Eπιστρέφει τον Μάρτιο στη μικρή μας οθόνη η μακροβιότερη σειρά ντοκιμαντέρ μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ
Του Σωτήρη Μανιάτη
Οχι απλά αντέχει στον χρόνο, αλλά οι δημιουργοί του καταφέρνουν να το ανανεώνουν συνεχώς, έχοντας παράλληλα διαμορφώσει μια ξεχωριστή «γλώσσα» που ισορροπεί ανάμεσα στην κινηματογραφική και τηλεοπτική αφήγηση. Βαδίζει πλέον στο 35ο έτος της «ηλικίας» του και κάθε τηλεοπτική σεζόν έχει κάτι διαφορετικό να δείξει καταγράφοντας σημαντικές προσωπικότητες με μια ξεχωριστή ντοκιμενταρίστικη ματιά.
Ο λόγος βέβαια για το «Παρασκήνιο» τη μακροβιότερη ντοκιμαντερίστικη σειρά εκπομπών στην ελληνική τηλεόραση που από τις 4 Μαρτίου, αν όλα πάνε καλά, θα ξανακάνει την εμφάνισή του στην ΕΡΤ. Ψυχή του βέβαια παραμένουν οι συνδημιουργοί Λάκης Παπαστάθης και Τάκης Χατζόπουλος (ο τελευταίος κατέγραψε το 1991 σε «Παρασκήνιο» τον Κορνήλιο Καστοριάδη, στον οποίο σήμερα έχει αφιέρωμα η «Εφ.Συν.») με τη δική τους «ομάδα» στη Cinetic, που το πρωτοπαρουσίασαν στις 24 Φεβρουαρίου 1976 ομάδα της.
Η ιδέα του «Παρασκηνίου» ανήκει στον Ροβήρο Μανθούλη όταν τότε ήταν αναπληρωτής διευθυντής της ΕΡΤ. Οπως έχει πει ο Τάκης Χατζόπουλος, «υπήρχε μια παρόμοια εκπομπή στη Γαλλία και ήθελε να τη μεταφέρει εδώ [...] Ηταν και λίγο κουτσομπολίστικη, αλλά εμείς προερχόμαστε από το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ και θελήσαμε να περάσουμε τα δικά μας στοιχεία». Μάλιστα, ο Λάκης Παπαστάθης έχει εξομολογηθεί ότι εκείνη την εποχή «ήμασταν ακτιβιστές της τηλεόρασης». Ισως γι' αυτό και το «Παρασκήνιο» επιχειρήθηκε να λογοκριθεί και μάλιστα αγρίως από το δεύτερο επεισόδιο.
Οι ίδιοι θεωρούν -και δικαιολογημένα- «ψυχή» του «Παρασκηνίου» τους πάνω από 180 σκηνοθέτες, δημοσιογράφους και τεχνικούς που έχουν συνεργαστεί για το «Παρασκήνιο» εδώ και 35 χρόνια. Ορισμένοι εξ αυτών δεν είναι πλέον ανάμεσά μας όπως οι Τόνια Μαρκετάκη, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάπα, Χρήστος Βακαλόπουλος, Μίμης Κουγιουμτζής κ.ά.
Τώρα έχουν ήδη σχεδιαστεί και δημιουργούνται, σε αυτή τη φάση καθώς έπεται και συνέχεια, 12 επεισόδια του «Παρασκηνίου» από εννέα σκηνοθέτες, με τον ίδιο τον Λάκη Παπαστάθη να συναντά έναν από τους σημαντικούς Ελληνες ποιητές και πανεπιστημιακούς δασκάλους, τον Νάσο Βαγενά.
Η Εύα Στεφανή «φιλοτεχνεί» ένα πορτρέτο του πασίγνωστου χορογράφου Δημήτρη Παπαϊωάννου ενώ η Δώρα Μασκλαβάνου του παγκόσμιας ακτινοβολίας αρχιτέκτονα Μανόλη Κορρέ. Ο Γιώργος Σκευάς δημιουργεί ένα αφιέρωμα στην ερμηνεύτρια, ερευνήτρια, συλλέκτρια και δημιουργό ενός αξιολογότατου αρχείου, δασκάλα του δημοτικού τραγουδιού, αλλά και παραγωγό δισκογραφικών εκδόσεων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, Δόμνα Σαμίου αλλά σε άλλο «Παρασκήνιο» μας «ξεναγεί» στην ποίηση του Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου. Η Κατερίνα Ευαγγελάκου μάς «συστήνει» πρώτη φορά τηλεοπτικά την εικαστικό Διοχάντη, με αφορμή τη συλλογική έκθεση «Βήματα Πορείας» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αισχύλεια 2012», ενώ σε άλλο «Παρασκήνιο» φιλοτεχνεί το προτρέτο της Μάρως Δούκα με αφορμή τη συλλογή με πεζογραφήματα «Γιατί εμένα η ψυχή μου».
Ο Λευτερής Ξανθόπουλος σκηνοθετεί ένα «Παρασκήνιο» με τίτλο «Πού το πάει ο καραγκιόζης», ενώ ο Σύλλας Τζουμέρκας το «Guns! Guns! Guns!: Τα ναυάγια του 20ού αιώνα». Διπλό θα είναι το «χτύπημα» του Ηλία Γιαννακάκη, που σκιαγραφεί έναν από τους σπουδαιότερους Ελληνες συγγραφείς τον Γιάννη Μπεράτη, αλλά και μια από τις αισθαντικότερες και πλέον ταλαντούχες της γενιάς της, Θεσσαλονικιά ηθοποιό, τη Λυδία Φωτοπούλου. Και ο Κυριάκος Αγγελάκος θα μας «οδηγήσει» στον κόσμο του Μάριο Βίττι. Ηδη πάντως γίνεται επεξεργασία και άλλων σεναρίων για την παραγωγή επεισοδίων του «Παρασκηνίου» που παραμένει μία από τις, δυστυχώς, λίγες σταθερές αξίες στη μικρή μας οθόνη.