23/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε ασφυκτικό κλοιό η κυβέρνηση

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το Μαξίμου αδυνατεί πλέον να πείσει ότι έχει την οποιαδήποτε πρόταση για έξοδο από την κρίση.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

EUROKINISSI

Το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση, συνδυαζόμενο με την έλευση της τρόικας και τα ανοικτά μέτωπα στην οικονομία, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο στους Α. Σαμαρά – Ευάγγ. Βενιζέλο από το οποίο φαίνεται ότι δύσκολα θα απεγκλωβιστούν.

 

Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης επί τη ελεύσει της τρόικας ερμηνεύτηκε από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ως αδυναμία του μεγάρου Μαξίμου «να πείσει ότι έχει την οποιαδήποτε πρόταση για έξοδο από την κρίση».

 

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι «κάθε φορά που έρχεται η τρόικα, παίζεται θέατρο σε βάρος του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα μέσω της εξαφάνισης των συντάξεων». Η διαπίστωση αυτή ενδεχομένως να μην απέχει από την αλήθεια, αφού η εκάστοτε έλευση της τρόικας πυροδοτεί συναντήσεις πρωθυπουργού-αντιπροέδρου και ταυτόχρονα μια (παρα)φιλολογία περί της εκάστοτε κρισιμότητας της στιγμής και των «κόκκινων γραμμών» που κάθε φορά βάζει η κυβέρνηση.

 

Στελέχη της Κουμουνδούρου σχολίαζαν ότι «πλέον δεν υπάρχει έδαφος υποχώρησης για την κυβέρνηση», αφού «η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 70 δισ. και η απαράδεκτη καθυστέρηση για τη ρύθμισή τους είναι χαρακτηριστικές του στρατηγικού αδιεξόδου στο οποίο αυτή βρίσκεται».

 

Από την άλλη πλευρά, δεν περνά απαρατήρητη η ενδοκυβερνητική διένεξη μεταξύ των δύο εταίρων, με τελευταία αλλά ουχί εσχάτη αφορμή το μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα. Οι αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται μεταξύ Κ. Μητσοτάκη, καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, και Χρ. Πρωτόπαπα και υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, από το ΠΑΣΟΚ, δημιουργούν την αίσθηση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο ιδιότυπος εμφύλιος μόλις άρχισε». Και τούτο γιατί εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά παίζει τα ρέστα του στον χώρο του δημόσιου τομέα αφού εκεί εδράζεται «η όποια εκλογική βάση τού έχει απομείνει».

 

Ταυτόχρονα, η μετάβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, στη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου (1η Νοεμβρίου αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα) αναζωπυρώνει σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού. Κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι «αν η κυβέρνηση επιλέξει ευρύ ανασχηματισμό, τότε είναι πιθανόν να οξυνθούν οι εσωτερικές αντιθέσεις», αφού το μεν ΠΑΣΟΚ στην αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλλει για να διαφοροποιηθεί από τη Ν.Δ. μπορεί να «προκαλέσει επώδυνα προβλήματα στον εταίρο με τα πρόσωπα που θα επιλέξει», στη δε Ν.Δ. ίσως «υποχρεωθεί ο Α. Σαμαράς να θέσει εκτός νέου σχήματος πρόσωπα τα οποία μέχρι σήμερα έχουν σηκώσει την ακροδεξιά ρητορεία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Οι εκλογές

 

Στο κλίμα αυτό, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών επανέρχεται στο προσκήνιο ακόμα και χωρίς να συνδέεται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Π. Λαφαζάνης, εκτίμησε ότι «εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή» και τόνισε «πως δεν υπάρχει πεδίο ευρύτερης συνεννόησης με τη Ν.Δ., αφού ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής». Η δε αποστροφή του γραφείου Τύπου «κάθε μέρα που περνά με τον κ. Σαμαρά πρωθυπουργό είναι μια μέρα χαμένη για τη χώρα και τους πολίτες της» είναι δηλωτική του κλίματος.

 

Scroll to top