17/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Μαξίμου κάνει πως δεν ακούει

Ενώ τα μηνύματα για καινούργιο «ολοκληρωμένο πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων» –σε αντάλλαγμα της νέας χρηματοδότησης– πέφτουν βροχή από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση επιμένει ότι «δεν απαιτείται νέο πρόγραμμα».
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τη θύελλα που προκλήθηκε στις αγορές από τα αντιφατικά μηνύματα γύρω από το σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο. Και χθες, παρά τις διευκρινίσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, αλλά και τις παρεμβάσεις των μηχανισμών της Ε.Ε., της ΕΚΤ, του ΕSM και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πιέσεις συνεχίστηκαν και οι κυβερνητικές προσδοκίες για διευθέτηση του χρέους έχουν περάσει σε καθοδική τροχιά.

 

Oμοβροντία

 

Μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ για ενίσχυση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κατόπιν αιτήματος του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα στον Μ. Ντράγκι, τις δηλώσεις του επιτρόπου Γ. Κατάινεν και του εκπροσώπου Σ. Ο' Κόνορ και τις συνεντεύξεις του επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ, όλες εναρμονισμένες για τη συγκράτηση του νέου κύματος αμφισβήτησης που δέχτηκε η ελληνική οικονομία, επήλθε σχετική ανακούφιση στην κυβέρνηση. Από το Μιλάνο, όπου ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη σύνοδο Ε.Ε.-Ασίας, κυβερνητική πηγή διαβεβαίωνε ότι «η Ελλάδα δεν αλλάζει τη διαπραγματευτική της στάση, η θέση της χώρας είναι σταθερή. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας. Ολα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη».

 

Η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης που μελετάει η Ε.Ε. -έτσι όπως προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες- απέχει πολύ από τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

 

• Ο επικεφαλής του ΕSM έβγαλε οριστικά από το τραπέζι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους (με μετακύλιση των χρεολυσίων και μείωση του επιτοκίου, όπως αρχικά ζητούσε η κυβέρνηση), λέγοντας ότι «το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο».

 

• Η διακοπή της συμμετοχής του ΔΝΤ θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών και την αξιολόγηση της τρόικας, ενώ το πώς και πότε θα γίνει «θα αποφασιστεί από όλες τις πλευρές».

 

• Και το τρίτο καμπανάκι για την κυβέρνηση ήλθε από την Ευρωπαϊ­κή Επιτροπή, η οποία έθεσε ήδη ως αντάλλαγμα για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης «ένα ολοκληρωμένο πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων».

 

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επιμένει ότι «η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης δεν απαιτεί νέο πρόγραμμα». Οι αντοχές και της νέας γραμμής αναμένεται να δοκιμαστούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, στις διαδοχικές εξετάσεις που θα δώσει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα και το Eurogroup. Είναι όμως σαφές πως το διάστημα αυτό μπαίνει σε δοκιμασία και η αξιοπιστία του πρωθυπουργού έναντι των εταίρων στην Ε.Ε., αλλά και των πολιτών στην Ελλάδα. Η αδυναμία διαχείρισης της τελευταίας κρίσης σήμανε συναγερμό στις Βρυξέλλες, που σε όλους τους τόνους συνέστησαν ουσιαστικά στην κυβέρνηση να σταματήσει το παιχνίδι με τους δανειστές και τις αγορές.

 

Ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο πρόεδρο της Ε.Ε., Ζ.Κ. Γιούνκερ, προχθές το βράδυ, κατά την οποία έγινε –σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές– «μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης». Χθες πάντως στο Μιλάνο, ο κ. Σαμαράς απέφυγε κάθε αναφορά στην κατάσταση της Ε.Ε. και της Ελλάδας, εστιάζοντας την ομιλία του αποκλειστικά στη συνεργασία με την Ασία, ενώ στο περιθώριο της συνόδου είχε κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λ. Κετσιάνγκ.

 

«Πολιτική ανωμαλία»

 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετριάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις στο εσωτερικό, αποδίδοντας μέρος του προβλήματος στη διεθνή κατάσταση. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στην αντιπολίτευση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Αδ. Γεωργιάδη, να εγκαλεί και τους πολίτες, «γιατί δίνουν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη απέδωσε την αρνητική στάση των αγορών «στην πολιτική ανωμαλία που επιδιώκουν» όσο και στις επίσημες δηλώσεις των τελευταίων ωρών του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του ότι «δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε καμία συμφωνία της χώρας».

 

Scroll to top