Canada-police-3

22/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Το χρονικό της επίθεσης στο Κοινοβούλιο του Καναδά

Από την επιλογή των στόχων, είναι σαφές ότι υπήρχε πολιτικό «μήνυμα»: ήταν το Μνημείο, η έδρα της κυβέρνησης και το εμπορικό κέντρο της πόλης. Η επίθεση έγινε μόλις δύο ημέρες μετά τον περίεργο θάνατο στρατιώτη σε τροχαίο στο Κεμπέκ.
      Pin It

 

Η επίθεση που έγινε την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο στην Οτάβα, άρχισε με πυροβολισμούς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, πριν από τις 10 το πρωί (τοπική ώρα). Ένας ένοπλος, με μαύρα μακριά μαλλιά – όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες – πλησίασε τον στρατιώτη που στεκόταν φρουρός στο Μνημείο και πυροβόλησε εναντίον του, τουλάχιστον δύο φορές. Ο στρατιώτης έπεσε βαριά τραυματισμένος στο έδαφος και εξέπνευσε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Ο ένοπλος, αμέσως μετά, διέσχισε τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο. Δεν είναι σαφές εάν ένας ή δύο ένοπλοι μπήκαν στο κτίριο, αλλά έπεσαν δεκάδες πυροβολισμοί που αντήχησαν σε αίθουσες και διαδρόμους, όπου βρίσκονταν ο πρωθυπουργός, βουλευτές και δημοσιογράφοι, οι οποίοι μπήκαν σε αίθουσες και κλείδωσαν τις πόρτες.


Canada-police-4

 

Ένας ένοπλος σκοτώθηκε, ένας φρουρός τραυματίστηκε στο πόδι και άλλος ένας φέρει επιφανειακά τραύματα. Ορισμένοι βουλευτές είπαν ότι ο ένοπλος σκοτώθηκε από τον Κέβιν Βίκερς, πρώην αστυνομικό και αρμόδιο για τα όπλο των φρουρών στην Βουλή.

 

Το χάος και το «μήνυμα»

Καθώς η αστυνομία έσπευδε στο σημείο και οι άμαχοι προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο, επικράτησε χάος γύρω από το Κοινοβούλιο. Υπήρχαν αναφορές για ένοπλο στις ταράτσες στη γύρω περιοχή, αναφέρθηκαν πυρά κοντά σε κεντρικό ξενοδοχείο λίγο πριν τις 11 τοπική ώρα, ενώ διάφοροι υποστήριξαν ότι ο ένοπλος διέφυγε με μοτοσυκλέτα.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι σαφές εάν ο ένοπλος που σκοτώθηκε είχε συνεργούς, ούτε ποια ήταν τα κίνητρα.

Canada-Vouli

Είναι σαφές ωστόσο, από την επιλογή των στόχων ότι υπήρχε πολιτικό «μήνυμα»: ήταν το Μνημείο, η έδρα της κυβέρνησης και το εμπορικό κέντρο της πόλης. Η επίθεση έγινε μόλις δύο ημέρες μετά τον περίεργο θάνατο στρατιώτη σε τροχαίο στο Κεμπέκ. Οι αρχές ασφαλείας είχαν αυξήσει το επίπεδο συναγερμού από χαμηλό σε μεσαίο, πιθανώς λόγω της ανάπτυξης στρατιωτών αι αεροσκαφών στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με μαρτυρία περαστικού, λίγο μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, κάποιος έκλεψε ένα αυτοκίνητο κοντά στην πλατεία της Βουλής: «Τον είδα, είχε καλυμμένο το κεφάλι του, βγήκε από την πύλη και κρατούσε όπλο… Με κοίταξε, εγώ καλύφθηκα πίσω από το αυτοκίνητο μου… βούτηξε ένα μαύρο αυτοκίνητο… στην ουσία απείλησε τον οδηγό του να βγει έξω, πάτησε γκάζι και έφυγε».

Στο νοσοκομείο της Οτάβα μεταφέρθηκαν τέσσερις τραυματίες, τρεις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση. Ο ένας φέρει τραύματα από σφαίρες.

Σχετικό θέμα: Δύο οι νεκροί στο Κοινοβούλιο του Καναδά

 

efsyn.gr

Scroll to top