Pin It

ΚΑΣΣΙΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Εκτός από τις οικονομικές συνέπειες της παραχώρησης του δημόσιου κτήματος προκύπτουν ερωτήματα για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Τριπλό «έγκλημα» δρομολογεί η κυβέρνηση με την πολυδιαφημισμένη παραχώρηση του δημόσιου κτήματος στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, στην τοποθεσία «Ερημίτης», σε απόσταση αναπνοής από την αλβανική ακτή. Μαζί με τα ερωτηματικά για την οικονομική διάσταση του εγχειρήματος, υπάρχουν οικολογικές επιπτώσεις αλλά και κάποιες πτυχές που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

 

Εν αρχή ην η οικονομική διάσταση. Η εταιρεία NCH Capital, η μόνη που συμμετείχε τελικά στον διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, αποκτά το δικαίωμα επιφάνειας για 99 χρόνια στο «φιλέτο» των 490 στρεμμάτων, από τα οποία τα 320 στρέμματα θα είναι προσβάσιμα στο κοινό και στα υπόλοιπα 170 στρ. θα μπορεί να χτίσει ακίνητα συνολικής επιφάνειας 36.000 τετραγωνικών. Θα αποκτήσει το 100% των μετοχών της εταιρείας ειδικού σκοπού καταβάλλοντας μόλις 23 εκ. ευρώ, κάτι παραπάνω από 132 ευρώ για κάθε τετραγωνικό «καθαρής» επιφάνειας (!). Το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει δικαίωμα να εισπράξει άλλα 2,3 εκατ. ευρώ, εφόσον όμως αυξηθούν οι αξίες της γης μετά από έξι χρόνια.

 

Η εταιρεία υπόσχεται να κάνει επένδυση ύψους 75 εκ. ευρώ, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία. Είναι όμως βέβαιο πως αν προχωρήσει σε κατασκευή τουριστικού χωριού θα αποκομίσει τεράστια κέρδη. Οι τιμές πώλησης μονοκατοικιών στην περιοχή, όπως δείχνουν καταχωρίσεις στο Διαδίκτυο, κυμαίνονται από 2 έως και 8 εκατ. ευρώ.

 

Η ανάδοχος εταιρεία ιδρύθηκε το 1993 από τους George Rohr και Moris Tabacinic, συγγενείς εξ αγχιστείας, με σκοπό να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη. Είκοσι χρόνια μετά, με βάση τα στοιχεία που δίνει η ίδια η εταιρεία, διαχειρίζεται 90 προγράμματα real estate σε Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία και Ουκρανία. Η Κασσιόπη είναι το πρώτο «χτύπημα» στην Ελλάδα, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το υπό παραχώρηση δημόσιο ακίνητο στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου.

 

Ο δήμος και οι φορείς της Κέρκυρας έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθεί σε ιδιώτες δάσος και ζώνη αιγιαλού, που δεν εντάσσονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Αμφισβητούν την πράξη της διυπουργικής επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων με την οποία το 2012 παραχωρήθηκε το δημόσιο ακίνητο στο ΤΑΙΠΕΔ. Επισημαίνουν ακόμη ότι η οικιστική αξιοποίηση του ακινήτου έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι αλλοίωσης του ευαίσθητου οικοσυστήματος.

 

Η υπόθεση συζητήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Δ' Τμήμα και η απόφαση αναμένεται τους προσεχείς μήνες. Νομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια και να αποτελέσει «μπούσουλα» για τις επόμενες εκχωρήσεις δημόσιας περιουσίας.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Κινδυνεύει ο βιότοπος

 

Το κτήμα στην Κασσιόπη αποτελεί σημαντικό -και μάλιστα ενδιάμεσο- κρίκο στην οικολογική αλυσίδα που ξεκινά από τη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, στη βορειο-δυτική πλευρά της Κέρκυρας, και φτάνει ώς τη ζώνη του Βουθρωτού, την οποία η γείτονα Αλβανία έχει ανακηρύξει σε εθνικό πάρκο.

 

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA, αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 90 είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ερωδιοί και κορμοράνοι. Αποτελεί μοναδικό καταφύγιο της βίδρας ή σβίδρας, ενώ έχουν εντοπιστεί 16 ποικιλίες ορχιδέας και φυτά που δεν απαντούν σε άλλες γωνιές της Κέρκυρας.

 

Παρόμοια χαρακτηριστικά έχει το οικοσύστημα του «Ερημίτη», που εκτείνεται από τον ορμίσκο του Αγίου Στεφάνου ώς το «Λιμνί» της παραλίας Αυλάκι και αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στην πορεία των αποδημητικών πτηνών. Το ένα τρίτο της οικολογικά ευαίσθητης έκτασης περιλαμβάνεται στο εκχωρούμενο δημόσιο ακίνητο, όπου βρίσκονται τρεις μικρές λίμνες.

 

Η Σαβούρα, η Ακωλη και η Βρωμολίμνη αποτελούν καταφύγιο πουλιών και κυρίως της βίδρας. Μαζί με το μοναδικό δάσος, βρίσκονται στη ζώνη των 320 στρεμμάτων, που με βάση τη συμφωνία ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον επενδυτικό όμιλο εξαιρούνται από τη δόμηση, όμως είναι βέβαιο ότι οι νέες χρήσεις θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.

 

Τα οικολογικά χαρακτηριστικά ήταν αρκετά για να δικαιολογήσουν την ένταξη του βιότοπου στο δίκτυο NATURA. Ωστόσο, όπως πληροφορηθήκαμε, κλιμάκιο του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που βρέθηκε στην Κέρκυρα ουδέποτε επισκέφθηκε την Κασσιόπη, ούτε έλαβε υπόψη τα στοιχεία που του υπέβαλαν τοπικοί φορείς.

 

Να σημειωθεί ότι ώς τις αρχές της δεκαετίας του 1980 το ακίνητο ανήκε σε ιδιώτη, που αποποιήθηκε την κληρονομιά γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες, επικαλούμενες την οικολογική αξία της περιοχής, προέβαλαν σοβαρά εμπόδια για την αξιοποίησή του, ακόμη και για καλλιέργεια. Ετσι η έκταση περιήλθε στο Δημόσιο.

 

Scroll to top