merkel-samaras

19/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η έξοδος από τα Μνημόνια έγινε… μεταβατική φάση

Καθώς Βερολίνο και Βρυξέλλες έδειξαν ότι θέλουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη διαμόρφωση των εξελίξεων ο Αντώνης Σαμαράς υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση από την πανηγυρική ρητορική της μετα-μνημονιακής εποχής. Τον Δεκέμβριο με τον προϋπολογισμό η νέα συμφωνία.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Τον Δεκέμβριο, σε λύση-πακέτο με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους θα φέρει η κυβέρνηση και τη νέα συμφωνία με τους εταίρους στην Ε.Ε. για τη μεταμνημονιακή εποχή. Το μετα-Μνημόνιο, με τίτλο «Ελληνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και Δημοσιονομικής Εξυγίανσης», θα περιέχει και όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν μείνει εκκρεμή στο τραπέζι των συνομιλιών με την τρόικα.

 

Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, για διακοπή της σχέσης με το ΔΝΤ αμέσως μετά το πέρας των stress tests των τραπεζών από την ΕΚΤ, κλείσιμο των συνομιλιών με την τρόικα δίχως νέα προαπαιτούμενα και κατόπιν υποβολή του αιτήματος εξόδου στο Eurogroup, υπόκειται σε συνεχείς αναθεωρήσεις μετά την… πόρτα των αγορών και την αναστάτωση σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

 

Μίκρυναν τα περιθώρια

 

Το μήνυμα για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ήταν αυστηρό από όλες τις πλευρές και τα περιθώρια για πολιτικούς ελιγμούς στο εσωτερικό, όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο, περιορίζονται δραστικά. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, όπου το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες έδειξαν πως θέλουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη διαμόρφωση των εξελίξεων, ο κ. Σαμαράς υποχρεώθηκε σε στροφή από την πανηγυρική ρητορική της εξόδου και σε δήλωσή του από το Μιλάνο έκανε λόγο για πρώτη φορά για μία «μεταβατική φάση». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή η συζήτηση γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους» και αναφορικά με την έξοδο σημείωσε: «Εχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο Μνημόνιο. Οπως αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης. Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνεπώς υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση. Ετσι, με σοβαρότητα, συνεχή διάλογο και στενή συνεργασία προχωράμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας».

 

Και αυτή η «μεταβατική φάση» όμως δεν θα παραχωρηθεί χωρίς ρητές δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο δύσκολη και αν είναι η θέση της εν όψει της διαδικασίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και Δημοσιονομικής Εξυγίανσης, για να εγκρίνει η Ε.Ε. τη μετάβαση με την οποία φαίνεται να συμβιβάζεται τώρα η κυβέρνηση, θα αποτελέσει την επόμενη δέσμευση της Αθήνας έναντι των ευρωπαϊκών μηχανισμών (EKT, ΕSM, EE) που θα εγγυηθούν την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης έναντι του ΔΝΤ αλλά και των αγορών. Η δε βιωσιμότητα του χρέους, ως προς τον λόγο του με το ΑΕΠ και την εξυπηρέτησή του ύστερα από τη μεταβατική φάση, θα εξετάζεται βήμα βήμα αναλόγως της πορείας του νέου προγράμματος.

 

Η αμφισβήτηση των αγορών

 

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι εταίροι και δανειστές, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εμφανιστεί αισιόδοξος και να αποδώσει το πρόσφατο κύμα αμφισβήτησης των αγορών στο πολιτικό ρίσκο και στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι αγορές τρόμαξαν επειδή –αν είναι δυνατόν- η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων! Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι οι αγορές θα πανηγύριζαν! Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές». Εντούτοις, κατέβασε τους τόνους προς την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το Μνημόνιο εποχή», ενώ απηύθυνε και έκκληση ενότητας προς τον ελληνικό λαό για τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

 

Ο σχεδιασμός των εταίρων για τη «μεταβατική φάση» συνοδεύεται και από αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση «να μην προτρέχει των εξελίξεων». Οι προηγούμενες δηλώσεις για την έξοδο κρίθηκαν από όλους τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς επιεικώς ατυχείς. Με τις αγορές να βάζουν και πάλι στο επίκεντρο τα προβλήματα της Ε.Ε. και το αδιέξοδο της Ελλάδας, διαμηνύθηκε σε όλους τους τόνους να μην προκληθεί άλλη αναστάτωση μέχρις ότου διαμορφωθούν οι όροι της μεταβατικής συμφωνίας.

 

Scroll to top