Με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης επιλέγει άλλη μία φορά η κυβέρνηση να εφαρμόσει, ή κατά πολλούς να επιβάλει, τις «μεταρρυθμίσεις» της. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, κλήθηκε να εμφανιστεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών την Τετάρτη, προκειμένου να «εξεταστεί ανωμοτί και να παράσχει εξηγήσεις» σχετικά με «ερευνώμενες αξιόποινες πράξεις απείθειας-παράβασης καθήκοντος». Ο δήμαρχος είχε αρνηθεί να παραδώσει στοιχεία που σχετίζονται με τον «επανέλεγχο» της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και την «αξιολόγηση». Σχετική απόφαση είχε λάβει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου. Ακυρώθηκε στη συνέχεια από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Ως γνωστόν, αιρετοί από όλη τη χώρα είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να μπλοκάρουν τις διαδικασίες, τονίζοντας ότι αυτές οδηγούν στη δημιουργία νέων «δεξαμενών» υπαλλήλων προς απόλυση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εφαρμογή της «συγκριτικής αξιολόγησης» έχει αντιδράσει η συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών συμβουλίων της χώρας. Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους, μόνον 7 από τους 325 «καλλικρατικούς» δήμους προχώρησαν στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, τον επιμερισμό των ποσοστώσεων. Ο κ. Ρούσσος ήταν ένας από τους δημάρχους που πρωτοστάτησαν στη συγκροτημένη εναντίωση κατά του «επανελέγχου».
Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποίησε ότι όσοι δήμαρχοι αντιδρούν «θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Το αν θα τύχουν έκπτωσης του αξιώματός τους θα το αποφασίσει ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι εγώ. Δεσμεύομαι, όμως, προσωπικά ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί», πρόσθεσε. Από την πλευρά τους, οι δημοτικοί υπάλληλοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει σήμερα, στις 10.30, έξω από το ΥΔΜΗΔ η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Κατηγορεί τον «υπουργό των απολύσεων κ. Μητσοτάκη» ότι «προσπαθεί να στείλει στην ανεργία εργαζομένους εκμεταλλευόμενος κάθε ευκαιρία, «ξεθάβοντας» ακόμη και πορίσματα του ΑΣΕΠ που εκδόθηκαν το 2011», αναφερόμενη στην περίπτωση που αφορά την εφαρμογή του Π.Δ. 164/2004 στον πρώην Δήμο Δραπετσώνας.
………………………………………………………………….
Τροπολογία για τους επιθεωρητές
Με τέσσερις νέους επιθεωρητές θα στελεχωθεί το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τα «ανοιχτά δεδομένα». Στόχος, η ανταπόκριση στην «κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αναφορών και καταγγελιών» που κατατίθενται στο γραφείο. Ωστόσο, σημείο του νομοσχεδίου προέβλεπε την κατάργηση των θέσεων έξι βοηθών του Γενικού Επιθεωρητή. Αιτιολογήθηκε ως μια κατάργηση «σκόπιμη για την εύρυθμη λειτουργία του ελεγκτικού έργου».
Στέργιος Ζιαμπάκας