ploio-geotrupano-kupros

20/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Μέτρα για την ΑΟΖ λαμβάνει η Κύπρος

Σε εγρήγορση και πλήρη συντονισμό ενεργειών βρίσκονται Λευκωσία και Αθήνα, για αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου που τυχόν θα προκύψει από την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
      Pin It

Λευκωσία- Ανταπόκριση Άκης Φάντης

Ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας υπό την προεδρία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, καταδίκασε τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ερευνητικό σκάφος Barbaros και τα πολεμικά σκάφη που το συνοδεύουν, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.  Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε ενδελεχώς για το σύνολο των μέχρι σήμερα ενεργειών της κυβέρνησης, όπως είχαν αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της συνόδου των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στις 7 Οκτωβρίου, μετά την παράνομη έκδοση της τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλομένους.

Στο μεταξύ, σε εγρήγορση και πλήρη συντονισμό ενεργειών, βρίσκονται Λευκωσία και Αθήνα, για αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου που τυχόν θα προκύψει από την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Ιωάννη Κασουλίδη και Ευάγγελο Βενιζέλο, σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της συνεδρίας του συμβουλίου γενικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δήλωση Βενιζέλου για την παρουσία τουρκικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ

«Δυστυχώς, η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς κοινότητας, δεν άκουσε τη φωνή του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και καλεί την Τουρκία «να ανακρούσει πρύμνα» με αφορμή την παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Επισημαίνοντας ότι με την παρουσία του τουρκικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας για τη διενέργεια ερευνών, η Τουρκία «προσβάλλει βάναυσα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ενώ επίσης «ενεργώντας εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους» επί της ουσίας «αρνείται να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ευρωζώνης» ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα θέτει «ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος, με την πράξη της η Τουρκία «υπονομεύει τον διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη στο Κομπάνι, τον ISIS, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στις κρίσεις που εκδηλώνονται στα νότια και ανατολικά της Ευρώπης. Δυστυχώς το μέτωπο διασπάται και η ευθύνη της Τουρκίας είναι τεράστια».

Ως εκ τούτου, ο Έλληνας αξιωματούχος καλεί την Τουρκία «να ανακρούσει πρύμνα – όχι μόνο το πλοίο αλλά και η εξωτερική πολιτική της χώρας, να κινηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο».

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr

Scroll to top