katainen

17/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στημένο παιχνίδι

Οι τελευταίες εξελίξεις έφεραν στο φως το σχέδιο στήριξης της παραπαίουσας ελληνικής κυβέρνησης από Βρυξέλλες-Βερολίνο και Ουάσινγκτον που έντεχνα κρύβει νέα μνημονιακά μέτρα.
      Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά

 

Οι μάσκες έπεσαν και εμφανίζεται καθαρά πλέον το σχέδιο στήριξης των Βρυξελλών, της Ουάσινγκτον και της Ανγκελα Μέρκελ προς την παραπαίουσα συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, για να παραμείνει έστω με δεκανίκια στην εξουσία, επιβάλλοντας νέο μνημόνιο στη χώρα, που θα συνοδεύεται φυσικά με νέους όρους και ένα πακέτο με «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις»…

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες στη δημοσιότητα δήλωση του Φινλανδού επιτρόπου Γίρκι Κατάινεν, με την οποία τάσσεται επίσημα και ευθέως υπέρ της συνέχισης της στήριξης προς την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τωρινού προγράμματος, «σε πολύ στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές»… Αφορμή για την εκδήλωση στήριξης του Γ. Κατάινεν προς την Ελλάδα με ένα νέο μνημόνιο είναι, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπός του Σάιμον Ο’Κόνορς, οι ανησυχίες που έχουν προκαλέσει στην Κομισιόν οι αρνητικές αντιδράσεις των αγορών… Είναι φανερό ότι το παιχνίδι ήταν στημένο εδώ και καιρό, τόσο από την πλευρά της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ όσο και από τις Βρυξέλλες που ακολούθησαν τις εντολές της Αν. Μέρκελ.

 

Στενές σχέσεις

 

Αλλωστε, ο Φινλανδός επίτροπος που έχει προσωρινά το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών υποθέσεων, το οποίο θα αναλάβει ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί, έχει στενές σχέσεις με την καγκελάριο και ακολουθεί πιστά την πολιτική της… Μέσω του Γ. Κατάινεν, η Αν. Μέρκελ έδωσε το χέρι βοήθειας όπου περίμενε η κυβέρνηση για να βγει από το αδιέξοδο που έχει βρεθεί, υποσχόμενη έξοδο από το Μνημόνιο και προσφυγή για δανειοδότηση στις αγορές…

 

Το σημερινό παιχνίδι Βρυξελλών-Βερολίνου θυμίζει όσα συνέβησαν το 2010, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έκανε χαρακίρι, με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλων υπουργών ότι η χώρα βρίσκεται σε πτώχευση και πως η προηγούμενη κυβέρνηση αλλοίωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να υποστεί η Ελλάδα μια άγρια επίθεση των αγορών. Η διαφορά είναι ότι τότε οι εταίροι δεν στήριξαν τον Γ. Παπανδρέου όπως σήμερα το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου και δεν υπήρξε όπως σήμερα συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Ορισμένες κινήσεις, όμως, θυμίζουν το 2010. Οπως η επιλογή των Βρυξελλών να διοχετεύσουν «αξιωματούχοι» σε αγγλοσαξονικά μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει ακόμη από το Μνημόνιο και χρειάζεται επιπλέον πιστώσεις από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Οι δυσκολίες της ευρωζώνης ήταν ανέκαθεν το ψωμί των Αγγλοσαξόνων. Σε συνδυασμό με την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, οι αγορές ερεθίστηκαν, τα επιτόκια δανεισμού έφτασαν στα ύψη και εμφανίστηκε εκ νέου η Ελλάδα ως ο κατεξοχήν κίνδυνος για την ευρωζώνη. Τα προβλήματα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών έμειναν στην άκρη. Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργήσει ένα κλίμα «τρομοκρατίας» των πολιτών, ισχυριζόμενη με δηλώσεις μελών της, έστω γραφικών (Σ. Βούλτεψη, Αδ. Γεωργιάδης), ότι σε περίπτωση που ανέλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούν να τραβήξουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και γενικά θα επέλθει χάος στη χώρα.

