galatsikleisto

20/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λένε «όχι» στο ξεπούλημα του Παλέ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ - Εν όψει του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, πολίτες και φορείς της ευρύτερης περιοχής, δημοτικές αρχές, Περιφέρεια και ΕΜΠ ενώνονται ζητώντας να αξιοποιηθεί το ακίνητο για τις ανάγκες των κατοίκων.
      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα – Φωτ. Μάριος Βαλασόπουλος

 

Ομόφωνο «όχι» στο επιχειρούμενο ξεπούλημα του ολυμπιακού γυμναστηρίου στο Γαλάτσι λένε οι πολίτες αλλά και οι δημοτικές αρχές, που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις εν όψει του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, με βασικό αίτημα να αξιοποιηθεί το ακίνητο για τις ανάγκες των κατοίκων.

 

Οι Δήμοι Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας και Αθηναίων ενώνουν τις δυνάμεις τους, έχοντας πλέον στο πλευρό τους και τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου που θα προσφέρει τη μελέτη για την ανάδειξη της περιοχής.

 

Χαμηλά ο πήχης

 

Οι προτάσεις αξιοποίησης του ακινήτου θα διαφυλάξουν το φυσικό περιβάλλον, θα προσφέρουν μια ανάσα στους πολίτες των γύρω περιοχών και επιπλέον θα φέρουν κέρδη στα δημόσια και δημοτικά ταμεία, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει χαμηλά τον πήχη του τιμήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένα δέκατο του κόστους κατασκευής! Το βασικό «επιχείρημα» του Ταμείου είναι ότι η φύλαξη του ακινήτου κοστίζει και από το 2005 έχουν διατεθεί πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ.

 

Το συγκρότημα «φυτεύτηκε» με τον νόμο 2730/1999 σε δασική και αναδασωτέα έκταση, μέσα στο άλσος Βεΐκου, στο όνομα της ολυμπιακής προετοιμασίας.

 

Τη διαφωνία τους στη χωροθέτηση είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Νέας Ιωνίας αλλά και η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ, το οποίο με οριακή πλειοψηφία 14 ψήφων έναντι 13 επέτρεψε την ανέγερση του γυμναστηρίου για την εξυπηρέτηση «λειτουργιών αθλητισμού, τουρισμού, αναψυχής, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων».

 

Ηταν το πρώτο, αλλά όχι και το μόνο… παρατράγουδο. Παρ' όλο που ήταν δημόσια έκταση, καταβλήθηκαν στους κληρονόμους Βεΐκου 10 δισ. δραχμές, περίπου 30 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για έκταση 90 στρεμμάτων στη δυτική πλευρά του άλσους των περίπου 1.800 στρεμμάτων. Το ολυμπιακό συγκρότημα ξεκίνησε με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ και στην πορεία εκτινάχθηκε στα 60,6 εκατ. με βάση τα επίσημα στοιχεία. Στα εγκαίνια το καλοκαίρι του 2004 οι παρόντες κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν τους πολίτες ότι η εγκατάσταση θα γίνει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες «κυψέλη αθλητισμού και πολιτισμού».

 

Το μεγαλεπήβολο Mall

 

Εναν χρόνο αργότερα, με τον νόμο 3342/2005, προστίθενται «ήπιες εμπορικές χρήσεις» στο κτίριο των 36.000 τετραγωνικών. Στην ουσία η τότε κυβέρνηση επέτρεπε την κατασκευή νέου Mall και γι' αυτό έδινε δικαίωμα στον όμιλο που θα το αποκτούσε να προσθέσει άλλα 8.000 τετραγωνικά. Στην αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού η παραχώρηση θα διαρκούσε 12 χρόνια, αλλά στην πορεία έφτασε τα 46!

 

Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2006 και αμέσως ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις φορέων των γύρω δήμων που ανέδειξαν τα σοβαρά περιβαλλοντικά αλλά και νομικά προβλήματα του εγχειρήματος.

 

Στις αρχές του 2008, οι αρμόδιες υπηρεσίες τού τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ ενέκριναν την οικοδομική άδεια για τα επιπλέον τετραγωνικά αλλά και τις αλλαγές στο υπάρχον κτίριο. Ευτυχώς αντέδρασαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, με αποτέλεσμα να ανακληθεί η οικοδομική άδεια.

 

Ο ανάδοχος επιχείρησε να παρακάμψει τις αντιδράσεις των φορέων και στα μέσα του 2009 υπέβαλε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που ευτυχώς «πάγωσε» λόγω των επικείμενων εκλογών. Το 2013 και ενώ ήταν πλέον φανερό ότι η κατασκευή Mall στο άλσος είναι αντισυνταγματική, ο ανάδοχος κατήγγειλε τη σύμβαση και σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση 20 εκατ. ευρώ!

 

Περιβάλλον και ποιότητα ζωής

 

Στο διαχρονικό κίνημα των πολιτών συντάσσονται με ομόφωνες αποφάσεις τους οι δημοτικές αρχές Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας, αλλά και η Ε' δημοτική ενότητα της Αθήνας.

 

«Θα σταθούμε στο πλευρό των φορέων που υπερασπίζονται με σθένος, συνέπεια και συνέχεια τη δημόσια περιουσία, τα δικαιώματα του πολίτη, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής», διαβεβαιώνει η Ερμίνα Κυπριανίδου, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα.

 

Είναι η δεύτερη φορά που η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής βάζει στην πρώτη γραμμή την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων. Εχει προηγηθεί η καθοριστική παρέμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο με νομικά επιχειρήματα για τη σωτηρία του «φιλέτου» των 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό.

 

Scroll to top