22/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μύκονος» ή «Μυτιλήνη» στο βόρειο Αιγαίο;

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης θα λάβει την τελική απόφαση για το αν η ΝΕΛ δρομολογήσει πλοίο της στην άγονη γραμμή.
      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα είναι αυτός που θα αποφασίσει τελικά εάν η ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΛ δρομολογήσει το πλοίο της «Μυτιλήνη» στη γραμμή του βορείου Αιγαίου Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ Σάμου, από την οποία ο ίδιος πριν από λίγο καιρό την είχε κηρύξει έκπτωτη, λόγω «πλημμελούς και αδικαιολόγητης εκτέλεσης δρομολογίων».

 

Στα χέρια του υπουργού βρίσκεται από χθες η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) η οποία τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της ΝΕΛ για ελεύθερη δρομολόγηση του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου της «Μυτιλήνη» χωρίς επιδότηση, δρομολόγιο το οποίο σήμερα εκτελεί το πλοίο «Νήσος Μύκονος» της ναυτιλιακής εταιρείας «Hellenic Seaways».

 

Ανεξάρτητα πάντως από το τι θα αποφασίσει ο Μ. Βαρβιτσιώτης, καθώς ο νόμος του δίνει το δικαίωμα η τελική απόφαση να είναι δικιά του, αφού η εισήγηση του ΣΑΣ έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, να υπενθυμίσουμε ότι απαντώντας πρόσφατα στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Παύλου Βογιατζή, δήλωσε ότι «θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη να μη γίνει δεκτό το αίτημα της εταιρείας, η οποία, παρότι επιδοτείτο και δεν μπορούσε να εκτελέσει τα δρομολόγια με την επιδότηση γιατί προφασιζόταν οικονομικές δυσκολίες, τώρα θέλει να δρομολογήσει τα πλοία της ελεύθερα χωρίς επιδότηση». Οπως εξήγησε, ουσιαστικά η ΝΕΛ θέλει να δεσμεύσει τους κατοίκους του Β. Αιγαίου πάλι σε μια αραιή και πολύ κακής ποιότητας ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και ξεκαθάρισε ότι πέρα από το τι θα αποφασίσει το ΣΑΣ, ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να καταδικάσει τους νησιώτες του Β. Αιγαίου.

 

Να σημειωθεί ότι χθες εκδικάστηκε η προσφυγή που είχε καταθέσει στο διοικητικό εφετείο η ΝΕΛ και με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού για έκπτωση της εταιρείας, η κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής και ο αποκλεισμός της από μελλοντικούς δημόσιους διαγωνισμούς για χρονικό διάστημα ενός έτους. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου δεν αναστέλλεται η απόφαση έκπτωσης του υπουργού, δίνεται όμως αναστολή στην κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και στον αποκλεισμό της από μελλοντικούς δημόσιους διαγωνισμούς για ένα χρόνο.

 

[email protected]

 

Scroll to top