24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο «πειθαρχείο» η Αυτοδιοίκηση

Ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας–Θράκης εγκαλεί τα μέλη της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, επειδή δεν άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία δικαιώθηκαν 560 συμβασιούχοι.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Αυτοδιοίκηση; Ποια αυτοδιοίκηση; Με ποινές αργίας ή ακόμη και έκπτωσης απειλούνται τα μέλη της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, επειδή δεν άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης με την οποία δικαιώθηκαν 560 συμβασιούχοι.

 

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας–Θράκης, Αθανάσιος Καρούντζος, εγκαλεί τα μέλη της οικονομικής επιτροπής, παρότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην εφεσιβάλει τη δικαστική δικαίωση των συμβασιούχων.

 

Με επίσημο έγγραφό του ζητά από τα μέλη της και τους δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν την απόφαση να απολογηθούν γι’ αυτή τους την… πολιτική απόφαση! Μάλιστα, η κατηγορία με την οποία απειλούνται οι αιρετοί είναι «σοβαρή παράβαση καθήκοντος από βαριά αμέλεια».

 

Οι πειθαρχικές ποινές

 

Σύμφωνα με τον διορισμένο από την κυβέρνηση γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης, οι πειθαρχικές ποινές που αντιμετωπίζουν οι αιρετοί είναι αργία ώς και έξι μηνών ή ακόμη και έκπτωση, εφόσον θεωρηθεί ότι έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση καθήκοντος.

 

Μετά την εξέλιξη αυτή αναρωτιέται κανείς τι είδους αυτοδιοίκηση έχουμε, όταν αφενός ένας δήμος δεν έχει την ευχέρεια να λάβει μια πολιτική απόφαση για τους υπαλλήλους του, έχοντας στα χέρια του δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει, αφετέρου όταν το κεντρικό κράτος διά των μηχανισμών ελέγχου του επιδιώκει να μείνει ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας χωρίς προσωπικό!

 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αφού συμβουλεύτηκε τη νομική υπηρεσία του δήμου, είχε ξεκαθαρίσει στο δημοτικό συμβούλιο πως ο δήμος δεν έχει έννομο συμφέρον να κινηθεί δικαστικά σε δεύτερο βαθμό εναντίον των συμβασιούχων.

 

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, τόνισε ότι θα ακολουθηθεί κοινή στάση από όλους. Προς το παρόν, κλήση σε απολογία έχουν λάβει από τον κ. Καρούντζο οι Κωνσταντίνος Ζέρβας, Ανέστης Τελίδης, Πολυξένη Δρίτσα, Στεφανία Τανιμανίδου, Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ αναμένονται οι κλήσεις και για τα άλλα μέλη του απελθόντος δημοτικού συμβουλίου που είχε λάβει την απόφαση.

 

«Βαθιά πολιτική απόφαση»

 

«Η απόφαση να μην εφεσιβάλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε τους 560 συμβασιούχους ήταν απόφαση διαχειριστική. Αλλά ήταν και βαθιά πολιτική. Η Δικαιοσύνη έκρινε σε πρώτο βαθμό ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι συμβάσεις τους πρέπει να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Προφανώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε το δικαίωμα να προσφύγει σε δεύτερο βαθμό κατά της πρωτόδικης απόφασης (και κατά ομόφωνων αποφάσεών του που δικαστικά δικαιώθηκαν!). Δεν είχε την υποχρέωση να το κάνει», δήλωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

 

«Οπως, φαντάζομαι, αναγνωρίζεται στη διοίκηση και στα διαπαραταξιακά όργανα του δήμου το δικαίωμα να συμπεριφέρονται έντιμα και με αξιοπρέπεια απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που προσφέρουν τη δουλειά τους για την εξυπηρέτηση του συλλογικού συμφέροντος, της δημόσιας υγείας. Αυτούς που –υπενθυμίζω- δεν ήταν προσλήψεις της σημερινής διοίκησης, καθώς το 2011 τους βρήκε να εργάζονται στον δήμο.

 

Και προφανώς χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του δήμου. Τελικά ποιος αποφασίζει για το πώς, πότε και από ποιους θα γίνεται η δουλειά στην πόλη; Αν θα μαζεύονται τα σκουπίδια, θα οδηγούνται τα οχήματα, θα κλαδεύονται τα δέντρα, θα ασφαλτοστρώνονται οι δρόμοι, θα επιτηρείται το διπλοπαρκάρισμα;»

 

Ο αντιδήμαρχος, μάλιστα, αφήνει αιχμές για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης ενάντια στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για «διορισμένους τοποτηρητές»: «Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης βεβαίως θα πάρει τις απολογίες μας, όπως προβλέπει ο νόμος. Και αυτός θα αποφασίσει αν υποπέσαμε στο «πειθαρχικό παράπτωμα της σοβαρής παράβασης καθήκοντος από βαριά αμέλεια», θέτοντάς μας σε αργία ή κηρύσσοντάς μας έκπτωτους. Μπορεί και δικαιώνοντάς μας!

 

Τα δικαιώματα

 

Τελικά όμως ποιο είναι το αυτοδιοίκητο της τοπικής αυτοδιοίκησης; Εχουν οι αιρετές αρχές το δικαίωμα να αποφασίζουν για τη διαχείριση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού; Το «καθήκον» τους κρίνεται στην προάσπιση ποιου συμφέροντος; Και όταν οι αποφάσεις τους δεν «εγκρίνονται», θα απειλούνται ή θα τιμωρούνται σκληρά από διορισμένους τοποτηρητές;» αναφέρει σε μια φανερά οργισμένη δήλωση ο κ. Ζέρβας και καταλήγει:

 

«Κάποιοι άλλοι μετρούν τα πάντα με τυπολατρία και νομολαγνεία, σ’ έναν καθημερινό έλεγχο όχι της νομιμότητας αλλά της σκοπιμότητας κάθε πολιτικής ή διοικητικής απόφασής μας. Επιθυμούν έναν δήμο όπου βασιλεύουν η διαδικασία και η προκρούστεια λογική. Ελάχιστα έξοδα, λιγότερο προσωπικό, καθόλου δουλειά. Εναν δήμο καμάρι των γραφειοκρατών, αλλά ανυπόφορο για κατοίκους, επισκέπτες και εργαζόμενους. Περίεργοι καιροί, ενδιαφέροντες αγώνες».

 

Scroll to top