16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καμουφλαρισμένη «Task Force»!

Ως ένα απλό «γκρουπ Γερμανών τεχνοκρατών ειδικών στον τομέα της υγείας» εμφανίστηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη. Εντονες αντιδράσεις από νοσοκομειακούς γιατρούς και πολίτες.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

 Η αλληλογραφία που είχε με το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας η αρμόδια της αποστολής αναφέρει ρητά ότι πρόκειται για επίσκεψη «στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece)»


Η αλληλογραφία που είχε με το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας η αρμόδια της αποστολής αναφέρει ρητά ότι πρόκειται για επίσκεψη «στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece)»

«Για το καλό μας, ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μας…». Ως «ομάδα Γερμανών ειδικών στον τομέα της υγείας», που δεν αποτελούν κλιμάκιο της Task Force, παρουσιάστηκε ένα γκρουπ τεχνοκρατών, το οποίο εμφανίστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη με «μόνο στόχο την παροχή βοήθειας», όπως τόνισε η Ελληνίδα αρμόδια της αποστολής, Δήμητρα Παντελή. Μόνο που στην αλληλογραφία της με το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας άλλα αναφέρει…

 

Η ομάδα αποτελείται από πέντε άτομα (δύο από οργανισμούς Υγείας της Γερμανίας) και έχει επικεφαλής τον Βόλφγκανγκ Τσέλερ (για χρόνια επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα ασθενών και πλέον σύμβουλος), αλλά και από δύο άτομα από τον τομέα Διεθνούς Συνεργασίας του υπουργείου Υγείας του Βερολίνου.

 

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

 

Η επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης) όσο και από απλούς πολίτες, που βλέπουν καθημερινά το δημόσιο σύστημα υγείας να κατεδαφίζεται από την κυβέρνηση.

 

Γιατροί και κοινωνικές ομάδες της πόλης είχαν μάλιστα προαναγγείλει κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την Παρασκευή στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, το οποίο είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί το κλιμάκιο των Γερμανών «ειδικών»…

 

Σύμφωνα με την αρμόδια της αποστολής, πρόκειται για παρεξήγηση! «Μεταδίδεται λανθασμένα ότι η Task Force βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και έχει δημιουργηθεί άνευ λόγου μια αναταραχή. Δεν είναι καμιά Task Force. Πρόκειται για ομάδα Γερμανών ειδικών από το υπουργείο Υγείας, οι οποίοι ήρθαν για να δουν πώς λειτουργεί το σύστημα υγείας και αν μπορέσουν να παράσχουν –λόγω της εμπειρίας τους- βοήθεια, υπό τη μορφή προτάσεων. Δεν κάνουν κανέναν έλεγχο μεταρρυθμίσεων ή εφαρμογής μέτρων.

 

»Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Βόλφγκανγκ Τσέλερ, ο οποίος έχει έρθει ξανά το προηγούμενο καλοκαίρι και εάν κάποιος διαβάσει όσα έχει ήδη πει σε συνέντευξή του στην Deutche Welle θα καταλάβει ότι μόνος στόχος είναι η παροχή βοήθειας. Η ομάδα είναι συμβουλευτική. Στόχος της είναι η βελτίωση των δομών υγείας και όχι η εξέταση της προόδου μέτρων. Αντιθέτως, οι άνθρωποι αυτοί, εφόσον διαπιστώσουν ότι κάποια από αυτά που ζητάει να γίνουν μέσω της μεταρρύθμισης η Task Force δεν είναι εφικτά, μπορεί να μεσολαβήσει ώστε να ακυρωθούν», συμπλήρωσε.

 

Τις διαβεβαιώσεις και τις «καλές προθέσεις» του γερμανικού κλιμακίου, που κατά τα λεγόμενα της κ. Παντελή δεν έχει καμιά σχέση με την Task Force, θέτει υπό αμφισβήτηση, όμως, η αλληλογραφία της ίδιας με το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.». Γράφει μεταξύ άλλων η κ. Παντελή:

 

«Στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece) που συνέστησε η Ευρωπαïκή Επιτροπή το 2011, η Γερμανία ορίστηκε ως εταίρος μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας. Σκοπός είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας (technical assistance) στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή μεταρρυθμιστικών μέτρων υπό μορφήν τεχνογνωσίας. Για την παροχή της τεχνικής αυτής βοήθειας το γερμανικό υπουργείο Υγείας συγκάλεσε μια ομάδα ειδικών υπό την επίβλεψη του Βόλφγκανγκ Τσέλερ, ο οποίος προηγουμένως ήταν ο επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα ασθενών. Η ομάδα έκανε ήδη ένα ταξίδι στην Αθήνα το καλοκαίρι, όπου είχε συζητήσεις με το υπουργείο και άλλους επίσημους φορείς».

 

Το ποιος ακριβώς είναι ο επικεφαλής του γερμανικού κλιμακίου, που κατά τα λοιπά «καμιά σχέση δεν έχει με την Task Force», διαφαίνεται καθαρά από συνέντευξή του στην Deutsche Welle, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οταν εμείς στη γερμανική αγορά χρησιμοποιούμε σε ποσοστό 80% γενόσημα και στην Ελλάδα μόλις 10%, και με τα γενόσημα αυτά κάνουμε σημαντική εξοικονόμηση, θα πρέπει να είναι εφικτό και στην Ελλάδα. Δεν είναι σε βάρος της ποιότητας».

 

Στις προτάσεις του περιλαμβάνεται και το σύστημα της κατ' αποκοπήν κοστολόγησης μιας εγχείρησης ή μιας θεραπείας με ένα συγκεκριμένο ποσό, έτσι ώστε να ξέρει το νοσοκομείο τι έχει λαμβάνειν από τον κάθε ασφαλιστικό οργανισμό.

 

Πέραν τούτων, ο επικεφαλής του κλιμακίου «βοήθειας» προκύπτει και μεγάλος θαυμαστής των κυρίων Αδώνιδος Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και Αντώνη Σαμαρά: «Εδώ θα πρέπει να πω προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι ο νέος υπουργός Υγείας, όσο και ο προκάτοχός του, αλλά και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είναι πολιτικοί με στρατηγική και θέληση να προσφέρουν. Αυτή είναι και η μεγάλη μου ελπίδα. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει επίγνωση του τι πρέπει να γίνει. Πρόβλημα υπάρχει στην υλοποίηση, στον συντονισμό με τα μεσαία κλιμάκια, στην εφαρμογή των νόμων και των μεταρρυθμίσεων».

 

Οι συναντήσεις

 

Κατά τα λοιπά, η πενταμελής ομάδα συναντήθηκε χθες το πρωί με τη διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ενώ σήμερα έχει συναντήσεις με δύο από τις πιο γνωστές μη κυβερνητικές οργανώσεις («Γιατροί του Κόσμου» και Praxis). Μετά τις αντιδράσεις αποτελεί ερωτηματικό αν τελικά την Παρασκευή θα επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας.

 

Στο μεταξύ, ώς χθες, χωρίς ενημέρωση για την επίσκεψη ήταν ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ακόμη και η αρμόδια ΥΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος είχε έρθει σε «σύγκρουση» με την Task Force, καθώς στη συνάντηση του Μαρτίου του 2011 στο Βερολίνο είχε διαπιστωθεί πλήρης διάσταση απόψεων.

 

Scroll to top