festival

17/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Tριάντα έξι νέες ταινίες μας στο 55ο Φεστιβάλ (31 Οκτωβρίου-9 Νοεμβρίου)

Το ελληνικό σινεμά πάει Θεσσαλονίκη

Κάποιοι θεωρούν ότι το φεστιβάλ έχει παραγίνει διεθνές. Ο Δημήτρης Εϊπίδης ανακοίνωσε πλούσιο ελληνικό πρόγραμμα για φέτος που ο θεσμός γιορτάζει και τα 100 χρόνια από την πρώτη ελληνική ταινία.
      Pin It

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η καλύτερη απάντηση του Δημήτρη Εϊπίδη σε όσους πιστεύουν ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχει θυσιάσει τις ελληνικές ταινίες στον διεθνή του χαρακτήρα είναι το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες. Συνολικά 36 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στη φετινή, 55η διοργάνωση (31 Οκτωβρίου-9 Νοεμβρίου), επτά από τις οποίες επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη για την πρεμιέρα τους.

 

Εδώ ας σημειωθεί ότι ούτε με διοικητικά μέτρα ούτε με αμφίβολης ποιότητας ανταλλάγματα, ας πούμε με χρηματικά βραβεία, που πόσο πια ύψος μπορεί να έχουν, μπορεί κανείς να εξαναγκάσει τους Ελληνες σκηνοθέτες, και δη τους καλύτερους, να προτιμούν για την πρεμιέρα τους το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Δημοκρατία έχουμε και φεστιβαλικό πλουραλισμό (δόξα τω θεώ).

 

Οι εφτά ελληνικές ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη είναι οι:

 

*«Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ: αφηγείται την περιπέτεια ενός φωτοφοβικού βρικόλακα (Βαγγέλης Μουρίκης) ώς τα έγκατα της Γης.

 

*«Forget Me Not» του Γιάννη Φάγκρα: ο σκηνοθέτης τού «Πες στη μορφίνη, ακόμα την ψάχνω» (2005) επιστρέφει με μια ταινία που γύρισε και ολοκλήρωσε με πολλά προβλήματα. Πήγε, πάντως, το ερωτικό ζευγάρι του (Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν, Γιάννης Στάνκογλου) στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στην Αλάσκα και τη Νέα Ορλεάνη. Δηλαδή, στην άκρη του κόσμου.

 

*«Η εκδίκηση του Διόνυσου» του Δημήτρη Κολλάτου: μια ματιά στην Ελλάδα τού σήμερα.

 

*«Πολκ» των Βλαδίμηρου Νικολούζου και Νίκου Νικολόπουλου: ένα ταξίδι μέσα από τον χρόνο και τη μνήμη με αφορμή την ιστορικής σημασίας δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.

 

*«Ως το κόκκαλο» του Θοδωρή Κουτσάφτη: στο Παρίσι, μια γυναίκα αγωνίζεται να αποκαταστήσει την αλήθεια με αφορμή μια πλεκτάνη.

 

*«Βασίλισσα Αντιγόνη» του Τηλέμαχου Αλεξίου: δέσμια μιας σκληρής καθημερινότητας η πρωταγωνίστρια της ταινίας ταυτίζεται με την ηρωίδα και την αβέβαιη διαδρομή της ηρωίδας του Σοφοκλή.

 

*«Dark Illusion» του Μάνου Καρυστινού: για έναν άνδρα με εύθραυστες προσωπικές ισορροπίες.

 

Αλλες εννέα ταινίες πρόσφατης παραγωγής θα ανεβούν στη Θεσσαλονίκη, κι ας έχουν κάνει την πρεμιέρα τους αλλού. Είναι οι: «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, «Εκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα, «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, «Electra» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, «7 θυμοί» του Χρήστου Βούπουρα, «Μητριαρχία» του Νίκου Κορνήλιου, «Ανεμιστήρας» του Δημήτρη Μπίτου και «Α» του Στάθη Αθανασίου. Αλλωστε το φεστιβάλ τιμά τα 100 χρόνια του ελληνικού σινεμά και έκανε κάλεσμα στους Ελληνες σκηνοθέτες να συμμετάσχουν στη γιορτή. Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα ζωντανό θεσσαλονικιώτικο κοινό που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις νέες ελληνικές ταινίες και δεν το ενδιαφέρει αν δίνουν ή δεν δίνουν στο φεστιβάλ την πρεμιέρα τους.

 

Σημαντική είναι και φέτος η ελληνική παρουσία στην Αγορά του φεστιβάλ. Εξι κινηματογραφικά σχέδια συμμετέχουν στο 10ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads («Ark» του Αριστοτέλη Μαραγκού, «Greenhouse» του Νίκου Κρητικού, «Κila» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, «Α pack of sheep» του Δημήτρη Κανελλόπουλου, «Tailor» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν, «There, where no one knew how to cry» του Γιώργου Πανουσόπουλου). Αλλες πέντε συμμετέχουν στο τμήμα Agora Works in Progress («Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, «Heatwave» της Joyce A. Nashawati, «Symptom» του Αγγελου Φραντζή, «Ursus Minor» της Ελισάβετ Χρονοπούλου και «Nima» του Τhe Boy).

 

…………………………………………………………………………

 

Ποιες ταινίες ψηφίστηκαν στο Ιντερνετ

 

Από τη λίστα των 200 ταινιών που είχαν αναρτηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, είκοσι συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους και θα προβληθούν στο αφιέρωμα «1914–2014: 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος». Με χρονολογική σειρά, είναι οι εξής:

 

1. «Κοινωνική σαπίλα», Στέλιος Τατασόπουλος, 1932

2. «Κάλπικη λίρα», Γιώργος Τζαβέλλας, 1955

3. «Στέλλα», Μιχάλης Κακογιάννης, 1955

4. «Ο δράκος», Νίκος Κούνδουρος, 1956

5. «Συνοικία το όνειρο», Αλέκος Αλεξανδράκης, 1961

6. «Ευδοκία», Αλέξης Δαμιανός, 1971

7. «Ο θίασος», Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1975

8. «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1978

9. «Γλυκιά συμμορία», Νίκος Νικολαΐδης, 1983

10. «Η τιμή της αγάπης», Τώνια Μαρκετάκη, 1983

11. «Καλή πατρίδα σύντροφε – Beloiannisz», Λευτέρης Ξανθόπουλος, 1986

12. «Ολα είναι δρόμος», Παντελής Βούλγαρης, 1998

13. «Από την άκρη της πόλης», Κωνσταντίνος Γιάνναρης, 1998

14. «Πες στη μορφίνη, ακόμα την ψάχνω», Γιάννης Φάγκρας, 2001

15. «Σώσε με», Στράτος Τζίτζης, 2001

16. «Οι γενναίοι της Σαμοθράκης», Σταμάτης Τσαρουχάς, 2003

17. «Πολίτικη κουζίνα», Τάσος Μπουλμέτης, 2003

18. «Στρέλλα», Πάνος Χ. Κούτρας, 2009

19. «Κυνόδοντας», Γιώργος Λάνθιμος, 2009

20. «Μικρά Αγγλία», Παντελής Βούλγαρης, 2013

 

Β.Γεωργ.

 

Scroll to top