24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μονόδρομος η πόλωση

Με την έξοδο στις αγορές και τις ρυθμίσεις οφειλών να αποδεικνύονται άνθρακες, η κυβέρνηση καταφεύγει στους υψηλούς τόνους, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει την τακτική που του έχει δώσει ασφαλές προβάδισμα.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

«Μια κυβέρνηση που προσπαθεί να πορευτεί χωρίς πρόγραμμα και στρατηγική, με μοναδική της επιδίωξη να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία, πόσο μπορεί να αντέξει;» αναρωτιούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις της.

 

Με δεδομένο ότι το success story της εξόδου στις αγορές αποδείχτηκε πραγματικός εφιάλτης για τη συγκυβέρνηση, πλέον τα περιθώρια να φανεί συνεπής ο Αντ. Σαμαράς στα υπεσχημένα από τη ΔΕΘ είναι «δραματικά στενά», και η πολυσυζητημένη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κρύβει παγίδες «τέτοιες που να καθιστούν τη ρύθμιση ασύμφορη για την πλειονότητα των πολιτών». Το μόνο όπλο που μένει στην κυβέρνηση είναι να επενδύσει στην πόλωση.

 

Προεδρική εκλογή

 

Στην Κουμουνδούρου συμφωνούν ότι η προσπάθεια των Αντ. Σαμαρά – Ευάγγ. Βενιζέλου, να πολώσουν το κλίμα με αφορμή την αναζήτηση των 180 «πρόθυμων» βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) από την παρούσα Βουλή, καθώς και οι επιθέσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κατά του ΣΥΡΙΖΑ στέφθηκαν από αποτυχία. Οπως βέβαια και η προσπάθεια να χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική αποτυχία της περίφημης εξόδου στις αγορές με την ταυτόχρονη λήξη(!) του Μνημονίου. Αρα, η… νέα πόλωση θα στηρίζεται στο παλιό δίλημμα: «ή εμείς ή το χάος», όπου χάος η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι σε αυτήν την «τακτική», τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνουν στη στρατηγική των τελευταίων μηνών, που ακολουθείται σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια.

 

«Τίποτα δεν θα μένει αναπάντητο, προβολή των θέσεών μας, υπευθυνότητα και κυρίως όχι υποσχεσιολογία που θα μας καθιστά απολογούμενους» είναι η γραμμή που θα υπηρετηθεί μέχρι τις εκλογές όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν. Οσον αφορά δε το νέο επικοινωνιακό τρικ που πλασάρεται από διάφορους κύκλους περί συνάντησης Αντ. Σαμαρά – Αλ. Τσίπρα, την απάντηση έδωσε χθες σε τηλεοπτική εμφάνισή του στον ΑΝΤ1 ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς λέγοντας: «Αν περιμένει κανείς ότι θα γίνει μια τέτοια συνάντηση και θα υπάρξει υπαναχώρηση του κ. Τσίπρα κάνει λάθος». Και έκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο συνεννόησης μεταξύ των δύο κομμάτων επισημαίνοντας: «Ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει την πάγια θέση του, ότι θα πρέπει να γίνουν εκλογές αμέσως, και άρα οφείλει ο κ. Σαμαράς να παραιτηθεί». Κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος, πάντως, σε συζητήσεις τους δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο μιας κίνησης απελπισίας από την πλευρά του πρωθυπουργού, να «καλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να επιμερίσει ευθύνες». Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμούν ότι «οι εκλογές θα είναι θέμα ημερών».

 

Με δεδομένη τη διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος του χρέους, η θέση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία με τους δανειστές ερήμην του ελληνικού λαού» παραπέμπει ευθέως σε εκλογές, ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός «για την επόμενη μέρα και την κυβέρνηση που θέλει».

 

Δημοσκοπικός αέρας

 

Το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ τονώνεται και από τις δημοσκοπήσεις. Σε έρευνα της εταιρείας Pulse (δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Το Ποντίκι») ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τη Ν.Δ. Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5% έναντι 23,5% της Ν.Δ. και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 7%, ΑΝ.ΕΛΛ. 3,5%, Χ.Α. 7,5%, ΚΚΕ 6%, ΠΟΤΑΜΙ 6,5%, ΔΗΜΑΡ 1,5%.

 

Το συντριπτικό προβάδισμα που καταγράφει στις ηλικίες 18-59 έναντι της Ν.Δ. (η διαφορά αγγίζει τις 30 μονάδες) ανατρέπεται στους 60 και άνω, όπου η Ν.Δ. προηγείται με 12 μονάδες (34 Ν.Δ., 22 ΣΥΡΙΖΑ) – σε αυτή την ηλικία το «ιστορικό πρόβλημα» εξακολουθεί να παραμένει. Πάντως, το ισχυρό προβάδισμα στην παράσταση νίκης (54 ΣΥΡΙΖΑ – 31 Ν.Δ.) πιστοποιεί για τους εκλογολόγους της Κουμουνδούρου ότι η κατάσταση είναι «μη αναστρέψιμη για την κυβέρνηση, αρκεί εμείς να μην κάνουμε το μεγάλο λάθος».

 

Scroll to top