Του Νίκου Σβέρκου
Εισβολείς, διαρρήκτες, καταληψίες και καταστροφείς είναι, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι «νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ». Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν μια οργάνωση νεολαίας που πρέπει να συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατόν. Ποιοι είναι στην πραγματικότητα οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ που λένε «χρέος της γενιάς μας η ανατροπή»;
Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μία από τις αποφάσεις ανέφερε ότι «η συγκρότηση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (είναι) ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί άμεσα η Γραμματεία». Και αυτό, γιατί ουσιαστικά νεολαιίστικη οργάνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει. Η σχετική ιδέα εξετάζεται με σοβαρότητα από το καλοκαίρι και μετά, όταν τα αποτελέσματα των εκλογών έκριναν σκόπιμη τη δημιουργία του ενιαίου «πατρικού» κόμματος.
Μέχρι σήμερα, λοιπόν, οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είχαν η καθεμιά τη δική της Νεολαία, ή έστω το δικό τους «τμήμα νεολαίας». Η μοναδική συνιστώσα που διέθετε διακριτή οργάνωση Νεολαίας ήταν ο ΣΥΝ, τη Νεολαία Συνασπισμού, από την οποία μάλιστα έχουν ξεπηδήσει πολλά σημερινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Τον Μάιο 1999 η τότε Ενωση Αριστερών Νέων, το νεολαιίστικο μόρφωμα που πάλευε να εδραιωθεί υπό τη σκιά του ΣΥΝ, πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της μετονομάζεται στο δεύτερο συνέδριο σε Νεολαία Συνασπισμού και γραμματέας εκλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι η αρχή της «άνθησης» της Νεολαίας, η οποία ωστόσο εμφανίζει σύντομα τα «αριστερά» χαρακτηριστικά της, καθώς τοποθετείται πολιτικά ενάντια στα σενάρια της Κεντροαριστεράς, που εκείνη την εποχή αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων στον χώρο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.
Το 2003 ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από το τιμόνι της Νεολαίας, έχοντας παραδώσει μια οργάνωση με ικανό αριθμό φοιτητικών σχημάτων σε πανεπιστήμια της Αθήνας και της περιφέρειας, ενώ τα μέλη της αριθμητικά και τα στελέχη της ποιοτικά αρχίζουν να επηρεάζουν τον ΣΥΝ. Τον Αλέξη Τσίπρα διαδέχτηκε ο Τάσος Κορωνάκης, τελειόφοιτος φοιτητής τότε στην Πάτρα, που σήμερα είναι μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο 4ο Συνέδριο της Νεολαίας τον Νοέμβριο του 2005 γραμματέας εκλέγεται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τελειόφοιτος της Νομικής τότε, που σήμερα εκτελεί χρέη νομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα. Ο Δ. Τζανακόπουλος παραμένει στη θέση για τέσσερα χρόνια, ενώ η «στροφή αριστερά» του κόμματος, με την εκλογή του Αλέκου Αλαβάνου αρχικά και του Αλέξη Τσίπρα μετέπειτα, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην οργανωτική ανάπτυξη της Νεολαίας ΣΥΝ εκείνη την περίοδο.
Επόμενος γραμματέας της Νεολαίας εκλέγεται το 2010 ο Νάσος Ηλιόπουλος, που και αυτός ακολουθεί το μοντέλο του φοιτητή – συνδικαλιστή που εκλέγεται στην κορυφή της οργάνωσης. Στο συνέδριο εκείνο ο Αλέξης Τσίπρας θα δηλώσει: «Αν ο ΣΥΝ λειτουργούσε όπως η Νεολαία, η Αριστερά θα είχε αλλάξει σελίδα».
Δεν είναι λίγα τα στελέχη της Νεολαίας Συνασπισμού, εκτός των προαναφερθέντων, που εξελίχθηκαν σε στελέχη του ΣΥΝ αρχικά και ακολούθως του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συντριπτική τους πλειονότητα διαβαίνουν τα τριάντα τους σήμερα, εντάχθηκαν στα «αριστερά» εντός του ΣΥΝ, καθώς μια από τις μόνιμες «γκρίνιες» των «ανανεωτικών» μέχρι την αποχώρησή τους από το κόμμα ήταν ότι η Νεολαία Συνασπισμού αποτελούσε «κάστρο» των εσωκομματικών τους αντιπάλων.
