19/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γλυκό στη γυάλα

Ενα «νησί» γεμάτο φως και χρώματα.
      Pin It

Ενα «νησί» γεμάτο φως και χρώματα

 

Της Καίτης Βλάχου

[email protected]

 

Κοχύλια, βότσαλα και λίγη άμμος στην τσάντα της θαλάσσης, ό,τι απομένει από τις θερινές μέρες. Αλλά και γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και ποτά με αγαπημένα φρούτα. Το φθινόπωρο «σερβίρει» πρώτα όσα δανείζεται από το καλοκαίρι, σταφύλια, σύκα και δαμάσκηνα, κι ύστερα βγάζει τα δικά του, ρόδια και κυδώνια. Φανταστείτε τα όλα αυτά σε μικρές και μεγάλες γυάλες στο ντουλάπι της κουζίνας. Ενα «νησί» γεμάτο φως και χρώματα που ζεσταίνει το βλέμμα μας στην καρδιά του χειμώνα. Κι ένα λικεράκι μαζί, να πίνουμε στην υγειά μας….

 

Μήλο κομπόστα

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μήλα

2 φλιτζάνια νερό

1 φλιτζάνι ζάχαρη

χυμό 1/2 λεμονιού

1 ξύλο κανέλας

2 κουταλιές μπράντι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα βάζουμε σε μπολ που έχουμε ρίξει τον χυμό λεμονιού. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα μήλα και την κανέλα. Σιγοβράζουμε 15 λεπτά χωρίς να ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το σιρόπι και αν είναι πολύ αραιό, βγάζουμε τα μήλα και το αφήνουμε άλλα 5 λεπτά να βράσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα μήλα και το μπράντι και όταν κρυώσουν μεταφέρουμε την κομπόστα σε αποστειρωμένο βάζο.

 

Λικέρ ρόδι

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σπόροι ροδιού (ζυγισμένοι)

800-1.000 γραμμ. ζάχαρη

1 λίτρο τσίπουρο ή βότκα ή κονιάκ

1 μικρό ξύλο κανέλας

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τους σπόρους του ροδιού, τη ζάχαρη και την κανέλα σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς και το αφήνουμε περίπου 1 μήνα σε ζεστό μέρος (μέσα στο σπίτι ή έξω στον ήλιο).Κουνάμε το βάζο 1-2 φορές την ημέρα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά τον μήνα το φιλτράρουμε και το βάζουμε σε καθαρό σκεύος, προσθέτοντας το αλκοόλ. Αφήνουμε μία βδομάδα να ωριμάσει η γεύση του πριν το σερβίρουμε.

 

Περγαμόντο

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά περγαμόντο

1 κιλό ζάχαρη,

2 ποτήρια νερό, χυμό 1/2 λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα φρούτα και τα ξύνουμε στο ψιλό μέρος του τρίφτη. Κόβουμε τις φλούδες όπως καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, στα τέσσερα εάν είναι μεγάλα ή στα τρία αν είναι μικρότερα. Τις στρίβουμε σε καρούλια και με χοντρή βελόνα και κλωστή τις περνάμε σε «γιρλάντες». Τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τις αφήνουμε 5-7 λεπτά. Κατόπιν τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Βράζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις φλούδες και σιγοβράζουμε περίπου 20 λεπτά. Οταν κρυώσουν, αφαιρούμε την κλωστή και την άλλη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό, να «δέσει» το σιρόπι, 5 λεπτά, προσθέτοντας και τον χυμό του λεμονιού.

 

Σταφύλι

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σταφύλι (σουλτανίνα),

1/2 κιλό ζάχαρη, 1 φλιτζάνι νερό

1 κλωνάρι αρμπαρόριζα, χυμό 1/2 λεμονιού

200 γραμμ. αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα και καβουρντισμένα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψί και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς (προσοχή, μην καούν) μέχρι να ροδίσουν.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε το σταφύλι. Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα και βράζουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σταφύλι. Ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Σιγοβράζουμε το γλυκό μέχρι να «δέσει» το σιρόπι. Τότε ρίχνουμε το λεμόνι, τα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα και σε 2 λεπτά το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

 

Παστοκύδωνο

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά κυδώνια

1 κιλό ζάχαρη (περίπου)

1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα

1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα

1/2 κουταλάκι κανέλα

γαρίφαλο σκόνη, στη μύτη του κουταλιού

1 βανίλια σκόνη

1/3 φλιτζάνι κονιάκ

1/2 φλιτζάνι σουσάμι καβουρντισμένο

λίγο βούτυρο + λίγη ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε κομμάτια με τη φλούδα. Αφαιρούμε τα σπόρια, τα βάζουμε σε τούλι και το δένουμε. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό και τα βράζουμε 45 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Πετάμε τα κουκούτσια, στραγγίζουμε καλά και πολτοποιούμε τα κυδώνια. Τα ζυγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με την ίδια ποσότητα ζάχαρης και όλα τα υλικά, εκτός από το κονιάκ και το σουσάμι.

 

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μια μάζα πηχτή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Βάζουμε λαδόκολλα σε τετράγωνο ταψί, τη βουτυρώνουμε και στρώνουμε το μείγμα, ισιώνοντάς το με ξύλινη κουτάλα που βουτάμε κατά διαστήματα στο κονιάκ. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και λίγη ζάχαρη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

 

……………………………………………………………

 

Το περγαμόντο που εξαφανίστηκε

 

Μου αρέσουν όλες οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού. Πιο πολύ μου αρέσει να τα φτιάχνω. Να καθαρίζω τα φρούτα, να τα βράζω, να «δένω» το σιρόπι. Το «πανηγύρι» αρχίζει γύρω στο τέλος Ιουνίου με τα βύσσινα, για γλυκό, ποτό και βυσσινάδα. Ακολουθούν κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα. Είπα ροδάκινα και θυμήθηκα ότι έχουν ξεμείνει μερικά, κάτι τόνοι δηλαδή, στο ψυγείο μιας… ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής. Τα σταφύλια, πάλι, παίζουν πάντα σε διπλό ταμπλό, θερινό και φθινοπωρινό. Κι έπειτα, όρεξη να ’χεις, να βράζεις μαρμελάδες και κομπόστες ακόμα και μέσα στον χειμώνα.

 

Πριν από χρόνια ήθελα να φτιάξω περγαμόντο αλλά δεν έβρισκα πουθενά. Ενας ξάδερφος που ήξερε τον… καημό μου, μου ’φερε κιλά ολόκληρα από ένα κτήμα. Γέμισα μια μεγάλη γυάλα και την καμάρωνα, τρώγοντας λίγο πότε πότε. Θα κράταγε καιρό αυτό το γλυκό περγαμόντο αν δεν έκανα το λάθος να προσφέρω σ’ έναν φίλο, λάτρη επίσης του… κουταλιού. Την πρώτη φορά το τίμησε… υπέρ το δέον κι ύστερα σε κάθε του επίσκεψη το ’φερνε πάντα στην κουβέντα και στο… τραπέζι. Στο τέλος, απέμεινε η γυάλα, έρημη,… ελαφριά και μόνη. Κάπως ήρθαν στη συνέχεια τα πράγματα και χαθήκαμε με τον εν λόγω φίλο. Τώρα είμαι ήσυχη πια ότι θα βλέπω μερικούς μήνες τουλάχιστον τα γλυκά μου στη γυάλα…

 

 

 

 

Scroll to top