amal-mouseio-3

15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πρώτη συνάντηση των Βρετανών νομικών με την ηγεσία του ΥΠΠΟ

Αμάλ Κλούνεϊ: «Θα τα καταφέρουμε»

Με όλα τα μάτια στραμμένα πάνω της, η υπέρκομψη Λιβανέζα, όσο διακριτική και ολιγόλογη κι αν ήταν, δεν κατάφερε να αποφύγει μια δήλωση αισιοδοξίας ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα γυρίσουν στην Ελλάδα.
      Pin It

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Είναι η Αμάλ Κλούνεϊ μια εισαγόμενη Μελίνα; Η παρουσία της προκάλεσε χθες το αδιαχώρητο στην οδό Μπουμπουλίνας. Τόσοι φωτορεπόρτερ, κάμερες και φλας είχαν να εμφανιστούν στο υπουργείο Πολιτισμού από την εποχή που αναλάμβανε την ηγεσία του η Μελίνα Μερκούρη. Μόνο που δεν ξέρουμε αν η Λιβανέζα δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν, που άλλαξε το επίθετό της σε Κλούνεϊ αμέσως μετά τον γάμο της με τον σταρ του Χόλιγουντ, διαθέτει το πάθος της Μελίνας για την επιστροφή των Μαρμάρων και το ταπεραμέντο της.

 

Κι αυτό γιατί η 36χρονη δικηγόρος, που μεγάλωσε και ζει στο Λονδίνο, ήταν σιωπηλή και διακριτική. Ντυμένη μ’ ένα κρεμ-λαδί φόρεμα, χαμηλοτάκουνα λαδί παπούτσια και, κρατώντας μαζί με την τσάντα της ένα τεράστιο επαγγελματικό ντοσιέ, περιορίστηκε στα χαμόγελα και στις πόζες που προσέφεραν ωραία φωτογραφικά ενσταντανέ. Και αρκέστηκε να πει, μετά από πολλές πιέσεις και ερωτήσεις για το αν θα τα καταφέρει να φέρει πίσω τα Μάρμαρα στην Αθήνα: «Θα τα καταφέρουμε».

 

Η Αμάλ Κλούνεϊ συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τασούλα, συνεργατών του και φυσικά των δύο Βρετανών νομικών, ειδικών σε θέματα διεθνούς δικαίου και πολιτιστικής κληρονομιάς, Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρι Ρόμπερτσον (του γραφείου «Doughty Street Chambers»). Σήμερα, μαζί με τους συναδέλφους της, θα απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης. Θα προηγηθεί συνάντηση των τριών νομικών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια θα ξεναγηθούν (από τον Δημήτρη Παντερμαλή) στο Μουσείο της Ακρόπολης και μετά τη συνέντευξη Τύπου θα επισκεφτούν τον Ιερό Βράχο.

 

Με εγγλέζικη συνέπεια, οι τρεις Βρετανοί νομικοί έφτασαν στο ΥΠΠΟ χθες στις 12 το μεσημέρι, όπως όριζε το ραντεβού τους με την ελληνική πλευρά. Με θέρμη και άπταιστα αγγλικά τούς υποδέχθηκε στο γραφείο του ο κ. Τασούλας και συζήτησαν με τον ίδιο και τους συνεργάτες του περισσότερο από μία ώρα. Οπως τόνισε ο υπουργός, αμέσως μετά τη συνάντηση, αυτήν τη στιγμή το θέμα διερευνάται. Η τριμελής επιτροπή των Βρετανών νομικών ήρθε να καταθέσει στην ελληνική πλευρά γνώμες και προτάσεις σχετικά με τον τρόπο διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τη στρατηγική, ωστόσο, θα χαράξει η ελληνική πλευρά, καθώς πρόκειται για θέμα διεθνούς ενδιαφέροντος, με πολλές δυσκολίες και σίγουρα μακρύ δρόμο.

 

Ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας υποδέχεται τους Τζ. Ρόμπερτσον, Ν. Πάλμερ και την Αμάλ

Ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας υποδέχεται τους Τζ. Ρόμπερτσον, Ν. Πάλμερ και την Αμάλ

«Καλωσόρισα σήμερα στην Ελλάδα και στο υπουργείο Πολιτισμού την ομάδα των διακεκριμένων νομικών από το Λονδίνο, οι οποίοι μας επισκέπτονται για να μας υποβάλουν ιδέες και προτάσεις για τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα», είπε ο κ. Τασούλας. «Η κ. Αμάλ Κλούνεϊ, ο κ. Πάλμερ και ο κ. Ρόμπερτσον εκπροσωπούν ένα από τα σημαντικότερα γραφεία του Λονδίνου, που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς δικαίου. Οπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει φέρει το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα ενώπιον της UNESCO και πρόσφατα στο Παρίσι (1& 2 Οκτωβρίου) ο Παγκόσμιος Οργανισμός εξέδωσε ομόφωνη σύσταση προς το Ηνωμένο βασίλειο, με την οποία του ζητάει να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, την οποία η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη από το καλοκαίρι του 2013. Το θέμα της επιστροφής και της επανένωσης των Μαρμάρων και των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι κορυφαίο θέμα που σταθερά, διαχρονικά, η Ελλάδα διεκδικεί. Οφείλουμε με σοβαρότητα, πίστη κι αισιοδοξία να κάνουμε το παν για την επιτυχία αυτού του στόχου, που δεν είναι μόνο εν ονόματι της Ελλάδος, αλλά και εν ονόματι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ευχαρίστησα τους καλεσμένους μας και θέλω να ξέρετε ότι οποιαδήποτε γνώμη και πρόταση νομική προς την κατεύθυνση της καλύτερης διεκδίκησης των Μαρμάρων είναι καλοδεχούμενη στην Ελληνική Δημοκρατία», κατέληξε ο υπουργός.

