22/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεσμική ενημέρωση στον Τσίπρα από Αβραμόπουλο

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον απέκτησε η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνάντηση που προκάλεσε δυσθυμία στο μέγαρο Μαξίμου ενώ έδειξε και το πώς πρέπει να ασκείται η πολιτική επικοινωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον όχι μόνο για την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στον χώρο της κυπριακής ΑΟΖ και το κλίμα που επικρατεί στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά έχει και μια βαθύτατα πολιτική και όχι σημειολογική ερμηνεία.

 

Οταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 9 το πρωί περνούσε τις «πύλες» του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και τον υποδεχόταν ο υπουργός Αμυνας, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό. Η δε 45λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, σύμφωνα με πληροφορίες, επεκτάθηκε σε ευρύ φάσμα «ενδιαφερόντων» το οποίο υπερέβαινε τα όρια μιας τυπικής ενημέρωσης.

 

Ο «οικοδεσπότης»

 

Ως ευγενής «οικοδεσπότης», ο Δ. Αβραμόπουλος κράτησε τη γραμμή που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, ότι έγινε αποδέκτης καυστικών σχολίων από ιστοσελίδες που πρόσκεινται στη Ν.Δ., σε αναρτήσεις των οποίων εμφανιζόταν ότι «φλερτάρει με τον Τσίπρα».

 

Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε μάλλον δυσθυμία στο μέγαρο Μαξίμου, αφού το «ύφος και το ήθος της» απέχει παρασάγγας από την αντιπολιτευτική τακτική που έχει υιοθετήσει ο Αντώνης Σαμαράς και το στενό του επικοινωνιακό επιτελείο.

 

Ο Αλ. Τσίπρας με τη φράση «η επίσκεψή μας δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα» έθεσε το πλαίσιο της θεσμικής ενημέρωσης «που πρέπει να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας, της άμυνας», μη διστάζοντας να ρίξει το «καρφί» λέγοντας: «Και της εξωτερικής πολιτικής».

 

Εμμεση… υπενθύμιση προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο για το πώς πρέπει να ασκείται συντεταγμένα η πολιτική επικοινωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Καθόλου τυχαία και η αναφορά του εκπροσώπου Τύπου Πάνου Σκουρλέτη (Realfm) που υποστήριξε: «Επισημαίνω τον διαφορετικό τρόπο που ο κ. Αβραμόπουλος αντιλαμβάνεται την ανάγκη επικοινωνίας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά που, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που έχουμε, έχει τα τηλέφωνα κλειστά».

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως σαφής όταν δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει διεξαγωγή ερευνών και με την παράλληλη συμμετοχή δύο πολεμικών σκαφών στον χώρο της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου συνιστά απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο». Και συνέδεσε την πρόκληση αυτή με τον στόχο της Τουρκίας «να τορπιλίσει τις διαδικασίες διαλόγου για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά επιπλέον τορπιλίζει και την ήδη εύφλεκτη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή· ρίχνει λάδι στη φωτιά».

 

Ψηλά στην ατζέντα

 

Από το ύφος και την ένταση της δήλωσης εκτιμάται ότι ο Αλ. Τσίπρας τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα του τα ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, τα οποία πλέον -όπως τόνιζαν συνεργάτες του- «θα τα αναδείξει στο εξωτερικό και το εσωτερικό ως δυνάμει πρωθυπουργός».

 

Η ενημέρωση από τη στρατιωτική ηγεσία, στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε «σφαιρική», αφού επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα. Από εκείνο του στρατηγικού σχεδιασμού και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι τον τρόπο παρακολούθησης των εξελίξεων, των προμηθειών και το νέο εξοπλιστικό μοντέλο το οποίο «θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα».

 

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε μετά τη συνάντηση πως «παρά το γεγονός ότι η χώρα επλήγη τα τελευταία χρόνια από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και από μια εγκληματική πολιτική διαχείρισης αυτής της κρίσης και έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα στην οικονομία της, η γεωπολιτική δυναμική της χώρας αλλά και η αποτρεπτική της ικανότητα παραμένουν ισχυρές».

 

«Αυταπάρνηση και φιλότιμο»

 

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι αυτό είναι δεδομένο, πρέπει να το έχουν όλοι υπόψη τους, και οφείλεται στην αυταπάρνηση, στο φιλότιμο με το οποίο το έμψυχο δυναμικό, οι Ελληνες αξιωματικοί και οπλίτες επιτελούν το καθήκον τους σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και παρά τις μεγάλες αδικίες που έχουν υποστεί».

 

Και για να μη μείνουν απορίες τόνισε: «Αδικίες που πρέπει να αποκατασταθούν. Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων, όλες οι αποφάσεις, πρέπει να υλοποιούνται». Απάντηση στα «ήξεις αφήξεις» της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των ενστόλων, αλλά και ένδειξη σεβασμού στους ένστολους τους οποίους η κυβέρνηση θεωρούσε «μέχρι χθες δεδομένους».

 

Scroll to top