20/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιερή… εμπορική εκμετάλλευση

Η Μονή Στροφάδων απαιτεί να λειτουργήσει αυτή το κυλικείο και το ανθοπωλείο του Νοσοκομείου Ζακύνθου χωρίς να πληρώνει το αντίστοιχο μίσθωμα, επειδή το ίδρυμα χτίστηκε σε κτήμα το οποίο έκανε δωρεά το μοναστήρι.
      Pin It

Του Δημήτρη Τερζή

 

Μια δωρεά που στην πορεία έγινε ανταλλαγή και μια φιλανθρωπία που αποδεικνύεται πως δεν είναι τελικά φιλανθρωπία είναι τα χαρακτηριστικά μιας ιστορίας που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο Ζακύνθου.

 

Αιτία αποτελεί η απαίτηση της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου να εκμεταλλευτεί το κυλικείο και το ανθοπωλείο του νοσοκομείου χωρίς να πληρώνει το αντίστοιχο μίσθωμα σ’ αυτό, βασιζόμενη στο γεγονός πως το ίδρυμα χτίστηκε σε κτήμα το οποίο έκανε δωρεά το μοναστήρι.

 

«Μπλόκο» από τη Μονή

 

Το καινούργιο Νοσοκομείο Ζακύνθου λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια δίχως κυλικείο και ανθοπωλείο. Αιτία αποτελεί το γεγονός πως η σχετική διαδικασία διαγωνισμού ώστε να το αναλάβει κάποιος έχει μπλοκαριστεί από την Ιερά Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, η οποία επικαλείται σχετικό όρο στο υπ’ αριθ. 39350/13.8.2002 συμβόλαιο το οποίο παραχωρούσε την έκταση στο νοσοκομείο και σύμφωνα με τον οποίο κυλικείο και ανθοπωλείο παραχωρούνται προς εκμετάλλευση σ’ αυτήν.

 

Η κυβέρνηση κατά πώς φαίνεται στηρίζει τη μονή, καθώς πρόσφατα έφτασε έγγραφο από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, προς τον διοικητή του νοσοκομείου με το οποίο ζητά την εφαρμογή του όρου.

 

Οπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός αυτό προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις στο νοσοκομείο, με το σωματείο εργαζομένων να βγάζει ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «τη διοικητική πράξη παντελώς ανυπόστατη και άκυρη αφού δεν στηρίζεται στον νόμο» και υποστηρίζει πως το περιεχόμενό της είναι παράνομο και απόλυτα ζημιογόνο για το νοσοκομείο για τους εξής λόγους:

 

1. Η αναγραφή του σχετικού όρου στο παραπάνω συμβόλαιο είναι άκυρη και δεν έχει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα, αφού εάν συμφωνηθεί τέτοιος όρος σε δωρεά προς νοσοκομείο πρέπει η σχετική πράξη αποδοχής της δωρεάς να γίνει με κοινή υπουργική απόφαση και όχι με πράξη του Δ.Σ. του ΠΕΣΥΠ (άρ. 6 παρ. 1 του Ν. 2039/1939).

 

2. Ο όρος αυτός είναι άκυρος ως παράνομος, αφού με διάταξη αναγκαστικού δικαίου (άρ. 28 παρ. θ’ Ν. 2519/1997) τα κυλικεία, ανθοπωλεία κ.λπ. δεν μπορούν να παραχωρηθούν χωρίς μίσθωμα σε τρίτο.

 

3. Την άρνηση του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την παραχώρηση του κυλικείου και του ανθοπωλείου είχε διατυπώσει με το υπ’ αριθμ. 3277/05.12.2001 έγγραφό του ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Σοφιανός στον τότε μητροπολίτη Ζακύνθου.

 

Το εν λόγω έγγραφο κοινοποιήθηκε στον τότε διοικητή του ΠΕΣΥΠ Ιονίων Νήσων ο οποίος το απέκρυψε παράνομα από το Δ.Σ. του ΠΕΣΥΠ Ιονίων Νήσων, στον τότε πρόεδρο του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου ο οποίος κατ’ εξουσιοδότηση του Δ.Σ. του ΠΕΣΥΠ Ιονίων Νήσων υπέγραψε το προαναφερόμενο συμβόλαιο, στον πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. και στη γενική γραμματέα ΠΙΝ.

 

4. Η απόκρυψη των ανωτέρω από τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΕΣΥΠ Ιονίων Νήσων συνιστά την εγκληματική πράξη της απάτης ενώπιον αρχής και επειδή η ζημία από την πράξη αυτή είναι εις βάρος ΝΠΔΔ και είναι ιδιαίτερα μεγάλη, συνιστά το σχετικό αδίκημα σε κακουργηματική μορφή.

 

Κατόπιν αυτών, αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται η μονή, σε μια εποχή που τα νοσοκομεία πάσχουν από έλλειψη πόρων, να απαιτεί με όρους «δωρεάς» και «φιλανθρωπίας» την εμπορική εκμετάλλευση δύο καταστημάτων που είναι τα μόνα που μπορούν να αποφέρουν έσοδα στο νοσοκομείο.

 

Scroll to top