21/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Οι αρχαιολόγοι προχωρούν σε απεργία

      Pin It

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Mε 48ωρη απεργία, στις 22 και 23 Οκτωβρίου, απαντάει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην εφαρμογή του νέου Οργανογράμματος του υπουργείου Πολιτισμού και καταγγέλλει «προχειρότητα, συρρίκνωση των υπηρεσιακών δομών, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ότι εξασφαλίζονται πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό, και αύξηση ελέγχου της υπηρεσιακής δράσης από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου». Ο ΣΕΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσμενείς συνέπειες που θα φέρει η εφαρμογή του νέου Οργανισμού (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 171/Α/28-8-2014) στην προστασία και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού συνεπάγεται τη συρρίκνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (με την κατάργηση ή συγχώνευση Εφορειών και δημόσιων Μουσείων από 79 σε 62), αλλά και την κατάργηση ειδικών τμημάτων (Εκθέσεων – Μουσειογραφικού σχεδιασμού και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων) από τα Μουσεία. Ιδιαίτερα, ωστόσο, εστιάζει στον «κίνδυνο και την τεράστια αναστάτωση που θα επιφέρει στα 600 έργα ΕΣΠΑ ύψους 744 εκατομμυρίων ευρώ και στις ανασκαφές που εκτελούνται, σήμερα, σε όλη τη χώρα. Η εφαρμογή του νέου Οργανισμού θα έχει βαρύτατες συνέπειες» είπε χθες η πρόεδρος του ΣΕΑ Ολγα Σακαλή και θύμισε ότι η προθεσμία παράδοσής τους είναι έως το τέλος του 2015. Γι’ αυτό ο ΣΕΑ θεωρεί απαραίτητο τα έργα να παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωσή τους στους σημερινούς φορείς υλοποίησης και ζητάει «πάγωμα» στη διαδικασία εφαρμογής του νέου Οργανισμού.

 

Σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Στάθης Γκότσης, και μέλη των Δ.Σ. των σωματείων. Αναλύθηκαν τα σημεία που δυσκολεύουν τη λειτουργία της δομής του υπουργείου Πολιτισμού με τον νέο Οργανισμό που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την ημέρα της εθνικής γιορτής του ΟΧΙ, την 28η Οκτωβρίου. «Μέχρι σήμερα δεν έχει οργανωθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος με θεσμικούς συνομιλητές και επιστημονικά όργανα».

 

Ο ΣΕΑ καταγγέλλει ότι με τον νέο Οργανισμό καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις, «σε ένα υπουργείο που είναι υποστελεχωμένο» ενώ, αντί να ενισχύονται οι σύγχρονες ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καταργούνται, όπως τα νευραλγικά τμήματα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των εκθέσεων. Οι δράσεις τους δεν αφορούν μόνον το πλατύ κοινό αλλά και εξειδικευμένες ομάδες – ΑμεΑ, θεραπευτικές κοινότητες, διαπολιτιστικά σχολεία, φυλακισμένους, οικονομικούς μετανάστες κ.ά. «Τα τμήματα με αυτές τις λειτουργίες έχουν να κάνουν με τον δημόσιο χαρακτήρα του αρχαιολογικού έργου», ανέφερε η Ολγα Σακαλή.

 

Ωστόσο προβλήματα, και μάλιστα πολύ σημαντικά, εγκυμονεί η αναδιάρθρωση της περιφερειακής οργάνωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. «Μια ενοποιημένη διαχείριση μνημείων δεν είναι θεωρητικά κακή. Το ζήτημα είναι ο τρόπος που την υλοποιείς. Εδώ ουσιαστικά “πετσοκόβουμε” χωρίς να δημιουργούμε νέες αναδιαρθρωμένες υπηρεσίες», δήλωσε ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΑ. Η υπηρεσία του διαχειρίζεται 27 έργα ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ. «Τα έργα αυτά θα “σπάσουν” σε τρία μέρη, μεταξύ Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας, γεγονός που σημαίνει αλλαγές διευθυντών, υπευθύνων, επιβλεπόντων και υπολόγων έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», είπε μεταξύ άλλων.

 

Scroll to top