xrimatistirio-ptosi

16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα πρώτα θέματα των ξένων μέσων ενημέρωσης η κατάρρευση στο Χρηματιστήριο και η αλλαγή στάσης των «αγορών»

Εμπολα, τζιχαντιστές, Ελλάδα…

Στις 888,93 μονάδες έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης (στο -6,25% οι απώλειες), ενδοσυνεδριακά έφτασε να πέφτει και -10,05%. Την ίδια στιγμή το δεκαετές ομόλογο εκτοξεύτηκε στο 7,94%, καθιστώντας «όνειρο» την έξοδο από τα μνημόνια.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

EUROKINISS/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

EUROKINISS/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Μαύρο Οκτώβρη για την Ελλάδα προοιωνίζεται το κραχ στην αγορά ομολόγων και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που… αντλεί δύναμη από την καλπάζουσα πολιτική αβεβαιότητα και τους μικροκομματικούς ακροβατισμούς ένθεν κακείθεν του πολιτικού φάσματος. Σε μια εξαιρετικά εύθραυστη περίοδο για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπου τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται επίσης σε ελεύθερη πτώση, οι «αγορές» αίρουν την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα με τρόπο ηχηρό και επίπονο, αναδεικνύοντας όχι μόνο τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, που στηρίχτηκε αποκλειστικά στον μύθο του δημοσιονομικού «success story», αλλά και τις αδυναμίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει καθαρές απαντήσεις για το σχέδιο της επόμενης ημέρας ως προς τη χρηματοδότηση της χώρας.

 

Χθες, σε έναν καταιγισμό φημών περί επιτάχυνσης των πρόωρων εκλογών και με την κατάρρευση των ελληνικών αξιών να αναδεικνύεται κορυφαίο θέμα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μαζί με την… επιδημία του Εμπολα, τους τζιχαντιστές και την ύφεση της Γερμανίας, το ελληνικό Χρηματιστήριο βυθίστηκε στον απόλυτο πανικό καταγράφοντας ενδοσυνεδριακές απώλειες έως και 10,05%, με τον τζίρο να εκτινάσσεται στα 260 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η απόδοση των δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκε στα επίπεδα του 8%, βάζοντας ταφόπλακα σε κάθε σχέδιο αυτόνομης χρηματοδότησης της οικονομίας από τις αγορές.

 

Μαύρη μέρα

 

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών η χθεσινή ήταν μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις της Ιστορίας, καθώς σε ποσοστό άνω του 10% είχε υποχωρήσει μόνο στις κρίσεις του 1987 και του 1989. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε ήταν ότι οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (-11%) και της Eurobank βρέθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, μόλις 11 ημέρες πριν από την ανακοίνωση των ευρωπαϊκών stress tests, ενώ οι εισηγμένες επιχειρήσεις που ελέγχονται από το Δημόσιο (π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ) και οι κατασκευαστικές εταιρείες κατέρρευσαν με ημερήσιες απώλειες 10-14%. Το «συμμάζεμα» που επιχειρήθηκε στο τέλος της χθεσινής ημέρας διαμόρφωσε το τελικό ποσοστό απωλειών του Γενικού Δείκτη στο -6,25% και τις 888,93 μονάδες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ανοδική αντίδραση τις επόμενες ημέρες, όμως αυτό ελάχιστα αλλάζει την ουσία, που είναι ο έντονος προβληματισμός για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, όπως αποτυπώθηκε εύγλωττα στις αθροιστικές απώλειες έως 16% που κατέγραψε το Χ.Α. σε μόλις 2 ημέρες χάνοντας πάνω από 7 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης. Συνολικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι απώλειες για το ελληνικό Χρηματιστήριο φτάνουν το 30%, ενώ πλέον ο γενικός δείκτης έχει χάσει σχεδόν το 60% των κερδών που κατέγραφε από τον Ιούνιο του 2012 (471 μονάδες) μέχρι τον Μάρτιο του 2014 (1.379 μονάδες). Στην αγορά ομολόγων η άνοδος των αποδόσεων και η πτώση των τιμών συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς παρ’ ότι πρόκειται για μια αγορά με ελάχιστο βάθος, καθώς «ελεύθερα» κυκλοφορούν τίτλοι μόλις 5 δισ. ευρώ. Το 10ετές σκαρφάλωσε χθες 90 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 7,94% μετά το χθεσινό σπάσιμο του φράγματος του 7% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2013. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης από το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο, έφτασε το 7%.

 

Διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές αποδίδουν το ξεπούλημα που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα σε τέσσερις παράγοντες που επιδρούν συνδυαστικά: την πολιτική αβεβαιότητα, την κυβερνητική στρατηγική για έξοδο της οικονομίας από το στενό πλαίσιο επιτήρησης των μνημονίων, την εκτίμηση πως θα απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα stress tests, αλλά και την επιδείνωση της κατάστασης για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

 

ΣΜΕΧΑ: «Βρείτε τα»

 

Στο κλίμα αυτό ο Σύνδεσμος των Χρηματιστών επιχείρησε χθες να παρέμβει στις εξελίξεις. «Με τα σημερινά επιτόκια δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Οι αγορές δεν εκβιάζουν ούτε εκβιάζονται», σημειώνει ο ΣΜΕΧΑ σε ανακοίνωσή του, με την οποία καλεί παράλληλα την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους και σε ένα συγκροτημένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης, που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας βγάλει από το Μνημόνιο και την κρίση.

 

Scroll to top