stilos-daneio-ipografi-dimosiografia-simvolaio

21/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΕΣΥ: Νέα κυβερνητική παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Όπως σημειώνει η Ένωση, η κυβέρνηση «επινοώντας τεχνάσματα προκειμένου να παραβιάζεται η συνταγματική υποχρέωση για την έκδοση διαιτητικής απόφασης, όταν δεν επιτυγχάνεται συμφωνία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατήργησε και πάλι τη διαιτησία».
      Pin It

 

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει «τη νέα κυβερνητική παρέμβαση στο σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων». Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση «επινοώντας τεχνάσματα προκειμένου να παραβιάζεται η συνταγματική υποχρέωση για την έκδοση διαιτητικής απόφασης, όταν δεν επιτυγχάνεται συμφωνία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατήργησε και πάλι τη διαιτησία τρεις μήνες μετά την ακύρωση της Π.Υ.Σ. 6 /28-2-2012 από το ΣτΕ, που δέχθηκε αίτηση ακύρωσης που άσκησε η ΠΟΕΣΥ».

Στην πραγματικότητα – τονίζει η ΠΟΕΣΥ – «μετετράπη σε δικαστική διαφορά η διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς μετά την απόφαση που εκδίδει ο διαιτητής, αποφαίνεται για την ορθότητά της πενταμελής επιτροπή που συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστές του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και στη συνέχεια επιλαμβάνεται Εφετείο αν ασκηθεί αγωγή κατά της απόφασης της επιτροπής, ενώ σε περίπτωση που η υπόθεση δεν κριθεί από την επιτροπή ασκείται αγωγή στο Πρωτοδικείο και κατόπιν μπορεί να οδηγηθεί η υπόθεση στο Εφετείο κρίνοντας την ουσία της διαιτητικής απόφασης».

Η Ένωση υπογραμμίζει πως «την ολοκληρωτική κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σηματοδοτεί η αναδρομική εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, ακόμη και για διαιτητικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την Π.Υ.Σ. 6/28-2-2012. Με πρόσχημα τη συμμόρφωση σε εκείνη την απόφαση, η Κυβέρνηση ματαίωσε κάθε δυνατότητα ρύθμισης των όρων αμοιβής και εργασίας από τους φορείς της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για μία ακόμη αναστολή θεμελιώδους συνταγματικής διάταξης».

 

efsyn.gr

Scroll to top