφασή του να τοποθετεί εφάπαξ γενικούς διευθυντές, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε διευθυντικές θέσεις για περίπου μία διετία, έως να ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης που προβλέπει το πάγιο σύστημα. Σύμφωνα με την Ενωση Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ, η πλήρης εφαρμογή του νόμου προϋποθέτει την έκδοση 13 δευτερογενών ρυθμίσεων και τη σύσταση 30 επιτροπών.

 

Σε ενδεχόμενες εκλογές την άνοιξη, μια νέα κυβέρνηση θα βρει στα υπουργεία προϊσταμένους επιλεγμένους από τους απερχόμενους υπουργούς και ένα εχθρικό περιβάλλον. Εν ολίγοις, η προηγούμενη κυβέρνηση θα έχει χάσει την εξουσία, αλλά θα διατηρεί τον κρατικό μηχανισμό. Η νέα κυβέρνηση ή θα πρέπει να αναμένει την πλήρη εφαρμογή του 4275/2014 ή θα πρέπει να ψηφίσει νέο νόμο το ταχύτερο.

 

Αναφερόμενος στην αντικατάσταση διευθυντών στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Ραγκούσης κάνει λόγο για «όργιο αναξιοκρατίας» (βλ. επίσης «Εφ.Συν.» 01/10/2014). «Είναι σε τελική ανάλυση πολιτικό κακούργημα σε βάρος του τόπου. Πλήττει καίρια τους φορολογουμένους πολίτες που θέλουν ένα παραγωγικό κράτος και ιδίως τη νέα γενιά και το μέλλον της», σημειώνει.

 

«Από τους πρωτεργάτες τού “λεφτά υπάρχουν”, οποιαδήποτε αναφορά σε “πολιτικά κακουργήματα” μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει», κατέληξε σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε ως απάντηση το ΥΔΜΗΔ. Το υπουργείο επιμένει να κάνει λόγο για ένα «σύγχρονο τρόπο επιλογής προϊσταμένων, ο οποίος προάγει την αξιοκρατία, αλλά άμεσα και σε μικρό χρονικό διάστημα ξεκίνησε την εφαρμογή του νόμου με βάση τις πάγιες διατάξεις. Σε αντίθεση με τον κ. Ραγκούση, που δεν είχε την πολιτική βούληση να προχωρήσει στην υλοποίηση του νόμου που ο ίδιος έφερε στη Βουλή».

 

Ανταπάντηση ήρθε στη συνέχεια από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών. Κατέληξε ως εξής: «Σημασία έχει το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης γυρίζει το κράτος στις πρακτικές της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης που μας χρεοκόπησε. Το πολιτικό αυτό στίγμα θα τον συνοδεύει για πάντα».

 

Scroll to top