panepistimio-thema

24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Φορτσάκης αφύπνισε το φοιτητικό κίνημα

Η επίδειξη αυταρχισμού του πρύτανη του ΕΚΠΑ τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε μαζικές κινητοποιήσεις που αναμένεται να έχουν και συνέχεια.
      Pin It

Των Γιάννη Μπασκάκη, Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

 

«Δεν κλείνει ένας γύρος κινητοποιήσεων, ανοίγει ένας νέος». Με αυτά τα λόγια ολοκληρώθηκε χθες στις 7 μ.μ. η συνεδρίαση του συντονιστικού φοιτητών και εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της πρυτανείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από άλλα ιδρύματα, καθώς και από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς.

 

«Επιλογή, όχι αδυναμία»

 

Οι φοιτητές αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο οποίο καλούσαν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ και στη συνέχεια να αποχωρήσουν από το κτίριο της πρυτανείας «από επιλογή και όχι από αδυναμία», όπως είπαν, δίνοντας εκ νέου ραντεβού στις γενικές συνελεύσεις τους, καθώς επίσης στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ στις 30 Οκτωβρίου, όπου θα διεκδικήσουν μαζική συμμετοχή, και σε πανελλαδική κινητοποίηση στις 6 Νοεμβρίου.

 

Μέχρι τότε στις προθέσεις τους είναι να διοργανώσουν νέες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

 

Η πανεκπαιδευτική πορεία, που ξεκίνησε μετά τις 6 μ.μ. από τα Προπύλαια, ήταν αρκετά μαζική. Φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές, αλλά και άλλοι πληττόμενοι κλάδοι, όπως οι σχολικοί φύλακες, διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική των περικοπών και των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, τις διαγραφές φοιτητών και τους σεκιούριτι στις σχολές, ενώ στο επίκεντρο των συνθημάτων βρέθηκαν ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης.

 

Η πορεία κατέληξε στο γραφείο του Α. Λοβέρδου στη Βαλαωρίτου, όπου από το μεσημέρι πραγματοποιούσαν συμβολική κατάληψη οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί.

 

«Αυτές τις 15 μέρες σπάσαμε τον τσαμπουκά του πρύτανη και αν και δεν έχει αλλάξει επιδιώξεις, τον οδηγήσαμε σε αναδίπλωση», είπε κατά τη διάρκεια του συντονιστικού φοιτητών-διοικητικών ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΠΑ, Ζαχαρίας Τριγάζης.

 

«Να διεκδικήσουμε μια ζωή με ελευθερίες χωρίς σεκιούριτι, face control και ΜΑΤ» προέτρεψε φοιτητής της Φιλοσοφικής, ενώ εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου των Μηχανολόγων Μηχανικών μετέφερε την εικόνα από το Πολυτεχνείο, λέγοντας ότι οι 7 από τους 9 συλλόγους του ΕΜΠ έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις.

 

«Η κεντρική σύγκρουση στο ΕΚΠΑ δεν αφορά μόνο το ΕΚΠΑ. Είναι στη λογική της πρόβας τζενεράλε για να εφαρμοστεί και σε άλλο πλαίσιο», τόνισε η γεν. γραμματέας των εργαζομένων ΕΚΠΑ, Μαρλέν Λογοθέτη, και πρόσθεσε ότι «ήδη η πρυτανεία του ΕΚΠΑ βάζει λογική εσωτερικού εχθρού και προχωράει σε μια πιο προσεγμένη επιχείρηση καταστολής».

 

«Αυτή ήταν στ’ αλήθεια η ρωγμή που χρειαζόμασταν για να κινήσουμε γεν. συνελεύσεις», είπε αναφερόμενη στο σπάσιμο του λοκ άουτ η Ειρήνη Δαφέρμου από την Οµοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και προέτρεψε οι ευσεβείς πόθοι για κινητοποιήσεις με άνοιγμα στην κοινωνία να μετατραπούν σε πράξεις.

 

Ενάντια στο Νέο Λύκειο

 

Νωρίτερα, γύρω στις 2 μ.μ. όταν σταμάτησε η καταρρακτώδης βροχή, μαθητές που διαμαρτύρονται ενάντια στο Νέο Λύκειο και φοιτητές πραγματοποίησαν κοινή πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και περνώντας μπροστά από τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, στην Καραγιώργη Σερβίας, κατέληξε στη Βουλή.

