samaras-xardouvelis

17/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

OIKONOMIA

Bloomberg: Χωρίς λογική η απόφαση για έξοδο στις αγορές

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, το 85% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν για το σχέδιο του πρωθυπουργού περί πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο απάντησαν ότι δεν βγάζει νόημα από οικονομικής πλευράς.
      Pin It

Η πρόθεση του πρωθυπουργού για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης καταρρέει λόγω της απόρριψης από τις αγορές, ενώ οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ίσως τελικά δεν ήταν τόσο καλή ιδέα, γράφει το Bloomberg.

Παρουσιάζοντας δημοσκόπηση μεταξύ οικονομικών αναλυτών, το εγνωσμένου κύρους ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει πως το 85% εξ αυτών έκριναν ότι από οικονομικής άποψης το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης δεν είχε νόημα.

Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η κίνηση δεν έχει λογική κυρίως επειδή η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει πως οι χώρες με ομόλογα που αξιολογούνται ως «σκουπίδια» πρέπει να μείνουν σε κάποιο πρόγραμμα επιτήρησης προκειμένου να ωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης της τράπεζας.

 

samaras-bloomberg
«Τα 10ετή ελληνικά ομόλογα ανέβηκαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων εννιά μηνών και το σχέδιο Σαμαρά για έξοδο από το μνημόνιο στο τέλος του έτους κατέρρευσε», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. Αντίθετοι με το σχέδιο είναι και οι δανειστές, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών που συναντήθηκαν στη σύνοδο της 13ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

«Αυτό που είναι σημαντικό από οικονομικής πλευράς είναι η Ελλάδα να εξακολουθήσει να υλοποιεί ένα αυστηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ο James Nixon, οικονομολόγος της Oxford Economics στο Λονδίνο. «Η κυβέρνηση κάποια στιγμή πήρε το πόδι της από το πεντάλ για να αυξήσει τη δημοτικότητά της».

Το άρθρο αναφέρεται και στη διαρκή ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας πιέζει για πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015 καθώς οι δημοσκοπήσεις ευνοούν το κόμμα που πρεσβεύει σημαντική «διαγραφή» χρέους και ακύρωση μεταρρυθμίσεων και δείχνουν ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές θα έβγαινε πρώτο.

Οι πρόωρες εκλογές «παραμένουν αρκετά υψηλό ρίσκο», αναφέρουν οικονομολόγοι της Citigroup, με τον Γκιγιόμ Μενουέ να επισημαίνει σημειώνει πως «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προσθέσει πολλούς κινδύνους στην εύθραυστη ψυχολογία των ξένων επενδυτών».

 

efsyn.gr

Scroll to top