19/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Thessaloniki Next2U

Ενα κύτταρο ζωής για τη Θεσσαλονίκη

Είναι νέοι, δημιουργικοί και δεν εφησυχάζουν! Ενδιαφέρονται για την πόλη τους και αυτό το δείχνουν με κάθε ευκαιρία με τη συμμετοχή τους σε δράσεις ακτιβισμού. Μιλήσαμε μαζί τους και τους ζητήσαμε να αυτοπροσδιοριστούν.
      Pin It

Του Δημήτρη Σταθόπουλου

 

«Πρόκειται για μία νεοσύστατη κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με την επωνυμία Thessaloniki Next2U, ενώ ταυτόχρονα είμαστε μια ομάδα ενεργών πολιτών. Το πεδίο δράσης μας ορίζεται ως αστικός ακτιβισμός που περιέχει ένα έντονο στοιχείο πολιτισμού. Μέσα από τις δράσεις μας στοχεύουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, είτε μέσω πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος είτε μέσω φιλανθρωπιών. Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να επέμβουμε εισάγοντας το στοιχείο του πολιτισμού και παροτρύνοντας τους συμπολίτες μας, αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη να συμμετέχουν ενεργά». Κάπως έτσι, μας παρουσιάζει την προσπάθεια ο Δημήτρης Θεοδωράκος, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στο σημαντικό έργο που έχουν να επιδείξουν, καθώς συμμετείχαν ενεργά στην ομάδα εθελοντών του Δήμου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη 2012», και σήμερα με τις δράσεις τους προσπαθούν να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση.

Κώδικας συμπεριφοράς

 

Περιγράφοντας τις σημαντικότερες δράσεις δεν μπορούμε να μη σταθούμε στην «Ελάτε όλοι μαζί να αλλάξουμε την πόλη», κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η σύνταξη και η προώθηση ενός Κώδικα Αστικής Συμπεριφοράς, που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Ενα άλλο μέλος της ενδιαφέρουσας αυτής προσπάθειας, η Ιωάννα Καρυπίδου, σημειώνει: «Στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης αναμορφώθηκαν και βάφτηκαν συνολικά 36 στάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις οποίες αναρτήθηκαν οι κώδικες αυτοί καθώς και διαφήμιση ενός χορηγού-επιχείρησης. Ως αποτέλεσμα είχε οι 26 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις να μοιράσουν προϊόντα και υπηρεσίες συνολικής αξίας 36.000 ευρώ σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη, αλλά και σε ιδρύματα της πόλης».

 

Επίσης, η Thessaloniki Next2U έχει υλοποιήσει άλλες πολύ σημαντικές δράσεις όπως είναι το «Γευματί…ζουμε» και η «Ανακύκλωση Φαρμάκων». Στην περίπτωση του «Γευματί…ζουμε», η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, 6 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, προετοιμάστηκε από ένα πλήρες γεύμα σε 250πολίτες που ανήκουν σε κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες. Τέλος, η «Ανακύκλωση Φαρμάκων» είναι μια συνεχής δράση, κατά τη διάρκεια της οποίας συλλέγονται φάρμακα και αναλώσιμα υλικά για τους Γιατρούς του Κόσμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια για καλύτερη περίθαλψη.

Φορητές δανειστικές βιβλιοθήκες

 

Η συμμετοχή της Thessaloniki Next2U στο 3ο FEAST Θεσσαλονίκης αφορά σε κάτι πολύ πρωτότυπο και ενδιαφέρον, όπως μας το περιγράφει ένα ακόμη μέλος του Thessaloniki Next2U, ο Βαγγέλης Κοκοτζής. «Παίρνουμε μέρος στο FEAST με ένα πρωτότυπο και ανταποδoτικό για την πόλη project, το «Think Tank». Είναι ένα σύστημα φορητών δανειστικών βιβλιοθηκών που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης. Η ιδέα αποτελεί υιοθέτηση καλής πρακτικής από το εξωτερικό και συγκεκριμένα βασίζεται στο επιτυχημένο παράδειγμα του Little Free Library που έγινε το 2012 στην Νέα Υόρκη.