 

Το προπορευόμενο πανό έγραφε «Κοινός αγώνας μαθητών-φοιτητών για ψωμί, παιδεία, ελευθερίες», ενώ το συντονιστικό τους όρισε την 3η Νοεμβρίου ως ημέρα κινητοποιήσεων και καταλήψεων.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Χαμηλώνουν οι τόνοι

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Αποκλιμακώνεται η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου τις σκληρές δηλώσεις και καταγγελίες έχουν αντικαταστήσει οι διαβουλεύσεις με σκοπό την εξεύρεση λύσεων.

 

Ο πρύτανης, σε εμφανώς χαμηλούς τόνους, καλεί σε διάλογο φοιτητές και εργαζομένους, η κατάληψη στο κτίριο των Προπυλαίων έληξε το βράδυ, ενώ η πολιτική διαμάχη εξαντλήθηκε στην επανάληψη των γνωστών αντεγκλήσεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Πανεπιστήμιο. Οσο για τους πειραματισμούς με αντικείμενο τον ρόλο του Πανεπιστημίου, τροφοδότησαν εκ νέου τον από καιρό σοβαρό προβληματισμό της ακαδημαϊκής κοινότητας για την εξέλιξη του δημόσιου Πανεπιστημίου.

 

Στον απόηχο των γεγονότων το προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων θέλησε να πάρει θέση στο ζήτημα της φύλαξης, την οποία και θεωρεί αναγκαία, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι η αποστελέχωση των Ιδρυμάτων και η διάλυση των υπηρεσιών φύλαξης είναι το αποτέλεσμα «των δημόσιων πολιτικών των τελευταίων ετών».

 

Γι’ αυτό και καλεί την Πολιτεία να «διαθέσει τους απαραίτητους πόρους, καθώς οι τρέχουσες επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού δεν επαρκούν για να καλύψουν τη φύλαξη». Τάχθηκε υπέρ των πρυτανικών αρχών στην ανάγκη φύλαξης αναφέροντας στη σχετική ανακοίνωση: «Οι κτιριακές υποδομές των πανεπιστημίων αποτελούν δημόσια περιουσία που οφείλουμε να προστατεύουμε από κάθε απαξίωση ή καταστροφή. [...] Οι χώροι του Πανεπιστημίου θα πρέπει να φυλάσσονται και να προστατεύονται και την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία φέρουν, βάσει του νόμου, οι πρυτανικές αρχές».

 

Κατά τ’ άλλα, ο μόνος που επανήλθε στη ρητορική των ημερών ήταν ο υπουργός Παιδείας, επαναλαμβάνοντας τα ίδια επιχειρήματα περί ανεξέλεγκτης εισόδου και ανάγκης τήρησης από όλους (συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών) κανόνων λειτουργίας ενός Ιδρύματος. Ο πρύτανης του Ιδρύματος, πάντως, έχει μεταστρέψει τα επιχειρήματά του προς τις διαδικασίες διαλόγου.

 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αν και αναφέρεται στην εισβολή ομάδας φοιτητών στο γραφείο του, επιμένει ότι «οι Πρυτανικές Αρχές είναι, και θα είναι πάντα, ανοιχτές στον διάλογο. Ο διάλογος, όμως, προϋποθέτει ηρεμία, ευγένεια και διαλλακτικότητα. Επίσης, θα πρέπει οι συνθήκες συζήτησης να ευνοούν τον διάλογο και όχι να θυμίζουν συνθήκες οχλοκρατίας».

 

Οσο για το θέμα της φύλαξης, ούτε λόγος για λοκ αουτ. Αναφέρεται στις προσπάθειες για την αναζήτηση ενός συστήματος «που να μην υστερεί σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα λειτουργίας και φύλαξης των μεγάλων Πανεπιστημίων, σύμφωνα πάντα και με τον Νόμο, και προς το πραγματικό συμφέρον όλων των συντελεστών της πανεπιστημιακής ζωής».

 

 

 

Scroll to top