 

Οι αγορές «τσίμπησαν» και έδειξαν τα δόντια τους, οι ανήσυχες Βρυξέλλες ανακοίνωσαν επίσημα ότι πρέπει να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή στήριξη, το ΔΝΤ έχει ήδη πάρει την ίδια θέση και όλα είναι έτοιμα για να ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι ναι μεν ήθελε να εξέλθει η χώρα από την τροϊκανή «αγκάλη» του Μνημονίου, αλλά το ενδεχόμενο να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ… τρομοκράτησε τις αγορές, οι οποίες «έκλεισαν τις πόρτες» τους, καθιστώντας αδύνατη την προσφυγή για δανειοδότηση… Συνεπώς, η μόνη λύση είναι η «προληπτική στήριξη» της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, όπως βαφτίστηκε η συνέχιση του Μνημονίου με νέες «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις».

 

Η δήλωση

 

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Γίρκι Κατάινεν έχει ως εξής:

 

«Η Ελλάδα σημείωσε τεράστια πρόοδο για να βάλει τις βάσεις ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, με υγιή δημόσια οικονομικά, πιο ανταγωνιστική οικονομία και έναν ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα, με αποτελεσματική εποπτεία.

 

Το χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή απαίτησαν πολύ δύσκολες επιλογές. Η Επιτροπή και η ευρωζώνη συνολικά στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας μέσα από αυτή τη διαδικασία. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πλέον ισχυρές αποδείξεις ότι η χώρα κάνει στροφή.

 

Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και να δρομολογηθεί ομαλά η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.

 

Προς τον σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση, κάτι που θα απαιτήσει ένα συνολικό πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να συμφωνηθεί. Θα εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε μια ομαλή πορεία ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας τους πιστωτές και τις αγορές για την ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και κατάλληλου χρηματοδοτικού αποθέματος (fiscal buffer)».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «εξόδου από το Μνημόνιο»

 

Την άμεση αναδίπλωση της κυβέρνησης από την επιχειρηματολογία περί «εξόδου από το Μνημόνιο» επιβεβαίωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.

 

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση στήριξης εκ μέρους του Ευρωπαίου επιτόπου Γ. Καϊτάνεν, ο κ. Χαρδούβελης, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής, έδωσε ρητές διαβεβαιώσεις, εντός και εκτός χώρας, πως «η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνεργασία με τους πιστωτές», ενώ προσπάθησε να καθησυχάσει κοινό και επενδυτές μετά το κραχ στο Χρηματιστήριο και στις αγορές ομολόγων.

 

«Το κλίμα που διαμορφώθηκε στις αγορές δεν αντανακλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ούτε τις προοπτικές της. Πολλές φορές οι αγορές είναι νευρικές και υπερβολικές στις αντιδράσεις τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «για την πραγματική κατάσταση μιλούν τα αδιάσειστα στοιχεία, τα οποία δίνουν το δικαίωμα για μικρά και λελογισμένα βήματα αποκατάστασης αδικιών». Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Παν. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι «μίλησε σαν βρεγμένη γάτα», ενώ χαρακτήρισε την ομιλία του «ομολογία παταγώδους αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής», ζητώντας εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

 

Αναφερόμενος στις εκπρόθεσμες τροπολογίες για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη χθεσινή κύρωση άλλης μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (για την αντικατάσταση του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη), ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «άλλο ένα δωράκι στις τράπεζες» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί παράνομα, καθώς «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα μια περιστασιακή πλειοψηφία που ψηφίζει διά του εισηγητή».

 

Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης έκανε λόγο για «εμπρηστές της εθνικής προσπάθειας που ονειρεύονται μια νέα Κούβα έξω από το ΝΑΤΟ και με τα μηχανήματα στον Χολαργό να τυπώνουν δραχμές».

 

Χ. Ιωάννου

 

 

Scroll to top