kouvelis-3o-sunedrio

18/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης: η σταθερότητα δεν ταυτίζεται με παραμονή της κυβέρνησης

Την ανάγκη ύπαρξης προοδευτική πολιτικής, αλλά και εθνικής συνεννόησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στη συνεδρίαση της νέας Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ. Διαφώνησε με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ.
      Pin It

Εθνική συννενόηση των πολιτικών δυνάμεων στα στοιχειώδη για τη χώρα, ζήτησε Φώτης Κουβέλης, στην ομιλία του με την οποία άρχισε η συνεδρίαση της νέας Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ για να εκλέξει τον νέο γραμματέα της και τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε με έμφαση ότι είναι κρίσιμη και χρήσιμη η παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς στον τόπο για να αναδείξει με ήρεμο τρόπο, με σταθερή προσήλωση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, την ανάγκη αλλαγής πολιτικών με σταθερό τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας.

«Εμείς μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε. Δεν θα παρακολουθήσουμε επικοινωνιακές φιέστες και τον εύκολο τρόπο για το τέλος της κρίσης και την έξοδο από τα μνημόνια», σημείωσε και επισήμανε ότι είναι μεν απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα αλλά διαφώνησε με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στην οποία απέδωσε την κοινωνική αποσταθεροποίηση και την πολιτική αστάθεια.

«Η πολιτική σταθερότητα στη διαδικασία εξόδου είναι απαραίτητη. Όμως τι είναι πολιτική σταθερότητα; Ταυτίζεται με την παραμονή της ίδιας κυβέρνησης και τη συνέχιση της εφαρμογής των ασκούμενων πολιτικών; Όχι. Η σημερινή πολιτική είναι που παράγει την κοινωνική αποσταθεροποίηση και αυτή με τη σειρά της επιφέρει πολιτική αστάθεια.

Πολιτική σταθερότητα υπάρχει όταν όλο το πολιτικό σύστημα αναγνωρίζει τις αντικειμενικές παραμέτρους που υπάρχουν, τις δεσμεύσεις και τη συνέχεια του κράτους, την προώθηση ενός πλαισίου αυτονόητων αλλαγών εκσυγχρονισμού της χώρας. Η πολιτική σταθερότητα σημαίνει ότι ξεκόβουμε από τις παλιές συνήθειες του πελατειακού κράτους».

Προσδιόρισε ως αναγκαίο στόχο της ΔΗΜΑΡ να υπάρξει προοδευτική πολιτική, που χωρίς να παραβλέπει τις αντικειμενικές παραμέτρους , να αγωνίζεται για να αλλάξει τους όρους που σχετίζονται με το διεθνές πλαίσιο.

Ξεκαθάρισε πως «προοδευτική πολιτική δεν σημαίνει επιστροφή σε παλιές συνήθειες και πρακτικές. Η οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή πρέπει να συνδυαστεί με μείζονες μεταρρυθμίσεις. Η έξοδος από την κρίση, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η κοινωνική ανάταξη περνάνε μόνο μέσα από δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και δίκαιες αλλαγές. Με πλεονάσματα υποσχέσεων δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες. Αντίθετα, υπάρχουν πεδία για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να επιδράσουν».

Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «η καλλιέργεια της όξυνσης και της πόλωσης αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης για να δείξει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθεί. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και για αυτό δεν πείθει».

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε επίσης πως: «και η ευκολία με την οποία αρκετές φορές η αξιωματική αντιπολίτευση περνάει πάνω από τα ανοιχτά προβλήματα του τόπου δεν συνιστά ρεαλιστική προσέγγιση».

Και συνέχισε: «Δεν θα παρακολουθήσουμε επικοινωνιακές φιέστες και τον εύκολο τρόπο της κυβέρνησης για το τέλος της κρίσης και την έξοδο από τα μνημόνια. Είναι άδικο για τους πολίτες, που τόσα υπέφεραν και υποφέρουν, να τιναχθούν όλα στον αέρα επειδή η κυβέρνηση προτάσσει μικρά συμφέροντα πολιτικής επιβίωσης και η αντιπολίτευση φαντάζεται ότι τα προβλήματα θα λυθούν απλώς επειδή θα έρθει στην κυβερνητική εξουσία».

«Οι εθνικές εκλογές είναι μια δημοκρατική διαδικασία. Δεν πρέπει να εξορκίζονται ως το απόλυτο κακό», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Επίσης, πρόσθεσε πως «ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του 2015, έχει τη ίδια λογική των πολιτικών λιτότητας. Μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τις δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας. Στηρίζεται στη μη πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου και στην υπερφορολόγηση. Δεν εμπεριέχει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας»

«Η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει με μια υποτιθέμενη εύκολη προσφυγή στις αγορές. Η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την κατάργηση του με ένα νόμο», είπε.

Τέλος, σημείωσε πως «ο επικαθορισμός των πολιτικών εξελίξεων από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήδη επιχειρείται, δημιουργεί μια προεκλογική διελκυστίνδα που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα. Η χρονικά προσδιορισμένη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να μετατραπεί σε εργαλείο μικροπολιτικών σχεδιασμών».

Υποψήφιοι για την θέση του γραμματέα είναι ο μέχρι τώρα γραμματέας Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που στηρίζεται από την πλειοψηφία και εκ μέρους του Αριστερού Δικτύου ο Χρήστος Πετράκος.

 

efsyn.gr

Scroll to top