British-police

17/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Υποψίες για μαζική διαφθορά στην βρετανική αστυνομία

Χιλιάδες αστυνομικοί είναι ύποπτοι για υποθέσεις διαφθοράς και παρατυπίες -αποκαλύπτει ο Independent- και την υπόθεση θα ερευνήσει επιτροπή βουλευτών με αυξημένες αρμοδιότητες.
      Pin It

Φάκελο έρευνας ανοίγει τον επόμενο μήνα -και επίσημα- για τις σχέσεις της αστυνομίας με το οργανωμένο έγκλημα η αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, με επίκεντρο υποψίες για διείσδυση εγκληματικών οργανώσεων στο σώμα.

Η διαδικασία, στην διάρκεια της οποίας οι βουλευτές θα ακούσουν καταθέσεις από μάρτυρες που προστατεύονται από ασυλία, έπεται μιας σειράς σκανδάλων, που ξέσπασαν στην προβληματική διερεύνηση διαφόρων σημαντικών υποθέσεων από την αστυνομία, όπως της ρατσιστικής δολοφονίας του Στίβεν Λόρενς το 1993 και της ανεξιχνίαστης από το 1987 δολοφονίας του ντετέκτιβ Ντάνιελ Μόργκαν, πριν προλάβει, όπως λέγεται, να αποκαλύψει διαφθορά στην αστυνομία.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Independent, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών το 0,5% έως το 1% των 200.000 ένστολων και μη εργαζομένων στην Αγγλία και την Ουαλία, το 2003 ήταν «πιθανώς διεφθαρμένοι». Μεταξύ άλλων διέρρεαν πληροφορίες σε εγκληματίες, έκλεβαν σε επιδρομές σε σπίτια υπόπτων, κατασκεύαζαν στοιχεία, βοηθούσαν εγκληματίες να γλυτώσουν τη δίωξη και «χρησιμοποιούσαν την εξουσία που διέθεταν για να αποσπούν χρήματα ή σεξουαλικές χάρες από τους πολίτες».

Ωστόσο, η μέχρι τώρα υποτιμημένη έκθεση, αναφέρει ότι το πρόβλημα τότε ήταν «πολύ μεγαλύτερο» και έκανε σαφές ότι οι 2.000 διεφθαρμένοι αστυνομικοί που αναφέρει δεν περιλαμβάνει ένστολους που διακινούσαν και έκαναν χρήση ναρκωτικών, έκαναν απάτες, εμπλέκονταν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και είχαν «σεξιστική, ρατσιστική και ομοφοβική συμπεριφορά».

Στην έκθεση αναφέρονται περιπτώσεις επιδρομών όπου οι ύποπτοι είχαν ενημερωθεί έγκαιρα και είχαν ξεφορτωθεί ενοχοποιητικά στοιχεία και ότι οι ύποπτες συμπεριφορές δεν περιορίζονται σε κατώτερους αξιωματικούς αλλά «υπάρχουν παραδείγματα και ανώτερων στελεχών του Σώματος που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς ή άλλες μη ηθικές συμπεριφορές».

Το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει ακόμα, σε μερικές περιπτώσεις, αστυνομικοί που έχουν διαπράξει εγκλήματα να δικαστούν «κεκλεισμένων των θυρών», με την επιβολή «εναλλακτικών αποφάσεων», όπως «πειθαρχικές ποινές», προκειμένου να «μην πληγεί το ηθικό του Σώματος».

Το θέμα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις με τους κυβερνώντες Συντηρητικούς να κατηγορούν τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών για ειδική μεταχείριση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα «να χαθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στην αστυνομία, πράγμα επικίνδυνο».
efsyn.gr

Scroll to top