samaras-xardouvelis

16/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εγκαταλείπει η Αθήνα τα σχέδια εξόδου στις αγορές»

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν τη μεταβολή της στάσης της Αθήνας όσον αφορά ενδεχόμενο τερματισμό του προγράμματός της το 2015, σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.
      Pin It

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το Reuters χωρίς να τις κατονομάζει oι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη πιστεύουν ότι η Αθήνα μεταβάλλει τη στάση της όσον αφορά τον τερματισμό του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της το 2015 και ενδέχεται να ζητήσει γραμμή πιστώσεων για να αντικαταστήσει τις πιστώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δηλώνουν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η Αθήνα μοιάζει να ξανασκέφτεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη χρηματοδότησή της από τις αγορές και μόνο, μετά τις πιέσεις που της ασκήθηκαν τόσο από ισχυρά κράτη της Ε.Ε. όσο και από τους επενδυτές που προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβάλλουν αντίσταση στα σχέδια της Αθήνας να τερματίσει πρόωρα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης.

«Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι μια ολοσχερής διακοπή των προγραμμάτων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της σε αυτή τη συγκυρία», επισήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

 

komision

Στις 8 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν εάν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα. Μια λύση θα μπορούσε να είναι μια Γραμμή Πιστώσεων με Ενισχυμένους Όρους (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

 

Άλλος ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. εξήγησε ότι η απότομη άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων έφερε αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα των αγορών την Αθήνα, ενώ οι συνομιλίες στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο συνέβαλαν στη μεταβολή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Αθήνα ενδέχεται να ζητήσει τη δημιουργία ενός προληπτικού μηχανισμού από τους εταίρους της και επαρκείς πιστώσεις για να αντικαταστήσει αυτές που θα σταματήσει να λαμβάνει από το ΔΝΤ. Όμως αξιωματούχοι τονίζουν ότι θα επιβληθούν όροι για οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση, ενώ εμφανίζονται απρόθυμοι να συναινέσουν στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αφαιρεθεί το Ταμείο από την εικόνα, αφού είναι οι όροι που έθεσε το ΔΝΤ που κρίνουν ότι αποκατέστησαν την αξιοπιστία της χώρας στους ιδιώτες επενδυτές.

 

lagarde

Σύμφωνα με το Reuters, το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί τυπικά να διαρκέσει έως και τον Μάρτιο του 2016, με 12 δισ. ευρώ να είναι ακόμη διαθέσιμα. Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να τερματιστεί το πρόγραμμα αυτό έναν χρόνο νωρίτερα, όμως δεν υπήρξε καμιά αναφορά μετά την πρόσφατη συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με την Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Κληθείς να σχολιάσει τους σχεδιασμούς της Αθήνας να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές το 2015, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι «υπερβολικά αισιόδοξοι». «Οι επενδυτές δεν θα πάνε εκεί χωρίς πρόγραμμα», πρόσθεσε.

 

efsyn.gr

Scroll to top