16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κυρία, ο Αλέξης μού έσπασε το success story μου»

Tον... ΣΥΡΙΖΑ κατονομάζει ως υπεύθυνο για το φιάσκο της χώρας στις διεθνείς αγορές ο Σαμαράς, επειδή δεν χειροκροτεί την πολιτική του.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Οι άλλοι που δε συμφωνούν μαζί του φταίνε στον Αντώνη Σαμαρά που κατέρρευσε η χώρα στις αγορές, διαψεύδοντας παταγωδώς τις εξαγγελίες του ΑΜΕ/ΜΠΕ

Οι άλλοι που δε συμφωνούν μαζί του φταίνε στον Αντώνη Σαμαρά που κατέρρευσε η χώρα στις αγορές, διαψεύδοντας παταγωδώς τις εξαγγελίες του
ΑΜΕ/ΜΠΕ

Με την αγωνία έκδηλη για τις επόμενες κινήσεις των διεθνών αγορών, που τις τελευταίες ημέρες δείχνουν να μην πείθονται για την ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας το σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προχώρησε σε νέα επίθεση στην αντιπολίτευση. Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επέρριψε την ευθύνη για την ελεύθερη πτώση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και την εκτόξευση των spreads των ελληνικών ομολόγων στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να στείλει μήνυμα σταθερότητας λέγοντας: «Ας το ακούσουν όλοι εντός και εκτός της χώρας: Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει και δεν θα επιτρέψει καμία παρέκκλιση από τη συνταγματική τάξη ούτε από τη δημοκρατική νομιμότητα ούτε από την πολιτική σταθερότητα ούτε από την οικονομική πολιτική εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων». Ωστόσο, απέφυγε να δώσει το στίγμα των επόμενων ενεργειών της κυβέρνησης για τον τερματισμό του Μνημονίου και τον τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, παράλειψη που ερμηνεύτηκε και ως επανεξέταση του αρχικού σχεδιασμού. Οπως επίσης απέφυγε να αναφερθεί στο στοίχημα που έχει βάλει για τον σχηματισμό προεδρικής πλειοψηφίας.

 

Η αρνητική υποδοχή του κυβερνητικού σχεδίου από τις διεθνείς αγορές, μετά την επιφυλακτική στάση των εταίρων στην Ε.Ε. και του ΔΝΤ, έφερε νέο κύμα διεθνούς αμφισβήτησης του success story και μάλιστα την ώρα που ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να ζητήσει διευκολύνσεις. Στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, το εγχείρημα περιπλέκεται με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται ραγδαία η θέση της κυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ηδη έχει βγει από την κυβερνητική ρητορική η επιμήκυνση των χρεολυσίων και η μείωση των τόκων. «Εδώ και καιρό οι αγορές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά, με μόνη επιφύλαξη για το πολιτικό ρίσκο. Τα τελευταία 24ωρα η στάση της αντιπολίτευσης επιδείνωσε αυτή την εικόνα με ευθεία υπονόμευση της σταθερότητας. Και οι αγορές αντέδρασαν σε βάρος της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός αναγορεύοντας μόνο και αποκλειστικό υπαίτιο τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή, όπως είπε, «απειλεί βουλευτές εν όψει της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή για να προκαλέσει αίσθηση αναταραχής και πολιτική αστάθεια».

 

«Βοηθήστε να πάμε ως το 2016»

 

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υποσκάπτει την κυβερνητική προσπάθεια «διότι ξέρουν ότι λίγο αργότερα θα είναι γι’ αυτούς πολύ αργά», ενώ προσπάθησε να ανεβάσει το ηθικό των υπουργών λέγοντας ότι «με τη βοήθειά σας, δεν θα τα καταφέρουν, οι εκλογές θα γίνουν το 2016». Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε η πορεία του ΕΣΠΑ και η διάθεση των κονδυλίων για τα περιφερειακά προγράμματα που είναι σε φάση έγκρισης και προέγκρισης. O πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στο Μιλάνο για την ευρω-ασιατική σύνοδο.

 

Το πρόβλημα των αγορών είχε απασχολήσει νωρίτερα το μέγαρο Μαξίμου και εκτιμήθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει διόρθωση στο Χ.Α. Οσον αφορά όμως τις διεθνείς αγορές η διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης θα εξαρτηθεί από τη λύση που θα δοθεί αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα, τον Δεκέμβριο. Νωρίτερα, όταν ο δείκτης του Χ.Α. έγραφε διψήφιες απώλειες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δηλητηριάζει την πολιτική ζωή με αποκλειστικό του στόχο να δημιουργήσει πολιτική ανωμαλία, να αναστατώσει τις αγορές και να βυθίσει τη χώρα στην αστάθεια».

 

Αποστάσεις από τη γραμμή της μετωπικής με την αντιπολίτευση πήρε η Ντ. Μπακογιάννη σε συνέντευξη στον ρ/σ «Αθήνα 9,84»: «Οι αγορές αντιδρούν όντως πολύ νευρικά για τρεις λόγους. Κατ’ αρχάς, σίγουρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η πολιτική αστάθεια. Δηλαδή, οι δηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει εκατέρωθεν, κυρίως από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Το δεύτερο είναι ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης, δηλαδή το πώς θα βγούμε. Δεν βγαίνουμε “αρπακολλατζίδικα” και αύριο το πρωί ξαναγυρίζουμε. Και το τρίτο βεβαίως είναι η διεθνής συγκυρία που δεν είναι καλή».

 

Scroll to top