 

Σε ερώτηση γύρω από τη στρατηγική που προτείνει η βρετανική πλευρά, ο κ. Τασούλας ήταν, όμως, φειδωλός, αλλά με νόημα. «Η στρατηγική αποφασίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, όχι από αυτούς που συμβουλεύουν την ελληνική κυβέρνηση», είπε.

 

Από την πλευρά του, ο Νόρμαν Πάλμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μια συναινετική λύση (σ.σ. ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αγγλία). Αν όχι, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις». Εννοούσε εμμέσως πλην σαφώς τη δικαστική οδό. Στη χθεσινή συνάντηση παρέστησαν ακόμα η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, η προϊσταμένη της Eφορείας Aρχαιοπωλείων και Iδιωτικών Aρχαιολογικών Συλλογών, Ελένη Κόρκα, ο καθηγητής και πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, ο νομικός και πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορος Αργυρόπουλος, και ο Ντέιβιντ Χιλ, αρχαιολόγος και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Μαρμάρων.

 

Μετά τη συνάντηση εργασίας, οι δύο πλευρές τράβηξαν προς τη θάλασσα, στο Μικρολίμανο, για να καταλήξουν στο γνωστό εστιατόριο «Βαρούλκο». Εκεί τους υποδέχθηκε η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία προσκάλεσε την Αμάλ να επισκεφτεί τη χώρα μας μαζί με τον σύζυγό της, Τζορτζ Κλούνεϊ. «Ελπίζω να ‘ρθουμε γρήγορα», ήταν η απάντηση της Αμάλ. Ο Αμερικανός σταρ έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων, εκτοξεύοντας το θέμα του ελληνικού αιτήματος διεθνώς στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΕΝΩ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΑΛ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

Ενστάσεις για τη δικαστική οδό από Βρετανική και Ελβετική Επιτροπή

 

Η Αμάλ Κλούνεϊ έγινε πρωτοσελιδο σε Guardian και Times με την επίσκεψή της στην Αθήνα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Η δημοσιότητα που ξαναπήρε το ελληνικό αίτημα δεν σημαίνει, όμως, ότι τα πράγματα έγιναν ξαφνικά απλά. Διότι νομικοί κύκλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό πιστεύουν ότι η δικαστική διεκδίκηση των γλυπτών εγκυμονεί κινδύνους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, βασική πρόταση των Βρετανών δικηγόρων είναι η δικαστική οδός, δηλαδή η επίλυση του θέματος στα δικαστήρια με επικρατέστερη την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, χωρίς να αποκλείονται τα ελληνικά, τα βρετανικά ακόμα και τα αμερικανικά δικαστήρια. Τις ενστάσεις τους έχουν διατυπώσει τόσο ο πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών, Εντι Ο’Χάρα, όσο και ο πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής, καθηγητής Ντούσαν Σιντζάνσκι. Σε επιστολή, μάλιστα, που έστειλε ο δεύτερος στον Αντώνη Σαμαρά κάνει λόγο για το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, αλλά κυρίως «για τον κίνδυνο να χαθεί η υπόθεση στα δικαστήρια, καθώς η Μεγάλη Βρετανία ασκεί μεγαλύτερη διεθνή επιρροή από την Ελλάδα».

 

«Η προσφυγή στα δικαστήρια έχει τα υπέρ και τα κατά της. Οπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού, αυτήν τη στιγμή η ελληνική πλευρά συλλέγει απόψεις. Είναι καλοδεχούμενες όλες, αλλά πρέπει να μελετηθούν», μας λέει η νομικός Ειρήνη Σταματούδη, η οποία ασχολείται με την υπόθεση από το 2000, είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού για το ζήτημα των Μαρμάρων και διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. «Το θέμα βρίσκεται και στην ατζέντα της «Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους» κι είναι εντυπωσιακό ότι ενώ όλα τα άλλα σχετικά ζητήματα έχουν επιλυθεί, το μόνο που εκκρεμεί είναι των Μαρμάρων του Παρθενώνα», συνεχίζει η κ. Σταματούδη.

 

Χθες τοποθετήθηκε στο θέμα και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας με επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Προτείνει σύσταση επιστημονικής επιτροπής διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στην οποία να συμμετέχουν και να προσφέρουν εθελοντικώς τις υπηρεσίες τους Ελληνες νομικοί εγνωσμένου κύρους.

 

[email protected]

 

Scroll to top