15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευκλείδης, Εδώ και Τώρα

      Pin It

Η Ιστορία δεν γράφεται από τις «μεγάλες» προσωπικότητες, αλλά από τις «μικρές» στιγμές τους. Eμπνευσης, δημιουργίας, πράξης, ακόμα και προτροπής. Πέρα από τα γεγονότα είναι οι άνθρωποι και πέρα από τους ανθρώπους ο ψυχισμός τους. Αυτό φανερώθηκε ξεκάθαρα στην εκδήλωση της ομάδας «Θαλής + Φίλοι» την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ με θέμα τον Ευκλείδη. Το όνομα κάτι θυμίζει στους περισσότερους από τα χρόνια του Δημοτικού που πρωτακούσαμε για την Ευκλείδεια Γεωμετρία. Δυστυχώς, δεν ξαναματακούσαμε.

 

Σήμερα, η Ευκλείδεια Γεωμετρία έχει είτε εξοβελιστεί πλήρως από τα προγράμματα σπουδών είτε, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, συρρικνωθεί και υποβαθμιστεί σε βαθμό κακουργήματος. Γιατί, για όποιον ξέρει τη σημασία της Γεωμετρίας, πραγματικά περί κακουργήματος πρόκειται.

 

Η Ευκλείδεια Γεωμετρία επαναφέρει τη γεωμετρική αναπαράσταση του κόσμου και βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν εποπτική ικανότητα και, ως εκ τούτου, καλύτερο έλεγχο μιας κατάστασης. «Μπορούν να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους ως εικόνα. Η Γεωμετρία που συστηματοποίησε ο σπουδαίος αυτός Ελληνας είναι αναντικατάστατο εφόδιο του νου», μας είπε ο μαθηματικός και συγγραφέας, Τεύκρος Μιχαηλίδης. Ο ίδιος προσέγγισε στην εκδήλωση τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της επανεισαγωγής της διδασκαλίας της γεωμετρικής απόδειξης στη Μέση Εκπαίδευση. Μαζί του, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης τοποθέτησε τη συγγραφή των «Στοιχείων», του κύριου έργου του Ευκλείδη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πνευματικής πορείας στον ελληνικό πολιτισμό. Και ο ιστορικός των Μαθηματικών Μιχάλης Σιάλαρος αναφέρθηκε στη σημασία της νέας έκδοσης των «Στοιχείων».

 

Με την εκδήλωση αυτή άνοιξε και πάλι ο διάλογος γύρω από τη μεγάλη παράδοση των αρχαίων Μαθηματικών. Μακάρι να ήταν ακόμη περισσότεροι εκπαιδευτικοί στο κοινό. Ή ακόμη καλύτερα, κάνα-δυο υπουργοί Παιδείας, όχι μόνον της Ελλάδας. Το θέμα της αποκατάστασης της Ευκλείδειας Γεωμετρίας είναι παγκόσμιο και τα οφέλη της διδαχής της ξεπερνούν το 1+1=2. Και αυτό, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, είναι δύσκολο να το καταλάβουμε.

 

Νόρα Ράλλη

 

Scroll to top