16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Εμπολα φέρνει 30 προσλήψεις

Με γιατρούς θα στελεχωθούν άμεσα οι πύλες εισόδου της χώρας. Ειδικό έντυπο-ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνουν οι επιβάτες που θα προέρχονται από χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα του ιού.
      Pin It

Της Ντάνι Βέργου

 

35Δεν θα γίνει οικονομία στην προστασία της χώρας μας από τον Εμπολα. Η λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων είναι προτεραιότητα. Επιπλέον η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χώρες της Δυτικής Αφρικής στην αντιμετώπισή του οικονομικά, με υγειονομικό υλικό, αλλά και προσωπικό αν αυτό αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

 

Επανέλαβε τη θέση Ομπάμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει λάβει όλα τα μέτρα που θα μπορούσε για να στηρίξει την περιοχή που πλήττεται αλλά και κατ’ επέκταση να προστατευτεί από την εξάπλωση του ιού. «Είναι σημαντικό για λόγους ανθρωπιστικούς και λόγους ασφάλειας της παγκόσμιας κοινότητας, να ληφθούν μέτρα στις χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα του ιού», είπε.

 

Επιπλέον, ανακοίνωσε στην επιτροπή ότι υπάρχουν και ευχάριστα όσον αφορά τον Εμπολα σε διεθνές επίπεδο, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βγάζει τη Νιγηρία από το επίπεδο ελέγχου καθώς εδώ και 20 μέρες δεν έχει καταγραφεί κρούσμα.

 

Για τη χώρα μας ο Μ. Βορίδης είπε ότι βρισκόμαστε σε εγρήγορση, επαναλαμβάνοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο την περασμένη Παρασκευή με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και όλων των αρμόδιων φορέων – στελεχών και επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του ΕΚΑΒ, της ΕΣΔΥ, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και της υποδιεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Πειραιά.

 

Οδηγίες

 

Η ένταση των μέτρων που είχε αποφασιστεί αφορούσε την άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου με 30 γιατρούς καθώς και τη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και τον Στρατό οι οποίοι κατ’ αρχάς θα λάβουν πλήρη ενημέρωση για τον ιό καθώς και οδηγίες για τον εντοπισμό και τον χειρισμό ύποπτου κρούσματος.

 

Επιπλέον, οι επιβάτες που προέρχονται από χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα του ιού θα καλούνται να συμπληρώσουν ειδικό έντυπο-ερωτηματολόγιο βοηθητικό όσον αφορά την κατανόηση του επιπέδου επικινδυνότητας του ταξιδιώτη για μόλυνση από τον ιό.

 

Ηδη μετά την κήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα για τον Εμπολα, στις 8 Αυγούστου, έχουν καθοριστεί και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων -το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και επικουρικά το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών- καθώς και το νοσοκομείο υποδοχής τυχόν κρουσμάτων «Αμαλία Φλέμιγκ».

 

Επιπλέον, έχει οριστεί υγειονομικό προσωπικό που θα ασχοληθεί με την περίθαλψη των ύποπτων κρουσμάτων το οποίο έχει εκπαιδευτεί καταλλήλως για την ασφαλή διαχείρισή τους.

 

Επιπλέον είχε αποφασιστεί η συγκρότηση επιτροπής με μόνιμο χαρακτήρα για τη διαχείριση των κρίσεων, η οποία θα ξεκινήσει από τον ιό Εμπολα και σε συνεργασία με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς θα ενημερώνει και θα εκδίδει επικαιροποιημένες συστάσεις προς τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και τους πολίτες.

 

 

 

 

 

Scroll to top