20/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις «κρύπτες» της μεγάλης φυγής

Ολο και περισσότερα είναι τα περιστατικά με μετανάστες που βρίσκονται κρυμμένοι σε ειδικούς χώρους φορτηγών για να περάσουν από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στην Ιταλία. Τέσσερις χιλιάδες ευρώ το «κεφάλι» ζητούν τα κυκλώματα.
      Pin It

ΙΩΑΝΝΙΝΑ Του Φιλήμονα Καραμήτσου

 

Εκατοντάδες άνθρωποι, κρυμμένοι σε ελάχιστο χώρο ή ανάμεσα σε εμπορεύματα, ρισκάρουν τη ζωή τους για να φτάσουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας κι από εκεί στην Ιταλία.

 

Μετανάστες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, που βρίσκονται στον δρόμο πολλά χρόνια σε αρκετές περιπτώσεις, κάνουν ένα τελευταίο βήμα και επιλέγουν να κρυφτούν μέσα σε πάσης φύσεως φορτηγά για να περάσουν στον δικό τους προορισμό, κάπου στην Ευρώπη.

 

Το «επιλέγουν» είναι μια απλή κουβέντα, βέβαια. Γιατί, στην πράξη, το φορτηγό που έχει διαμορφωμένες κρύπτες για ανθρώπους δεν είναι παρά τμήμα ενός κυκλώματος διακίνησης ανθρώπων, με αντίτιμο που μπορεί να φτάσει ώς και τις 4 χιλιάδες ευρώ το άτομο.

 

Ανθρωποι-αντικείμενα

 

Μέσα στο 2014, σε 8 περιστατικά η Αστυνομία και το Λιμενικό στην Ηπειρο κατέγραψαν 177 μετανάστες, στην πλειονότητά τους χωρίς νόμιμα χαρτιά και με καταγωγή στις περισσότερες περιπτώσεις από τη Συρία, να είναι κρυμμένοι μέσα σε κρύπτες φορτηγών, στοιβαγμένοι ανάμεσα σε προϊόντα που μετέφεραν νταλίκες ή απλώς μεταφερόμενοι κατά δεκάδες μέσα στα φορτηγά, ως το μόνο «προϊόν» προς μεταφορά.

 

Ανθρωποι–αντικείμενα χωρίς όνομα, χωρίς δικαιώματα, χωρίς νομική υπόσταση, που κρατάνε την αναπνοή τους επί ώρες για να φτάσουν στο λιμάνι της μεγάλης φυγής, με την προσμονή ότι στο τέλος, στην Ιταλία, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν ένα άλλο ταξίδι, αυτό που θα ήθελαν να είναι η αρχή για μια καλύτερη ζωή.

 

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν παράλληλα κι άλλες διαδρομές διακίνησης μεταναστών, όπως στην περίπτωση Αλβανών χωρίς νόμιμα χαρτιά, από την Αλβανία προς την Ελλάδα, που αποτελεί και υπόθεση καθημερινής ρουτίνας, θα έλεγε κανείς, για την Αστυνομία στην Ηπειρο, ενώ καταγράφεται και η παρουσία μεταναστών που μετακινούνται κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα, όπως τρεις Σύροι με παράνομα χαρτιά που συνελήφθησαν στις 15 Οκτωβρίου, ενώ περπατούσαν σε δύσβατη περιοχή της Αγ. Μαρίνας Πωγωνίου.

 

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι μετανάστες, εξαθλιωμένοι σε πολλές περιπτώσεις, που περιμένουν επί μέρες και εβδομάδες την ευκαιρία να πηδήξουν πάνω σε μια νταλίκα και να βρεθούν στο εσωτερικό της, με την ελπίδα ότι δεν θα τους καταλάβει κανείς κι ότι θα περάσουν τη θάλασσα.

 

Δεν έχει γίνει συγκριτική ανάλυση των στοιχείων, ώστε να φανεί αν το φαινόμενο της «κρύπτης» παρουσιάζει έξαρση. Ο αριθμός των περιστατικών που συγκεντρώσαμε, όμως, μέσα από το αστυνομικό δελτίο για το 2014 δείχνει ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική.

 

Κι αυτό γιατί προκύπτει μια κλιμάκωση από τη μεριά των κυκλωμάτων διακίνησης των τεχνικών που χρησιμοποιούν, ενώ παράλληλα είναι φανερό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για τον ίδιο τον μετανάστη, που ρισκάρει ακόμα και τη ζωή του μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες της μεταφοράς.

 

Από τα περιστατικά της φετινής χρονιάς, ενδεικτικά και μόνο καταγράφουμε: 8 ανθρώπους ανάμεσα σε βαμβάκι, άλλους 37 ανάμεσα σε ανταλλακτικά, 56 άτομα σε παλέτες και υφάσματα πάντα σε φορτηγά, μόνο τον Μάρτιο.

 

Σε ειδικές κρύπτες εντοπίστηκαν ακόμα τον Μάρτιο σε φορτηγό έξω από τα Γιάννενα επτά άνθρωποι, με την αστυνομία να αναφέρει ότι είχαν πληρώσει 4 χιλ. ευρώ ο καθένας, και 8 τον Σεπτέμβριο σε ένα μικρό φορτηγάκι με ειδικό χώρισμα (και 1.000 ευρώ το «εισιτήριο»).

 

Πατέντες

 

Οι αυξημένοι αστυνομικοί έλεγχοι μπροστά σε αυτό το κύμα της μετανάστευσης και η εξάρθρωση μεγάλων εγκληματικών ομάδων σε πολλές περιπτώσεις είναι ίσως και ο λόγος που τα κυκλώματα επιλέγουν πιο ειδικές μορφές, όπως οι κρύπτες.

 

Για να μην ανακαλύπτουμε όμως συνέχεια την Αμερική, να σημειώσουμε ότι προστίθεται και αυτή η μέθοδος σε όλο αυτό τον μηχανισμό που έχει στηθεί στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο για να μεταφέρει ανθρώπους με κάθε τρόπο: με αυτοκίνητα, με νταλίκες, με βάρκες.

 

Μπορεί η κατάσταση να μην είναι δραματική όπως στο Αιγαίο (αν και είναι νωπή ακόμα η απώλεια των μεταναστών στη βάρκα που βυθίστηκε στην Πάλαιρο), δεν παύει όμως να αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι αυτού του σκοτεινού παζλ, στο οποίο η Μεσόγειος και η Ελλάδα έχουν μετατραπεί σε ένα πεδίο βαθιάς εκμετάλλευσης και αδιαφορίας για τον άνθρωπο.

 

Scroll to top