Του Χάρη Ιωάννου
Με τροπολογία–πρόκληση η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ρύθμισαν χθες μονομερώς τα «κόκκινα» δάνειά τους στις τράπεζες, νομοθετώντας αυθαίρετα ότι το 40% της κρατικής χρηματοδότησης δεν θα μπορεί να κατασχεθεί. Η διάταξη αυτή ήρθε για άλλη μια φορά από την πίσω πόρτα, με βουλευτική τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα, και όλα αυτά την ώρα που για τους απλούς πολίτες το μόνο ακατάσχετο που ισχύει είναι μόλις τα 1.500€.
Τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, που έχουν τραπεζικό δανεισμό περίπου 300 εκατ. ευρώ στο σύνολο και απλήρωτους τους υπαλλήλους και τους λογαριασμούς τους, προσπαθούν απεγνωσμένα να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, ρίχνοντας ταυτόχρονα για άλλη μια φορά «λάδι στη φωτιά» της εκλογολογίας, που αποσταθεροποιεί τη χώρα στις αγορές τα τελευταία 24ωρα.
Δικαίωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, η φωτογραφική αυτή ρύθμιση έρχεται λίγες ημέρες μετά την επίθεση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ρίχνει λάσπη όταν καταγγέλλει σκανδαλώδεις τροπολογίες, και μάλιστα εντάσσεται σε ένα νομοσχέδιο που θεωρητικά βάζει τάξη στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε ξαφνικά χθες το πρωί για να ψηφιστεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, «ποσοστό 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε κόμμα και συνασπισμός κομμάτων είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο», ενώ η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι τα κόμματα, «ως νομικά πρόσωπα δημοσίου σκοπού, χρειάζονται ένα ελάχιστο διασφαλισμένο έσοδο για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους».
Ειδικά η αναφορά για τους συνασπισμούς κομμάτων παραπέμπει ευθέως στο ΠΑΣΟΚ και την Ελιά ή Δημοκρατική Παράταξη.
Η τροπολογία ψηφίστηκε με τις ψήφους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Εντύπωση προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.
Την «εξόφθαλμη διαπλοκή κομμάτων με το τραπεζικό σύστημα» κατήγγειλε πρώτη και σε υψηλούς τόνους η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει διακριτική μεταχείριση από το τραπεζικό σύστημα, την ώρα που ο απλός πολίτης χειμάζεται από τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες».
Οπως εξήγησε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επίκειται αναστολή επισπεύσεων και αναστολή κατασχέσεων στα δύο κόμματα και όλα αυτά «με μια φωτογραφική εκπρόθεσμη τροπολογία που δίνει ασυλία και αυτοπροστασία».
Η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε εκ νέου Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι «έχουν μετατρέψει το Κοινοβούλιο σε μηχανισμό ξεπλύματος των δικών τους σκανδάλων λόγω της εμπλοκής και διαπλοκής με άλλες εξωθεσμικές εξουσίες».
Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας ξεκαθάρισε ότι «εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και καταψηφίζουμε».
Εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, μόνο ο Βασίλης Καπερνάρος από τους ανεξάρτητους βουλευτές κατήγγειλε την τροπολογία και αναρωτήθηκε με νόημα: «Εχετε κάποιο άλλο ιστορικό προηγούμενο με τέτοια ρύθμιση για κάποια κοινωνική ομάδα, π.χ. πολύτεκνες οικογένειες που έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας;». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση καταργεί το άρθρο 4 του Συντάγματος που προβλέπει ότι όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
«Σφυρίζει» ο Ντινόπουλος
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο –συνήθως ομιλητικός- υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά και απλώς ανακοίνωσε πως κάνει δεκτή τη ρύθμιση.
Οι μόνοι που την υπερασπίστηκαν ήταν οι υπογράφοντες Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) και Κώστας Καραγκούνης (Ν.Δ.).
Ο εισηγητής του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου κ. Κουτσούκος επισήμανε ότι «το 2010 η κρατική χρηματοδότηση ήταν γύρω στα 55 εκατ. και έχει φτάσει σήμερα τα 10 εκατ.», ενώ παραδέχτηκε ανοιχτά πως «από οικονομικής άποψης, είμαστε χρεοκοπημένοι ως κόμμα».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε με παράπονο πως «δεν απολαμβάνουμε αυτήν τη στιγμή την κρατική χρηματοδότηση, γιατί την παρακρατούν οι τράπεζες. Πρέπει όμως να λύσουμε το θέμα της λειτουργίας του κόμματός μας, γιατί τα έσοδα του ταμείου μας είναι μόνο ό,τι δίνουν οι βουλευτές».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης, ο οποίος είπε πως «πρέπει να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για να μην εκβιάζονται τα κόμματα».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Χ. Αλμούνια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Δράσης Θ. Σκυλακάκη (7.2.2014), είχε επισημάνει πως από τον Ιανουάριο του 2013 δεν χορηγήθηκε κανένα νέο δάνειο σε πολιτικό κόμμα από τις συστημικές τράπεζες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013».
Το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή εκτός από δύο άρθρα (5 και 7), για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα το μεσημέρι. Το πρώτο αφορά τη δυνατότητα ανώνυμων κουπονιών από το κόμματα έως 150.000€ ετησίως και το δεύτερο τη χρηματοδότησή τους από ΝΠΙΔ, δηλαδή εταιρείες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει την «αμερικανοποίηση» της πολιτικής ζωής με κόμματα Α.Ε.