Pin It

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Στο… μακρινό μέλλον -για την παρούσα συγκυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου- 2016 μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, η καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ από τις 15 Νοεμβρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την πιλοτική εφαρμογή του σε 13 δήμους της χώρας. Είναι άλλη μία εξαγγελία, για την οποία μάλλον θα πέσει έξω η κυβέρνηση, η οποία μιλούσε για καθολική εφαρμογή τον Μάρτιο του έτους 2015. Η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου δεν δίστασε να μετατρέψει σε επικοινωνιακό σόου την παρουσίαση του θεσμού του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος (όπως το ονόμασε η κυβέρνηση). Οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να μην αναφερθούν σε λεπτομέρειες (αφού αξία είχε μόνο η προβολή και όχι η ενοχλητική πραγματικότητα) όπως στο πότε προβλέπεται η εφαρμογή του σε ολόκληρη της ελληνική επικράτεια ή ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετατίθεται η πλήρης επέκταση του θεσμού για το 2016 (όπου και αναμένεται να συμπεριλάβει περί τις 700.000 οικογένειες). Για όλα λοιπόν παρέπεμψαν οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τις εξαγγελίες, η κατάθεση των αιτήσεων ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου και αφορά 13 δήμους. Πρόκειται για τους Δήμους Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης. Από την άλλη, η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ για να λάβει κάποιος το εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει στην πιλοτική του εφαρμογή να είναι κάτοικος του δήμου πάνω από πέντε μήνες και πάνω από πέντε χρόνια κάτοικος της χώρας.

 

Το ποσόν που θα χορηγείται ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αναμένεται να είναι 100 ευρώ ανά οικογένεια και θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικο και 50 ευρώ για κάθε παιδί, γεγονός που σημαίνει ότι κατά μέσον όρο το εισόδημα αυτό θα κυμαίνεται από 250 έως 500 ευρώ ανά νοικοκυριό. Πάντως ο άνθρωπος που διαβιοί μόνος του θα λαμβάνει 200 ευρώ. Για την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη η πραγματική οικονομική κατάσταση του αιτούντος και το διαθέσιμο εισόδημα του τρέχοντος χρόνου που θα προκύπτει από την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων. Η εφαρμογή του θεσμού θα στηριχθεί στη συνεργασία με την Εκκλησία και τους ΟΤΑ. Ο έλεγχος των κριτηρίων ένταξης γίνεται άμεσα και ηλεκτρονικά με διασταύρωση όλων των στοιχείων της αίτησης – δήλωσης, ενώ διεξάγεται Κοινωνική Ερευνα όπου αυτή κριθεί απαραίτητη. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος θα λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή με εξαίρεση: του 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αλληλεγγύης κ.λπ. των επιδομάτων αναπηρίας, διατροφικό ΑΜΕΑ, επιμέλειας με δικαστική απόφαση.

 

Scroll to top