Pin It

Οι συνταγές του Ευρωπαίου επίτροπου Υγείας Τόνιο Μποργκ δεν περιλαμβάνουν λύσεις για τις δαπάνες υγείας και το νοσηλευτικό προσωπικό, που μειώνονται

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Ηρθε για 2 μέρες, συζήτησε με 3 υπουργούς, εξήρε την ελληνική διατροφή, την αξία της ελληνικής οικογένειας, εξέφρασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μας προέτρεψε να κόψουμε το κάπνισμα. Δεν μας είπε όμως πώς θα σώσουμε το σύστημα υγείας από τις μνημονιακές περικοπές, τι θα κάνουμε με τους νοσηλευτές και τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ απέφυγε να απαντήσει αν στον επερχόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό εν μέσω οικονομικής κρίσης οι δαπάνες υγείας θα αυξηθούν. Τόνιο Μποργκ, πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάλτας και νυν Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας.

 

Ηταν η πρώτη επίσκεψη του νέου επιτρόπου στην Ελλάδα, ο οποίος συνάντησε διαδοχικά τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη αλλά και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ελληνικές υπηρεσίες στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας με την παροχή τεχνικής βοήθειας και οικονομικών κονδυλίων. Γι' αυτό με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ μοιράζουμε 100.000 εισιτήρια υγείας σε ανασφάλιστους», τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Μποργκ. «Η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει ακόμη περισσότερα κονδύλια από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών. Οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία δεν γίνεται να σταματήσουν τώρα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κρίση χρέους στην Ελλάδα όμως να μετατραπεί σε κρίση υγείας».

 

Στην ερώτηση πώς θα καταφέρουμε να συνδυάσουμε τις μειώσεις κονδυλίων στον χώρο της υγείας με τη διατήρηση κάποιων κόκκινων γραμμών, ο επίτροπος υπεραμύνθηκε του δίπτυχου «λιτότητα – μεταρρυθμίσεις», εξηγώντας πως το κόστος μπορεί να περιοριστεί με την ανάπτυξη της… ηλεκτρονικής υγείας. «Είναι εντελώς ασύμφορο να πηγαίνει κανείς για ψύλλου πήδημα στα νοσοκομεία, στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικών μητρώων υγείας, η ανάπτυξη της τηλε-συμβουλευτικής, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, της παραπομπής αλλά και της επιστροφής ιατρικών εξόδων». Ο Μαλτέζος Μποργκ, ο οποίος είναι γνωστός για τη θρησκοληψία, την αντίθεσή του στις αμβλώσεις και στον γάμο ομοφύλων, απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο κρίσιμο ζήτημα της εξαίρεσης του περιορισμού διορισμών στο νοσηλευτικό προσωπικό.

 

«Κάθε χρόνο πεθαίνουν 700.000 στην Ε.Ε. από το κάπνισμα. Το κάπνισμα μειώνει την παραγωγικότητα και επιβαρύνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς για την ιατρική περίθαλψη. Στην Ελλάδα έχετε 40% καπνιστές σε σχέση με το 29% των κατοίκων της Ε.Ε., κατά συνέπεια το κάπνισμα είναι μεγάλο βάρος για την ελληνική οικονομία» ανέφερε ο Μποργκ, ο οποίος θεωρεί ότι τα οφέλη από τον περιορισμό είναι μεγαλύτερα από τις αντίστοιχες απώλειες εσόδων.

 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του επιτρόπου στο διήμερο της επίσκεψής του βρέθηκαν οι αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν στην αλυσίδα παραγωγής καπνού οι νέες κοινοτικές ρυθμίσεις για το κάπνισμα (απαγόρευση απεικόνισης λογότυπου και ονομασίας στα πακέτα, απαγόρευση παραγωγής, διακίνησης και πώλησης λεπτών τσιγάρων). «Αναγνωρίζω ότι η Ελλάδα εξάγει πολλά slim τσιγάρα, αλλά ο στόχος μας είναι η μείωση 2% των καπνιστών μέσα σε 5 χρόνια. Αν αποδειχτεί πράγματι ότι η εμφάνιση κάνει αυτά τα τσιγάρα πιο ελκυστικά, ειδικά στους νέους, θα απαγορεύσουμε οριστικά την κυκλοφορία τους», δήλωσε ο επίτροπος, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να «μαλακώσουν» οι σκληρές ρυθμίσεις.

 

Στο στόχαστρο του επιτρόπου μπήκαν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: «Δεν είναι αθώα όπως νομίζετε, αφού υπάρχει εισπνοή νικοτίνης. Στοχεύουμε σταδιακά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων με υψηλό ποσοστό νικοτίνης».

 

Scroll to top