21/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φαγωμάρας συνέχεια στη συγκυβέρνηση

Φωτιές άναψε το μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, ενώ οι τριβές μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να επεκταθούν και για άλλα προαπαιτούμενα του Μνημονίου.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ προκαλεί το μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, ενώ οι τριβές ανάμεσα στους δύο εταίρους ενδέχεται να επεκταθούν και στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, εν όψει επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου.

 

Μετά το φιάσκο της άμεσης εξόδου στις αγορές και την εντυπωσιακή αναδίπλωση στη στάση της κυβέρνησης, στο τραπέζι τίθενται από την αρχή όλες οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, ενώ το αίτημα της πολιτικής διαπραγμάτευσης που είχε κάνει στο παρελθόν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες σ’ αυτή τη φάση.

 

Οπως φάνηκε από την έντονη αντίδραση για τα δημοσιεύματα περί νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και τα πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσων προβαίνουν σε σχετικές διαρροές, που συνεχίστηκαν και χθες, στο ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν και πάλι να διαφοροποιηθούν ώς ένα βαθμό, τουλάχιστον επικοινωνιακά.

 

Για τρεις λόγους

 

Οι λόγοι σε γενικές γραμμές είναι γνωστοί:

 

• Πρώτον, η αγωνία απόκτησης διακριτού στίγματος απέναντι στον μεγάλο εταίρο, η οποία θα εντείνεται όσο εμπεδώνεται το αίσθημα ότι η χώρα οδεύει σε πρόωρες κάλπες.

 

• Δεύτερον, οι έντονες δημοσκοπικές πιέσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ μεγεθύνουν την ανάγκη τήρησης αποστάσεων από τις επώδυνες αποφάσεις και ανασύρουν από το συρτάρι τις περίφημες «κόκκινες γραμμές».

 

• Τρίτον, τα τεράστια εσωκομματικά προβλήματα που ωθούν σε επιθέσεις προς υπουργούς και στελέχη της Ν.Δ., προκειμένου να υπάρξει συσπείρωση στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ένας επιπλέον λόγος που το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να αντιδρά είναι ότι τα μέτρα που θα απαιτήσουν οι δανειστές θα προκαλέσουν νέα πλήγματα σε πολλές κοινωνικές ομάδες τις οποίες το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου προσδοκά να επαναπροσεγγίσει όπως π.χ. οι δημόσιοι υπάλληλοι.

 

«Για το ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να πειραχτούν οι μισθοί των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων» δήλωσε για το θέμα που επέφερε ένταση στις σχέσεις με το Μαξίμου ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

 

Για έλλειψη ενημέρωσης και συγκεκριμένου σχεδίου από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε λόγο ο Χρήστος Πρωτόπαπας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για «σκέψεις στον αέρα» και ακόμη ότι στο Παρίσι «έθεσε μόνος του» το ζήτημα στους δανειστές («Βήμα Fm»).

 

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη εξέφραζαν μέσω της «Εφ.Συν.» οξεία ενόχληση, διαπιστώνοντας ευρύτερο πρόβλημα στη λειτουργία της κυβέρνησης, και υπογράμμιζαν ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο πρέπει να συνδεθεί με το μόνιμο σύστημα αξιολόγησης.

 

«Επειδή συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να προκαταλαμβάνει τον άλλο», τόνισε (Alpha 9,89) στο ίδιο πνεύμα ο Δημήτρης Καρύδης.

 

Σοβαρές διαφωνίες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ εντοπίζονται στα εργασιακά, το λοκ άουτ, τον συνδικαλιστικό νόμο και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται όμως ότι είναι εφικτή η εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας με την τρόικα. Οσον αφορά το αγκάθι του Ασφαλιστικού πιθανότατα θα συμφωνηθεί η μετάθεση της συζήτησης για το 2015. «Εκτός τόπου και χρόνου» χαρακτήρισε το θέμα του λοκ άουτ ο «πράσινος» υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις ανέφερε ότι έχουν γίνει οι αναγκαίες αλλαγές «και δεν χρειάζεται άλλη διόρθωση».

 

Καυτή πατάτα αποτελούν οι περίπου 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο ώς το τέλος του 2014, καθώς δεν αποκλείεται να προέλθουν από τα υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας, στα οποία προΐστανται υπουργοί από το ΠΑΣΟΚ.

 

Διαρροές Χρυσοχοΐδη

 

Πάντως, από το περιβάλλον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υποστηρίζεται ότι δεν θα απολυθεί ούτε ένας υπάλληλος από τον χώρο των συγκοινωνιών, ενώ για τους διοικητικούς υπαλλήλους στα Πανεπιστήμια από τον μικρότερο εταίρο παραπέμπουν στις αποφάσεις μελέτης εμπειρογνωμόνων.

 

Για τις σοβαρές αυτές εκκρεμότητες αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς προς το παρόν να έχει προγραμματιστεί η ημέρα πραγματοποίησής της. Ωστόσο, αμφότεροι στην κυβέρνηση θεωρούν απαραίτητο τον συντονισμό και τη συμφωνία κοινής γραμμής, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ενδοκυβερνητικών αναταράξεων και αντάρτικων στις δύο Κ.Ο. σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη δικομματική.

 

Scroll to top