 

Το project είναι open source design που σημαίνει ότι το αρχιτεκτονικό γραφείο stereotank μάς έχει παραχωρήσει τα σχέδια και γίνεται σε συνεργασία μαζί τους. Με τη συμμετοχή μας στο FEAST ελπίζουμε να καταφέρουμε να διακριθούμε ανάμεσα στις υπόλοιπες συμμετοχές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή των βιβλιοθηκών. Αρχικό μας πλάνο είναι να κατασκευάσουμε 2 βιβλιοθήκες και στην συνέχεια να αυξήσουμε τον αριθμό τους μέσα στην πόλη».

 

……………………………………………………………

 

FEAST, αλλάζοντας τα δεδομένα

 

Το FEAST αποτελεί ένα live crowdfunding event, καθώς και μια ευκαιρία για να υποστηριχτεί η δημιουργική οικονομία της πόλης. Στην ουσία πρόκειται για ένα διαφορετικό δείπνο, το οποίο διοργανώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπου παρουσιάζονται 4 projects που αναζητούν χρηματοδότηση. Το κοινό, με μία δωρεά 10 ευρώ, δικαιούται τη συμμετοχή του στο δείπνο και μία ψήφο. Οι δημιουργοί έχουν 8΄-10΄ για να παρουσιάσουν το project τους στο κοινό. Στο τέλος της βραδιάς (μετά τις παρουσιάσεις και κατά τη διάρκεια του δείπνου) το κοινό ψηφίζει την ιδέα που προτιμά και ο νικητής παίρνει τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί. Η χρηματοδότηση είναι συνήθως χαμηλή αλλά χρήσιμη ώστε να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα του project ή της επιχείρησης. Στο event που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη έχουν δηλώσει συμμετοχή, εκτός του project με τις φορητές δανειστικές βιβλιοθήκες, μία ακροβατική ομάδα που διεκδικεί χρηματοδότηση εξοπλισμού, μία θεατρική ομάδα που θέλει να καλύψει έξοδα παραγωγής και μία εταιρεία επιτραπέζιων παιχνιδιών.

 

Ποιος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή;

 

Συμμετοχή στο FEAST μπορούν να δηλώσουν καλλιτεχνικές και πολιτιστικές ομάδες, δημιουργικές ομάδες, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, κοινωνικές επιχειρήσεις, θεατρικές ομάδες, μουσικές μπάντες, ακτιβιστικές ομάδες, μικροί επιχειρηματίες.

 

Η ιδέα

 

Το FEAST βασίζεται σε μία ιδέα που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια σε πόλεις όπως το Ντιτρόιτ (Detroit Soup), το Σικάγο (Sunday Soup) και το Μπρούκλιν (FEAST Brooklyn). Παγκοσμίως, οι οργανώσεις του Soup Network δραστηριοποιούνται σε εννέα χώρες του κόσμου και ανέρχονται σε 91. Εχουν παρουσιάσει 231 προτάσεις σε 162 δείπνα. Η Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη ελληνική πόλη, στην οποία εφαρμόστηκε το κοινωνικό πείραμα του FEAST, εγκαινιάζοντας μια πιλοτική περίοδο για τη δράση. Το πείραμα ανέπτυξε μεγάλη δυναμική στις δύο πρώτες εφαρμογές του, όπου υποβλήθηκαν 25 προτάσεις, παρουσιάστηκαν 10 projects και χρηματοδοτήθηκαν δύο δράσεις με περισσότερα από 2.000 ευρώ. Πλέον, στόχος του FEAST είναι η καθιέρωση της μικροχρηματοδότησης από το πλήθος, για την υλοποίηση δημιουργικών ιδεών, σε πανελλαδική κλίμακα.

 

Scroll to top