Η ΔΗΜΑΡ απέκρουσε το φλερτ Βενιζέλου με επιστολή τριών σημείων
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Ανεκπλήρωτος παραμένει και αυτή τη φορά ο έρωτας του ΠΑΣΟΚ για τη ΔΗΜΑΡ, παρά το έντονο φλερτ από την πλευρά της Ιπποκράτους.
«Ευχαριστούμε, αλλά (προς το παρόν) δεν θα πάρουμε», είναι το νόημα της απαντητικής επιστολής του Φώτη Κουβέλη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο κάλεσμα που του είχε απευθύνει πριν από δύο ημέρες.
Στην Αγίου Κωνσταντίνου στηρίζουν την άρνησή τους σε τρία σημεία:
Πρώτον, στο ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε προσυνεδριακή περίοδο, γεγονός που για τη ΔΗΜΑΡ αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για ευρύτερες συζητήσεις.
«Η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να γίνει μέρος του προσυνεδριακού διαλόγου και των εσωτερικών συσχετισμών του ΠΑΣΟΚ. Ή να συμμετάσχει, έστω και έμμεσα, στις προσυνεδριακές διαδικασίες άλλου κόμματος, που αναζητεί ένα νέο προσδιορισμό της «ταυτότητάς του»», τονίζει χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης.
Δεύτερον, διότι διαφωνούν με τη σύγκλιση «από τα πάνω», σε επίπεδο αρχηγών των δύο κομμάτων, θεωρώντας ότι απαιτείται συζήτηση «χωρίς ηγεμονισμούς» με όλους, κινήσεις, ομάδες, πρόσωπα, «κάθε σκέψη και ιδέα που προάγει την ουσιαστική και αποτελεσματική ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου».
«Η ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων δεν είναι υπόθεση που εξαρτάται από μια συνάντηση κορυφής», σημειώνεται σε άλλο απόσπασμα της επιστολής.
Τρίτον, απορρίπτουν την πρόσκληση, καθώς εντοπίζουν επικοινωνιακές σκοπιμότητες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, που συνδέονται άμεσα με τις εσωκομματικές του εξελίξεις.
«Η ανασυγκρότηση του χώρου δεν προωθείται με επικοινωνιακούς χειρισμούς, πριν ή μετά από ένα κομματικό συνέδριο», εξηγεί με κριτική διάθεση ο κ. Κουβέλης, ο οποίος πάντως υπόσχεται ότι θα παρακολουθήσει με «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, «τις διαδικασίες «αξιακού, πολιτικού και οργανωτικού προσδιορισμού» του κόμματός σας, όπως και την καταστάλαξη των θέσεών σας για την Κεντροαριστερά και ευρύτερα για την πορεία της χώρας».
Στην Ιπποκράτους δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εκφράζει σε σύσκεψη στελεχών τη λύπη του για την απαντητική επιστολή Κουβέλη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αντίδραση της ΔΗΜΑΡ «αμήχανη και αμυντική».
Περνώντας στην αντεπίθεση για τις αιτιάσεις της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «δεν είναι ώρα για κομματικές περιχαρακώσεις, αλλά για μεγάλες πρωτοβουλίες, με λόγο επί της ουσίας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χωρίς διδακτισμούς», ενώ κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του θα επιμείνει «στο άνοιγμα, τη συσπείρωση, τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς».
Οι πρώτες αιχμές εκ των έσω στη ΔΗΜΑΡ ήρθαν από τον Νίκο Μπίστη, ο οποίος σχολίασε: «Διαβάζοντας την απάντηση της ΔΗΜΑΡ, είχα κάθε καλή διάθεση να δω το ποτήρι μισογεμάτο. Δυστυχώς, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει για την Κεντροαριστερά δέκα μέρες κοσκινίζει».
…………………………………………………………………………………………………………………………….
Εσωκομματικοί ελιγμοί Βενιζέλου
Προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα ζητώντας επικαιροποίηση της συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων
Σε κινήσεις τακτικής για την έγκαιρη αποκλιμάκωση του εσωκομματικού αναβρασμού, πριν από την έναρξη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, επιδίδεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Απώτερος σκοπός είναι να επιβάλει τη στρατηγική του, χωρίς όμως να απορρίπτει ολοσχερώς τις προτάσεις που καταθέτουν οι διάφορες ομάδες.
Προμετωπίδα του σχεδίου αποτελεί η πρόταση που διατύπωσε -εις διπλούν- την περασμένη εβδομάδα για την επικαιροποίηση της συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση αυτή (με διατήρηση του status quo για το ΠΑΣΟΚ στο τρικομματικό σχήμα) γίνεται με θετικό τρόπο αποδεκτή από την πλειοψηφία όσων μέχρι σήμερα ασκούσαν κριτική και αποτελεί τον καταλληλότερο ελιγμό, ώστε το συνέδριο να μη διεξαχθεί σε τεταμένη ατμόσφαιρα.
Την απόπειρα εμπέδωσης συμβιβαστικού κλίματος αποτυπώνει εξάλλου η αρθρογραφία (www.matrix24.gr) του «σιωπηρού» μέχρι χθες Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος κάλεσε την ηγεσία της Ιπποκράτους «να ζητήσει επανακαθορισμό των πολιτικών επιλογών, των προτεραιοτήτων και των σχέσεων ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους», χωρίς να θέτει θέμα αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.
Ικανοποιημένος εμφανίζεται και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος υπενθύμισε μέσω συνεργατών του στην «Εφ. Συν.» ότι ήταν ο πρώτος που είχε ζητήσει νέα συμφωνία, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο.
Το πακέτο των προτάσεων Βενιζέλου προς τους διάσπαρτους διαφωνούντες θα ενισχυθεί με τη δέσμευσή του προς συνέδριο ότι θα αντιταχθεί στη λήψη νέων μέτρων και σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ ότι το νέο μοντέλο του κόμματος θα βασίζεται στη συλλογική ηγεσία.
Δημήτρης Κουκλουμπέρης