Της Αννας Ανδριτσάκη
Δεν θα ξεπεράσουν τους 20.000 οι μετεγγραφόμενοι στα ΑΕΙ, υπολογίζει το υπουργείο βάσει της παρακολούθησης της διαδικασίας, η οποία έως χθες είχε αναδείξει 12.035 αιτήσεις για κωδικούς, προκειμένου να κατατεθούν οι αιτήσεις για μετεγγραφή (σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ανέρχονται στις 10.170), ενώ η προθεσμία λήγει την Παρασκευή. «Το υπουργείο εκτιμά ότι μπορεί να πάει γύρω στις 15.000», δήλωσε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι -μετά την έξαρση των πρώτων ημερών- «ο αριθμός αρχίζει να πέφτει».
Με την ίδια αισιόδοξη διάθεση ο υπουργός Παιδείας, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ανακοίνωσε το «θετικό κλίμα» που υπάρχει σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση του ΑΣΕΠ για τη δρομολόγηση των προσλήψεων 15.000 εκπαιδευτικών για την επόμενη χρονιά. Οπως δήλωσε, υπάρχει ειδική μελέτη που έχει δοθεί στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τα ευρωπαϊκά όργανα, στα οποία και έχει απευθύνει το αίτημα για την άρση της αναλογίας «1/10» (προσλήψεις/ συνταξιοδοτήσεις). «Υπάρχει κοινό μέτωπο υποστήριξης του αιτήματος», τόνισε, θέλοντας να διαβεβαιώσει για την καλή συνεννόηση με τον -απαισιόδοξο, πάντως, μέχρι τώρα- υπουργό Μεταρρύθμισης.
Εγκάρδια συνεννόηση…
«Δεν μπορείς να κάνεις κλεφτοπόλεμο σε συναδέλφους, άρα πρέπει να συνεννοείσαι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι, αν ικανοποιηθεί το αίτημα, τότε ο διαγωνισμός θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2015. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία των προσλήψεων θα προηγηθούν οι επιτυχόντες του 2008 που εδώ και έξι χρόνια αναμένουν τον διορισμό τους (!). Αλλωστε, όπως ανέφερε και ο ίδιος, «οι ειδικότητές τους δεν είναι οι κλασικές και θα απορροφηθούν πρώτοι και στη συνέχεια θα απορροφηθούν αυτοί από τον διαγωνισμό που θα αφορά κατά βάση τις μεγάλες ανάγκες μας σε φιλολόγους, σε μαθηματικούς, σε φυσικούς, σε δασκάλους, σε νηπιαγωγούς».
Η αισιοδοξία του υπουργού έγινε φιλοδοξία, όταν αναφέρθηκε στα σχέδιά του για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει καμία άλλη νομοθετική κίνηση σε Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια, ο κ. Λοβέρδος μίλησε για τη «δομική» αλλαγή σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, που συνοψίζεται στο σύνθημα «λιγότερη ύλη, περισσότερη παιδεία». Μέσα στον Οκτώβριο θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας -ξεχασμένο και από τα ίδια τα μέλη του εδώ και δύο χρόνια, ώστε να οργανώσει τον διάλογο που θα οδηγήσει σε σχέδιο νόμου που θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο.
«Αλλαγή νοοτροπίας»
«Λιγότερες πληροφορίες που παρέχει μια δήθεν ύλη, γιατί άλλο είναι η πληροφόρηση και άλλο είναι η γνώση», δήλωσε, για να τονίσει την ανάγκη για περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες και αλλαγή εκπαιδευτικής νοοτροπίας, καθώς «οι υπερβολικές πληροφορίες δεν εγγυώνται και πλούσια μόρφωση ή παιδεία». Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πρόκειται για μια αλλαγή «που είναι για το καλό όλων, πάνω απ’ όλα των παιδιών, αλλά και των εκπαιδευτικών». Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, ερωτηθείς αν η μείωση ύλης σημαίνει και μείωση εκπαιδευτικών, απάντησε ενοχλημένος ότι «αν θεωρείτε ότι ήρθαμε εδώ να πυροβολήσουμε ανθρώπους, κάνετε λάθος».
Τέλος, αναφερόμενος στην Πληροφορική, περιορίστηκε να επαναλάβει ότι θα γίνει τροπολογία, ώστε να επανέλθει στις πανελλαδικές, ενώ σε ό,τι αφορά τα ΙΕΚ και τα κολέγια που δεν έλαβαν ασφαλιστική ενημερότητα και συνεπώς τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας τους, ο κ. Λοβέρδος, αφού έσπευσε να επισημάνει ότι «δεν κάνουμε περιπάτους, εφαρμόζουμε αποφάσεις», δήλωσε πως «όλα τα παιδιά που πήγαιναν σε αυτά τα κολέγια που έκλεισαν θα διοχετευτούν σε δημόσια ΙΕΚ».