Ταυτόχρονα, ή σχεδόν ταυτόχρονα, με τον Αλέξη Τσίπρα «πέρασαν» στον ΣΥΝ ο Ανδρέας Καρίτζης, που διετέλεσε και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, και ο Παναγιώτης Πάντος, υποψήφιος δήμαρχος στη Ν. Σμύρνη. Στενός φίλος και συνοδοιπόρος του Αλέξη Τσίπρα από την εποχή της Νεολαίας ήταν και ο Νίκος Παππάς, διευθυντής σήμερα του πολιτικού γραφείου τού επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Την επόμενη γενιά στελεχών αποτελούν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που συμμετέχει στην πενταμελή ομάδα του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου, κεντρικό πλέον πρόσωπο στο Γραφείο Τύπου, ο Πέτρος Καλκανδής, γραμματέας Βορείων Προαστίων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θοδωρής Κουτσοθεοδωρής, γραμματέας Δυτικών Προαστίων του κόμματος, και ο Γιάννης Μπουρνούς, διορισμένο μέλος της Ε.Ε. του ΚΕΑ.
Οι συμβολικές καταλήψεις και οι ακτιβισμοί ήταν πάντα για τους νεολαίους του ΣΥΝ η «πόρτα» προς τη δημοσιοποίηση των θέσεών της. Από την εποχή της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων, στους οποίους εναντιωνόταν τότε ο ΣΥΝ, μέχρι τον συμβολικό αποκλεισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ στις 5 Ιουνίου του 2008 λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και από το πανό στην Ακρόπολη στις 17 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς μέχρι τη συμβολική κατάληψη του πανεπιστημιακού γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργου, η Νεολαία ΣΥΝ έδωσε το ακτιβίστικο «παρών» ουκ ολίγες φορές. Τις περισσότερες φορές βέβαια «κάτω από τη μύτη» της Αστυνομίας. Τώρα όμως το δόγμα της «πυγμής» που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι άτεγκτο.
Η Νεολαία Συνασπισμού παραμένει σήμερα μια οργάνωση που «αναπνέει» κυρίως στα πανεπιστήμια, με γραμματέα Σπουδάζουσας την Αναστασία Ματσούκα. Η φοιτητική της παράταξη, η Αριστερή Ενότητα, ωστόσο με πανελλαδικό ποσοστό περίπου 7%, δεν αποτελεί το αντίπαλο δέος στην πανίσχυρη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, ενώ υστερεί σε δύναμη έναντι τόσο της Πανσπουδαστικής (ΚΚΕ) όσο και των ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Από τον φοιτητικό χώρο προέρχονται άλλωστε τα κεντρικά στελέχη της, όπως ο γραμματέας της οργάνωσης, Ν. Ηλιόπουλος, ο Πέτρος Σανταμούρης, ο Δημήτρης Καραμάνης, ο Ιάσονας Σχινάς – Παπαδόπουλος, ο Αλέξανδρος Ζαχιώτης και ο Ηλίας Χρονόπουλος. Στο διάστημα 21-24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μάλιστα το 7ο Συνέδριό της, με τον σημερινό γραμματέα να δηλώνει ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του. Τα ζητήματα που θα τεθούν είναι οι διαδικασίες για τη συγκρότηση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και ο χαρακτήρας αυτής.
Ανάμεσα στις θέσεις για το συνέδριο μπορεί να βρει κανείς τις εκτιμήσεις για τον «ρόλο μιας αριστερής νεολαίας σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς», αλλά και τις δημοκρατικές διαδικασίες που θα διαπνέουν αυτή, αλλά και τον ενοποιημένο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Καθοριστικό είναι άλλωστε το ζήτημα των κινημάτων, καθώς στους νέους «πιστώνεται» η κινηματική «πρωτοπορία» όλου του χώρου της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με κομβικό σημείο την ενεργό συμμετοχή της οργάνωσης το «Κίνημα των Πλατειών».
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό και σύνηθες στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, τα συνέδρια και οι ενοποιητικές διαδικασίες δεν είναι εύκολες. Γεγονός που, όπως είναι λογικό, είχε αναγνωρίσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο προηγούμενο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΝ, λέγοντας: «Δεν ζούμε φυσικά σε έναν τέλειο κόσμο. Ξέρω ότι και εδώ υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και αυτό είναι φυσικό. Στην πορεία προς τα εμπρός πάντα θα υπάρχουν προβλήματα».