19/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΕΘΥΣΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Το όνειρο του αγροτουρισμού και οι «δράκοι» της ενέργειας

Εχουμε ανάγκη τον ποιοτικό τουρισμό με τον οποίο θέλουμε να δέσουμε τα προϊόντα μας και θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να προωθήσουμε αυτές τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τόπο μας, τη φιλοξενία του και τα προϊόντα που παράγει.
      Pin It

Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

 

Οι δυνατότητες ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ανακάλυψης από τους επισκέπτες της υπέροχης φύσης και των μυστικών που κρύβει ο νομός Καρδίτσας καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο πλαίσιο της 13ης εμποροβιοτεχνικής έκθεσης Καρδίτσας. Σε μία περιοχή που απέχει τρεις ώρες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και είναι κυρίως γνωστή για τη λίμνη Πλαστήρα, νέες τοπικές επιχειρήσεις και τοπικοί φορείς υπόσχονται στους επισκέπτες πολύ περισσότερα σε τομείς θεματικού τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, ο ορειβατικός-περιπατητικός, ο θρησκευτικός, ο οινοτουρισμός, ο τουρισμός Υγείας.

 

Αυτό ακριβώς ήταν και το συμπέρασμα της ημερίδας με θέμα τον αγροτουρισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτουριστικών ενώσεων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του προέδρου του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος, Νίκου Φραντζεσκάκη. Σύμφωνα με τον κ. Φραντζεσκάκη, υπάρχουν αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού στην Καρδίτσα και αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία αγροτουριστικής ένωσης στη Θεσσαλία, ώστε να προβληθεί πιο συστηματικά το τουριστικό προϊόν και να γίνουν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης έλαβε χώρα και μία μίνι γιορτή του τσίπουρου, με τους επισκέπτες να παρακολουθούν τη διαδικασία παρασκευής ενός χαρακτηριστικού τοπικού ποτού, λύνοντας τις απορίες τους και δοκιμάζοντας το άρτι αποσταχθέν τσίπουρο. Τέτοιες γιορτές, συνοδευόμενες από χορό και τοπικά εδέσματα αποτελούν σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός στα χωριά του νομού, με μία τέτοια να λαμβάνει χώρα στη γραφική ορεινή Ρεντίνα στις 26 Οκτωβρίου. «Το τσίπουρο είναι ένα προϊόν που μπορεί να φέρει επισκέπτες στην περιοχή ώστε να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής του. Πρέπει ο κλάδος του αγροτουρισμού να συνδεθεί με τον κλάδο των παραγωγών», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Οινολόγων, Θάνος Καραθάνος.

 

Σε μία ανεξερεύνητη σχετικά από τους τουρίστες περιοχή με πολλές γεωγραφικές διακυμάνσεις ο επισκέπτης ανεβαίνοντας από τον θεσσαλικό κάμπο στα Αγραφα μπορεί, εκτός από το να θαυμάσει τη λιγότερο διαφημισμένη αλλά εξίσου όμορφη με την Πλαστήρα, λίμνη Σμοκόβου, να απολαύσει υπηρεσίες spa στα ιαματικά λουτρά του ομώνυμου χωριού, γνωστού και ως Λουτροπηγή. Επίσης, στην ορεινή Ρεντίνα και αφού δοκιμάσει το τσίπουρο και τους τοπικούς μεζέδες, έχει τη δυνατότητα να μάθει πολλά για την ιστορία του τόπου πηγαίνοντας στο βυζαντινό μουσείο και το μουσείο εθνικής αντίστασης που με μεγάλη προσπάθεια έφτιαξαν και διατηρούν οι κάτοικοι του χωριού.

 

Οσο ανεβαίνει το υψόμετρο στα Αγραφα, η θέα και η παρθένα φύση κόβουν την ανάσα, με τους ορειβάτες και τους περιπατητές να έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τα μονοπάτια διαβαθμιζόμενης δυσκολίας που έχουν επιμεληθεί με μεγάλη προσπάθεια τα μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ). Επειδή όμως δυστυχώς στις μέρες μας αρκετά παραμυθένια τοπία έχουν και «δράκο», τα μέλη του ΕΟΣΚ μάς ενημερώνουν σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επένδυση για την τοποθέτηση δεκάδων ανεμογεννητριών στις κορυφές των Αγράφων που εάν υλοποιηθεί θα πληγώσει ανεπανόρθωτα τις βουνοκορφές θέτοντας σε κίνδυνο αυτή την προσπάθεια προσέλκυσης υψηλού επιπέδου τουρισμού.

 

«Εχουμε ανάγκη τον ποιοτικό τουρισμό με τον οποίο θέλουμε να δέσουμε τα προϊόντα μας και θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να προωθήσουμε αυτές τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τόπο μας, τη φιλοξενία του και τα προϊόντα που παράγει», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Ηλίας Αντωνίου. Για τη σύνδεση του αγροτουριστικού πακέτου με εμπειρίες όπως η γευσιγνωσία και η συμμετοχή σε αγροτικές ή αθλητικές δραστηριότητες έκανε λόγο και η μελέτη του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ που παρουσιάστηκε στην ημερίδα για τον αγροτουρισμό. Σίγουρα, κάτι τέτοιο δεν δείχνει να είναι δύσκολο για την περιοχή που επισκεφθήκαμε εάν υπάρξει η κατάλληλη οργάνωση, αφού η συνολική εμπειρία που αποκομίσαμε είχε να κάνει με ζεστή φιλοξενία και την ευκαιρία να δούμε κάποιους αρμονικότερους τρόπους ζωής που μας κάνουν να θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτά τα μέρη.

 

Scroll to top