samarasynodos

21/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρω-ψυχρολουσία για το Μαξίμου

Ενώ το σχέδιο εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο προκαλεί μέχρι δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. που ρίχνουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την αντίδραση των αγορών, ο Αντώνης Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει και τις νέες πιέσεις των τροϊκανών που έρχονται στην Αθήνα.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Βαρύτερες και από τις αντιδράσεις των αγορών αποδεικνύονται οι πολιτικές αναταράξεις στην Ε.Ε., στο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο που πλάσαρε η κυβέρνηση. Οι νέες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, για την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε δείχνοντας ευθέως προς την Αθήνα, προκάλεσαν νέα ψυχρολουσία στο μέγαρο Μαξίμου.

 

Η πολιτική διαπραγμάτευση που ήθελε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, δεν υφίσταται πλέον. Την Πέμπτη, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., το ελληνικό πρόβλημα θα απασχολήσει όχι όμως ως παράδειγμα success story, όπως πίστευε μέχρι πρότινος η κυβέρνηση.

 

Σημειολογική η φωτογραφία από την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στην Πυροσβεστική, μια και θα χρειαστεί να… σβήσει πολλές φωτιές που έχουν ανάψει λόγω της πολιτικής που ακολουθεί.

 

 

Αρνητικά μηνύματα

 

Τα μηνύματα από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι αρνητικά για την Αθήνα, παρά τις προσπάθειες αναδίπλωσης με διαβεβαιώσεις σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου και όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης θα γίνουν κατόπιν συνεννόησης με τους εταίρους και δανειστές.

 

Η τροπή που πήραν τα πράγματα φέρνει την κυβέρνηση διπλά εκτεθειμένη. Στην Ε.Ε. ο κ. Σαμαράς κινδυνεύει να δεχθεί το ανάθεμα για το νέο κύμα αμφισβήτησης που χτυπάει την Ευρώπη και στο εσωτερικό κινδυνεύει να βρεθεί την επόμενη εβδομάδα μπροστά σε νέες πιέσεις από την τρόικα. Ο προβληματισμός για τις συνθήκες που διαμορφώνονται και μάλιστα σε μια φάση που θεωρείται καθοριστική για το μέλλον του κυβερνητικού σχήματος, είναι έκδηλος. Στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται για μια αυστηρή επιθεώρηση από την τρόικα και επαναφορά όλων των θεμάτων που είχαν ανοίξει κατά καιρούς: Το Εργασιακό, με απελευθέρωση των απολύσεων, επαναφορά του λοκ άουτ και θέσπιση νέου συνδικαλιστικού πλαισίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί μετ' επιτάσεως.

 

Οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα Ταμεία καθώς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι στενότερες και με αυστηρότερες προϋποθέσεις, ενώ οι εκκρεμότητες για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και το πρόγραμμα απολύσεων εκτιμάται ότι πρέπει να λυθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Οι παρενέργειες στο κυβερνητικό σχήμα αρχίζουν να αποτυπώνονται πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την τρόικα, με το ΠΑΣΟΚ να προσπαθεί να πάρει αποστάσεις επικρίνοντας ευθέως τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη για το νέο μισθολόγιο. Ανάλογη είναι η κατάσταση και με το πρόγραμμα κινητικότητας και απολύσεων, ενώ κανείς δεν θέλει να κάνει πρόβλεψη για το τι θα συμβεί εάν πέσει στο τραπέζι και το Ασφαλιστικό.

 

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και χθες στην επίσκεψή του στην Πυροσβεστική λέγοντας ότι «η Ελλάδα ξεπερνάει την κρίση και σε λίγο αυτή θα αποτελεί παρελθόν». Ωστόσο, το κυβερνητικό σχέδιο έχει εξασθενήσει πολιτικά. Το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας θα εκτιμηθεί και θα αξιολογηθεί μετά την ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών και της ανακεφαλαιοποίησής τους.

 

Το αποθεματικό του ΤΧΣ (περίπου 11,4 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ, δεν πρόκειται να πάει για άλλους σκοπούς αλλά για τον μηχανισμό του ESM, για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Η μέγιστη προσδοκία τώρα είναι να αποτελέσει τη βάση, στην προληπτική γραμμή πίστωσης.

 

Μεγαλύτερο το πρόβλημα

 

Ακόμη και με το ευνοϊκότερο σενάριο, να μην προκύψουν νέες χρηματοδοτικές ανάγκες για τις τράπεζες ούτε άλλες αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων, το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι μεγαλύτερο από το κενό που αρχικά είχε υπολογίσει, περίπου 12 δισ. ευρώ το 2015 δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με το αποθεματικό που διαμορφώνει η κυβέρνηση ύψους 4 με 5 δισ. ευρώ και εκδόσεις γραμματίων.

 

Και ενώ εκείνη έδειχνε να ποντάρει στην πολιτική διαπραγμάτευση, τώρα εκφράζονται φόβοι ότι η συζήτηση θα γυρίσει στο πλαίσιο της τρόικας. Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης τώρα είναι να μην υπάρξει άλλη αναβολή στη συζήτηση για το χρέος, όπως είχε γίνει το καλοκαίρι, λόγω των ευρωεκλογών. Στις δηλώσεις της (Mega, ΣΚΑΪ, Real Fm) η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αναφέρθηκε σε αυτόν τον στόχο λέγοντας: «Στο τέλος του έτους τελειώνει το πρόγραμμα της Ε.Ε. Απομένει το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Επρεπε να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, διότι όλες οι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα βγήκαν, και πρέπει να βγούμε κι εμείς».

 

Scroll to top