21/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα νομοσχέδιο που κλείνει τις πόρτες στην έρευνα

Ελληνες ερευνητές ζητούν την απόσυρσή του.
      Pin It

ΜΑΡΙΑ ΣΤΟΥΜΠΟΥΔΗΤο σχέδιο νόμου για την «Ερευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία» προβλέπει επιπλέον περικοπή του προϋπολογισμού των ερευνητικών κέντρων, οριζόντια περικοπή των προϋπολογισμών των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ ερευνητικών κέντρων και μετατροπή των ερευνητικών κέντρων σε επιχειρήσεις.

 

Σ’ αυτό το τρίπτυχο συνοψίζουν τις καταγγελίες τους οι Ελληνες Ερευνητές επανερχόμενοι στο αίτημά τους για απόσυρση του νομοσχεδίου που, ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση, συζητείται εσπευσμένα, αυτές τις μέρες, στη Βουλή.

 

Το νομοσχέδιο «αποτελεί το επιστέγασμα πολύ αρνητικών για την έρευνα αποφάσεων» επισήμαναν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι Ελληνες Ερευνητές παρουσιάζοντας στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για την ιδιωτικοποίηση του νευραλγικού αυτού χώρου μέσω της βαθιάς περικοπής των πόρων για τους υφιστάμενους φορείς και παράλληλα τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που ανοίγει άκριτα, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και με αδιαφανείς διαδικασίες, τις πόρτες στην αγορά της έρευνας.

 

«Κακογραμμένο και με μια πρωτοφανή πρωτοτυπία να μετατρέψει τα ερευνητικά κέντρα σε επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε επιχειρηματίες» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών, Μαρία Στουμπούδη.

 

Οπως επισημάνθηκε, η περικοπή της χρηματοδότησης έχει φτάσει στο 68% από το 2008 μέχρι σήμερα, με το ποσόν να κυμαίνεται στα 25,8 εκατομμύρια ευρώ για το 2015, την ώρα που το 2008 ανερχόταν στα 80 εκατομμύρια ευρώ ενώ γίνεται οριζόντια περικοπή από 10 έως 28% στους προϋπολογισμούς των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ ερευνητικών προγραμμάτων «Θαλής», «Αριστεία», «Αριστεία ΙΙ» και «ERC», χωρίς αλλαγές στο φυσικό αντικείμενο, ή τους σκοπούς των έργων.

 

«Το σχέδιο νόμου δεν αντιστοιχεί στο αρχικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Δεκέμβριο» τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών αλλά και των πανελλήνιων Ομοσπονδιών Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων- Ιδρυμάτων και Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου. Με τη μορφή που κατατέθηκε ανάμεσα σε άλλα: αφαιρεί τον έλεγχο από το Κοινοβούλιο στον τομέα της Ερευνας, δεν αντιμετωπίζει τον κατακερματισμό των εκτός Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας ερευνητικών κέντρων, υποβαθμίζει τους ερευνητές μετατρέποντάς τους σε συμβασιούχους (σε πλήρη αναντιστοιχία με τους καθηγητές ΑΕΙ), υποβαθμίζει το υπάρχον Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας ενώ μετατρέπει το σύστημα διοίκησης των ερευνητικών κέντρων σε προσωποκεντρικό, κλειστό και αδιαφανές, αποκλείοντας το σώμα των ερευνητών από την εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων.

 

Καμία πρόταση

 

Εν τέλει, «δεν προτείνει κανένα ορθολογικό και υλοποιήσιμο πρότυπο οργάνωσης, διακυβέρνησης και χρηματοδότησης ενός ενιαίου ερευνητικού ιστού για την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα».

 

«Ζούμε σε μια χώρα που η έρευνα υποχρηματοδοτείται, λαμβάνοντας το 0,56% του ΑΕΠ, ενός ΑΕΠ που κάθε χρόνο συρρικνώνεται, ενώ από τη Συνθήκη της Λισαβόνας οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποχρεώνονται να δίνουν για την έρευνα το 3% του ΑΕΠ. Τώρα έρχεται και ο νόμος αυτός, που δεν βελτιώνει αλλά οπισθοδρομεί την έρευνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων- Ιδρυμάτων, Προκόπης Μαντόπουλος.

 

Η Ενωση και οι δυο Ομοσπονδίες έχουν συντάξει ανοιχτό κείμενο διαμαρτυρίας και καλούν σε προσυπογραφή ενώ υπάρχει και ανοιχτή επιστολή από ερευνητές του Ευρωπαϊκού Νότου προς τους φορείς χάραξης πολιτικής για την Ερευνα στην Ε.Ε. (http://openletter.euroscience.org/open-letter-greek/).

 

Σήμερα, οι συλλογικοί φορείς έχουν κληθεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

 

Αννα Ανδριτσάκη

 

Scroll to top