16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με στοιχείο-φάντασμα τον έβγαλαν διακινητή

Η αναζήτηση του ανήλικου Σύρου πρόσφυγα Μοχάμεντ Ραμπία για ένα καλύτερο αύριο τελείωσε στο Τριμελές Δικαστήριο της Μυτιλήνης. Με «ευαγγέλιο» τις μαρτυρίες των λιμενικών, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλακή για μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα.
      Pin It

ΛΕΣΒΟΣ Της Ανθής Παζιάνου

 

Χωρίς τις αισθήσεις του, αλλά με χειροπέδες ο Ραμπία μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για να του προσφερθεί ιατρική βοήθεια λόγω των προβλημάτων του με το σάκχαρο

Σε 7 χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκιση καταδίκασε τον ανήλικο Σύρο πρόσφυγα Μοχάμεντ Ραμπία Αμπάς Ισμαήλ το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Μυτιλήνης ως διακινητή, με τις κατηγορίες της μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα από το εξωτερικό χωρίς δικαίωμα εισόδου στη χώρα και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

 

«Ευαγγέλιο» αποδεικνύονται οι μαρτυρίες των λιμενικών, ακόμα και αν… προβληματίζουν, αφού το δικαστήριο, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, θεώρησε ισχυρό στοιχείο ένα χαρτί-φάντασμα!

 

Στις 2 Μαΐου 2014, ο 17χρονος Ραμπία συνελήφθη από άνδρες του Λιμενικού Μυτιλήνης, οδηγήθηκε σε ανάκριση και στη συνέχεια στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα. Οπως εξηγούν οι συγγενείς του, ο 17χρονος, που ταξίδευε μαζί με τον θείο και τα αδέρφια του, είχε ξεκινήσει από το Αλέπο της Συρίας και προσπαθούσε να εισέλθει μέσω Τουρκίας με λέμβο στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου, με τελικό προορισμό τη Σουηδία, όπου τον περίμεναν οι συγγενείς του.

 

Kλειστή διαδικασία

 

Η ακροαματική διαδικασία ήταν κλειστή. Τόσο αντιπροσωπεία διεθνούς χριστιανικής οργάνωσης που ασχολείται με τις εμπόλεμες περιοχές όσο και της «Welcome2Europe», αλλά και οι συγγενείς του κατηγορουμένου που έφτασαν από τη Σουηδία δεν αφέθηκαν από το δικαστήριο να την παρακολουθήσουν.

 

Οι δύο μάρτυρες, άνδρες του Λιμενικού, ισχυρίστηκαν ότι είδαν τον κατηγορούμενο να σκίζει τη βάρκα. Ο ίδιος το αρνήθηκε, ενώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ακόμα και να το έπραξε δεν συνηγορεί στο ότι εκείνος ήταν ο διακινητής, αφού στόχος του κατηγορουμένου ήταν να συλληφθεί από τις ελληνικές Αρχές για να προχωρήσει στον προορισμό του.

 

Ο ένας από τους δύο άντρες του Λιμενικού ισχυρίστηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ότι είδε τον 17χρονο ανάμεσα σε ακόμα 22 επιβαίνοντες στη βάρκα να σκίζει ένα χαρτί και να το πετά στη θάλασσα. Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι περισυνέλεξε τα κομμάτια από το χαρτί που είχαν πέσει στη θάλασσα, τα επανένωσε και σ' αυτά αναγνώρισε οδηγίες στα αγγλικά από διακινητή. Το δικαστήριο ρώτησε τον μάρτυρα για το σχετικό επικληθέν στοιχείο και εκείνος απάντησε… ότι το ξαναέριξε στη θάλασσα!

 

Ο Ραμπία όχι μόνο αρνήθηκε το συμβάν, αλλά επισήμανε ότι δεν γνωρίζει καν αγγλικά. Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι ως διακινητής για την επίμαχη μέρα του περασμένου Μαΐου έχει καταδικαστεί σε 22 χρόνια κάθειρξη Σύρος πρόσφυγας που συνελήφθη να οδηγεί τη βάρκα.

 

«Δεν έκανε τίποτα»

 

«Θα αθωωθεί στο Εφετείο, καθώς δεν έχει πράξει τίποτα από αυτά για τα οποία κατηγορήθηκε,» λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του μικρού, Δημήτρης Κουζινόγλου.

 

Στο μεταξύ, ο Ραμπία παρουσιάζει προβλήματα με το σάκχαρό του, ενώ αρκετές φορές λιποθύμησε και στο δικαστήριο. Οι συγγενείς του επιβεβαίωσαν ότι κατά την κράτησή του στις φυλακές ανηλίκων ουδέποτε οδηγήθηκε στο νοσοκομείο ώστε να του παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Μετά την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου και την άσκηση έφεσης του κατηγορουμένου, ο τελευταίος μεταφέρθηκε με χειροπέδες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου του προσφέρθηκε στοιχειώδης ιατρική βοήθεια μετά από πολλούς μήνες και στη συνέχεια επαναπροωθήθηκε στις φυλακές Αυλώνα.

 

Scroll to top