ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Υπόγειος πόλεμος στο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ. Στα δικαστήρια και πάλι χθες οι εργαζόμενοι, που καταγγέλλουν την «περίεργη παραίτηση» δύο πραγματογνωμόνων και τον «ύποπτο ρόλο» της συνδίκου. Οι συνεταιριστές βρέθηκαν για άλλη μία φορά στις δικαστικές αίθουσες, ζητώντας να οριστεί προσωρινή διοίκηση αποτελούμενη από άτομα της εμπιστοσύνης τους.
Και αυτό, ενώ τον περασμένο Ιούλιο η Δικαιοσύνη απέρριψε αίτημα της εργοδοσίας -που εγκατέλειψε το εργοστάσιο- να ξαναπάρει τη διοίκησή του. Στη συνέχεια όμως, οι δύο πραγματογνώμονες που είχαν οριστεί παραιτήθηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες κι έτσι οι εργαζόμενοι προχώρησαν πάλι σε προσφυγή, ζητώντας τον διορισμό νέας προσωρινής διοίκησης. Οι συνεταιριστές καταγγέλλουν κακοδιαχείριση των οικονομικών της ΒΙΟΜΕ, που μέχρι το 2010 κατέγραφε ανοδική πορεία, αλλά κάπου εκεί -όπως υποστηρίζουν- η μητρική εταιρεία Φίλκεραμ και η ιδιοκτησία αφαίμαξε την επιχείρηση μέσω δανείων που έπαιρνε εις βάρος της, για να εγκαταλείψει το εργοστάσιο το 2011.
Πέραν αυτών, θεωρούν ύποπτο και τον ρόλο της συνδίκου που γι' άλλη μία φορά εμφανίστηκε απέναντι στους εργαζόμενους συνεταιριστές, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι πρέπει να απορριφθεί το αίτημά τους για διορισμό προσωρινής διοίκησης, διότι η ΒΙΟΜΕ βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης. Η απάντηση βέβαια ήταν ότι ο διορισμός προσωρινής διοίκησης δεν έρχεται σε αντίθεση με τη διαδικασία πτώχευσης, παρ' ότι δηλώνουν πως θα οδηγήσει σε απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις και εκκένωση του εργοστασίου. Ο ορισμός προσωρινής διοίκησης -υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι- θεωρείται απαραίτητος για τον έλεγχο των οικονομικών της εταιρείας.
«Προσπαθούμε να σταθούμε στο εργοστάσιο με κάθε τρόπο. Δεν έχουμε απολυθεί ούτε φυσικά λάβει αποζημιώσεις. Αξιο απορίας είναι με ποιο έννομο συμφέρον προσπαθεί η σύνδικος να αποτρέψει τον ορισμό προσωρινής διοικούσας. Εμείς υποψιαζόμαστε ότι είναι καθοδηγούμενη από την προηγούμενη εργοδοσία. Να αναφερθεί ότι η σύνδικος της εταιρείας στη συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εργασίας δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις εναντίον των εργαζομένων και ειδικότερα στην εκκένωση του εργοστασίου. Παρ' όλα αυτά σήμερα αντιτάχθηκε στον διορισμό προσωρινής διοίκησης, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές μας υποψίες. Εμείς ζητάμε την επαναλειτουργία του εργοστασίου και τη διενέργεια ελέγχου στα οικονομικά της ΒΙΟΜΕ», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Μάκης Αναγνώστου.
• Η απόφαση του δικαστηρίου, που συνεδρίασε ενώ δεκάδες αλληλέγγυοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, αναμένεται σε περίπου έναν μήνα.