ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

21/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο ευρωμικροσκόπιο ο «επανέλεγχος»

«Η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας, λόγω και σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Η περιφρόνησή της από τις πρόσφατες κυβερνητικές πρακτικές αποτελεί ακόμη ένα δείγμα αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, έμπρακτης αμφισβήτησης της κοινωνικής Ευρώπης», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

get3677FileΕρώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το ζήτημα του «επανελέγχου» της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κώστας Χρυσόγονος και Κωνσταντίνα Κούνεβα. Στόχος των ευρωβουλευτών, να θέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς των ευθυνών της, υπενθυμίζοντας ότι η μονιμοποίηση των υπαλλήλων με το Π.Δ. 164/2004 έγινε σε εφαρμογή της οδηγίας 99/70/ΕΚ.

 

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν, ουσιαστικά, ότι πρόκειται για επανακαθορισμό κριτηρίων, καθώς τα στοιχεία που αναζητούν τα κλιμάκια των ελεγκτών, υπερβαίνουν αυτά που προέβλεπε το Π.Δ. Για παράδειγμα, αναζητούνταν δελτία κίνησης οχημάτων προ 12ετίας (βλ. «Εφ.Συν.», 6/10/2014). Ολα αυτά, μολονότι η διαδικασία μονιμοποίησης ήταν υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

 

Μνημονιακή σκοπιμότητα

 

«Η διαδικασία αυτή δεν φαίνεται να έχει άλλη σκοπιμότητα από την αναζήτηση υπαλλήλων προς απόλυση, σε συμμόρφωση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας», συμπεραίνουν οι ευρωβουλευτές και ρωτούν την Επιτροπή, εάν είναι σε γνώση της αυτή η διαδικασία επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων των υπαλλήλων, καθώς και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της ανωτέρω οδηγίας.

 

Οπως δηλώνει ο κ. Κατρούγκαλος στην «Εφ.Συν.»: «Η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας λόγω και σχετικής κοινοτικής οδηγίας, η οποία -μάλιστα- είχε εκδοθεί κατόπιν συλλογικής συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Η περιφρόνησή της από τις πρόσφατες κυβερνητικές πρακτικές αποτελεί ακόμη ένα δείγμα αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, έμπρακτης αμφισβήτησης της κοινωνικής Ευρώπης». Η απάντηση αναμένεται σε περίπου 40 ημέρες. Η Ευρώπη, ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι στηρίζει πολιτικές συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και διάλυσης των κοινωνικών δομών, αντίστοιχες με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης…

 

Την ίδια στιγμή, σε ανοιχτή της επιστολή η ΠΟΕ-ΟΤΑ περιγράφει την κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Οι δήμοι καταρρέουν, το προσωπικό “εξαφανίζεται” και οι πολίτες ταλαιπωρούνται». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, απέναντι στα παραπάνω προβλήματα «μόνη λύση είναι η επαρκής χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών, αλλά και η άρση της απαγόρευσης πρόσληψης προσωπικού, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αιχμής και κοινωνικού ενδιαφέροντος». Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε διαρκή και καθημερινό αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης.

 

Scroll to top