17/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Χ.Α. δεν λέει ψέματα

Οι βουτιές στο Χρηματιστήριο ανέβασαν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, αποκαλύπτοντας ότι οι μνημονιακές θυσίες για να δανειζόμαστε φθηνά από τις αγορές ήταν μάταιες και οι οικονομικές επιτυχίες... σαθρές.
      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Παρά τα μηνύματα στήριξης που έσπευσαν να στείλουν Ε.Ε. και ΕΚΤ, το ελληνικό Χρηματιστήριο συνέχισε και χθες την καθοδική του τροχιά, ενώ το κόστος δανεισμού του Δημοσίου συνέχισε την πτήση του προς τη στρατόσφαιρα.

 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ξεκίνησε τη χθεσινή συνεδρίαση με διαθέσεις αντίδρασης απέναντι στο ξεπούλημα των τελευταίων ημερών. Σε αυτό συνετέλεσαν το μάζεμα των απωλειών στις διεθνείς αγορές, οι κορόνες στήριξης από τους Κατάινεν, Ρέγκλινγκ, αλλά και η απόφαση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους όρους αποδοχής ομολόγων των ελληνικών τραπεζών ως εχέγγυο για την παροχή ρευστότητας.

 

Είναι πολλά τα δισ.

 

Κίνηση που επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν 12–15 δισ. ευρώ περισσότερα από την ΕΚΤ, με τα ομόλογα που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους. Η ελληνική αγορά δεν κράτησε για πολύ τα κέρδη της. Η κατάσταση αντιστράφηκε και ο γενικός δείκτης έφθασε στο σημείο να υποχωρεί έως και 3,66% χαμηλότερα, για να κλείσει τελικά την ημέρα με απώλειες 2,22%.

 

Την ίδια στιγμή το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων συνεχίστηκε για ακόμη μια ημέρα και η απόδοση 10ετούς χτύπησε το 8,95%, 110 μονάδες βάσης υψηλότερα από προχθές και στο υψηλότερο επίπεδό της από τον περσινό Δεκέμβριο.

 

Η ραγδαία άνοδος του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου -σε ένα μόλις διήμερο- αποκάλυψε και το σαθρό οικοδόμημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η «διάσωση» της χώρας.

 

Η Ελλάδα -υποτίθεται ότι- κατέφυγε στην αγκάλη των ξένων πιστωτών πριν από 4 χρόνια, επειδή δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα χρέη της μέσω των αγορών. Για να μπορεί να φθάσει στο σημείο να δανείζεται με ένα φυσιολογικό επιτόκιο από τις αγορές, η χώρα μπήκε σε επιτήρηση και μνημόνια. Ομως οι δυνάμεις τής αγοράς χθες της γύρισαν την πλάτη και η «καμπύλη αποδόσεων» -που το οικονομικό επιτελείο τόσο πολύ αγωνίστηκε για να φτιάξει- ξαναστράβωσε… Ηταν σαν τα 4 χρόνια των μνημονίων, της εξευτελιστικής επιτήρησης των ξένων, των χιλιάδων αυτοκτονιών, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της ανθρωπιστικής κρίσης να έχουν πάει στράφι.

 

Γελούσαν οι αγορές

 

Είναι προφανές ότι οι δυνάμεις της αγοράς δεν πήραν ποτέ στα σοβαρά ούτε τα πακέτα διάσωσης ούτε τα περί καμπύλης ούτε τα περί εξόδου από το Μνημόνιο, που διατυμπάνιζε τον τελευταίο καιρό ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ο λόγος που επένδυσαν στους υψηλού κινδύνου ελληνικούς τίτλους ήταν οι πολύ υψηλές αποδόσεις τους και όχι οι προσδοκίες βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και όταν τα πράγματα στην Ευρώπη -και τον υπόλοιπο κόσμο- άρχισαν να δυσκολεύουν, όταν το ρίσκο και ο φόβος άρχισαν να επωάζονται στις αγορές, από τα πρώτα χαρτιά που έσπευσαν να «σκοτώσουν» ήταν και τα ελληνικά.

 

Το πιο σουρεαλιστικό, πάντως, ήταν ότι ενώ το ξεπούλημα των ελληνικών τίτλων βρισκόταν χθες σε εξέλιξη, ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωνε ότι υπό κάποιες προϋποθέσεις το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως βιώσιμο». Ο Ρέγκλινγκ «πάσαρε» έντεχνα και αρκετά απ’ όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ότι δηλαδή υπάρχει ευρεία συμφωνία για την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από τη δανειακή συμφωνία με το ΔΝΤ, αρκεί να είναι συνετή και συνοδεύεται από προληπτική γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης. Η τελευταία, που ισοδυναμεί με παράταση της επιτήρησης των Ευρωπαίων, δείχνει μετά το μίνι κραχ των τελευταίων ημερών φυσιολογική στον κοινό νου… Και η ζωή συνεχίζεται.

 

Scroll to top