20/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκπαίδευση ερμητικά κλειστή

      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Πολώνεται το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου οι πόρτες παραμένουν κλειστές, προκαλώντας πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιδίωκε να αποφύγει η νέα διοίκηση με το προληπτικό λοκ άουτ και τη μόνιμη αστυνομική παρουσία στα Προπύλαια.

 

Οι φοιτητές διοργανώνουν σχεδόν καθημερινώς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι κλειδωμένοι στα γραφεία τους διοικητικοί προχωρούν σήμερα σε στάση εργασίας, οι αναβολές, οι ματαιώσεις και ο επαναπρογραμματισμός εκδηλώσεων –με εντολή διοίκησης–δυσχεραίνoυν τη λειτουργία του Ιδρύματος, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις από τον ακαδημαϊκό χώρο.

 

Εως και μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου διαχώρισαν τη θέση τους από τη στήριξη που θέλησε να δώσει το όργανο στις πρωτοβουλίες των πρυτανικών αρχών.

 

«Διαφώνησα με την έκδοση της ανακοίνωσης, ιδίως στο σκέλος της που αφορά τη φύλαξη του ΕΚΠΑ και την πρόσφατη πρωτοβουλία του πρύτανη, δηλώνοντας ότι η εύρυθμη λειτουργία και το αίσθημα της ασφάλειας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν εξασφαλίζονται με την προσφυγή στα σώματα ασφαλείας για προληπτικούς λόγους».

 

Με αυτή την ανακοίνωση, η πανεπιστημιακός και μέλος του Συμβουλίου, Ευγενία Μπουρνόβα, διαφωνεί με τη θέση υπέρ της αστυνομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο. Το Συμβούλιο, το Σάββατο, συνεκλήθη με σκοπό να καλύψει απόλυτα τη διοίκηση.

 

Γρήγορα ανακοίνωσε ότι «συστρατεύεται με τις Πρυτανικές Αρχές στην προσπάθειά τους για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος», συμπληρώνοντας ότι «το Πανεπιστήμιο είναι δημόσια περιουσία, ανήκει στους Ελληνες πολίτες και πρέπει να προστατεύεται αναλόγως, ακόμη και με προσφυγή στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο». Προτείνει, δε, την εκπόνηση ενός «συστήματος ελέγχου της πρόσβασης» μελών της κοινότητας αλλά και των πολιτών.

 

Η πρόταση αυτή δεν είναι καινούργια ούτε για το Συμβούλιο ούτε για τη διοίκηση, η οποία ήδη απεργάζεται σχέδια για το νέο σύστημα, που δεν αποκλείεται να γίνει πιο απαιτητικό από την επίδειξη της ταυτότητας, όπως είχε εξαγγείλει άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ο νεοεκλεγείς πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης.

 

«Τα Πανεπιστήμια δεν θα γίνουν φυλακές» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων», η οποία με σκληρή γλώσσα καταγγέλλει τα φαινόμενα αυταρχισμού στα ελληνικά Πανεπιστήμια παραπέμποντας στα επεισόδια σε ΕΚΠΑ, Αριστοτέλειο και Πάτρα.

 

Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Τι κάνουν; Προσπαθούν να κλειδώσουν απ’ έξω τους φοιτητές; Από πού; Από το σπίτι τους; “Πρυτάνεις” που ανενδοίαστα και ξεδιάντροπα εκτελούν ταυτόχρονα επιχειρηματική δραστηριότητα τολμούν “να βάλουν κάγκελα” στα Πανεπιστήμια; Είναι επικίνδυνοι. Είναι απόλυτα υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Το τεράστιο έλλειμμα νομιμοποίησης που έχουν, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εκλέχθηκαν, προσπαθούν να το αντικαταστήσουν με τη βία».

 

* Με συνεργεία του Δήμου Αθηναίων καθαρίστηκε, χθες, η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Κλιμάκιο από 30 άτομα από τις 7.30 το πρωί και για αρκετές ώρες κατάφερε να πετύχει ό,τι δεν μπόρεσε η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών στα Πανεπιστήμια. Επί μήνες δεν μπορεί να λυθεί το θέμα του διαγωνισμού για την ανάθεση μετά τη λήξη της σύμβασης με τον προηγούμενο εργολάβο.

 

Scroll to top